17大的風雨蘭 (2018)

作者: B17 發表于 2018-1-25 16:51:21
16859 214
B17 發表於 2018-6-25 17:11:24 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2018-6-25 17:09
依個唔會呀,我度多花架,最勤力係佢啦,可能我既球太多先有甘既錯覺? ...

可能係我種得唔好卦
回復

hiatus 發表於 2018-6-25 17:17:31 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-25 17:11
可能係我種得唔好卦

唔會哇。種多兩年就會好了?
要唔要寄多d來比你?
回復

B17 發表於 2018-6-25 17:25:38 來自手機 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2018-6-25 17:17
唔會哇。種多兩年就會好了?
要唔要寄多d來比你?

唔需要,大大小小已經有廿球
回復

rumer 發表於 2018-6-25 18:15:24 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-25 16:48
唔一定要篩選,有些品種種子良率低,先會要篩選
好似sunset strain, citrina, el ceile,根本唔需要揀, ...

原來係咁~
不過都要測試過先知每種種子的發芽率~
而家有B大驗過就可以偷雞唔駛試了!
回復

B17 發表於 2018-6-27 11:49:59 |顯示全部樓層

黎啦,黎啦,風雨蘭黎啦
Java
Zephyranthes Java-2018-010.jpg
Zephyranthes Java-2018-011.jpg

sunset strain
Zephyranthes Sunset Strain-2018-B007.jpg
Zephyranthes Sunset Strain-2018-B008.jpg

評分

查看全部評分

回復

rumer 發表於 2018-6-27 14:23:37 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-27 11:49
黎啦,黎啦,風雨蘭黎啦
Java

大爆花好靚啊!!!
覺得風雨蘭同酢酢一樣咁吸引~
無酢睇時剛好有風雨蘭補上~正啊!
回復

B17 發表於 2018-6-27 20:22:18 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-27 14:23
大爆花好靚啊!!!
覺得風雨蘭同酢酢一樣咁吸引~
無酢睇時剛好有風雨蘭補上~正啊! ...

已經幫Java授粉,結到種子就交俾你,期待下年賞
回復

rumer 發表於 2018-6-27 21:10:25 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-27 20:22
已經幫Java授粉,結到種子就交俾你,期待下年賞<span class="emoji emoji1f33c"></span>

哇~多謝B大~!!(大心大心)
雖然不知道下年開花成不成~
但可以黎挑戰一下~Haha
回復

B17 發表於 2018-7-5 12:02:36 |顯示全部樓層

lily pies呢次有十幾朵,可惜花細,部份後卷
Zephyranthes sp. Labuffarosa 'Lily Pies'-2018-007.jpg

Zephyranthes sp. Labuffarosa 'Lily Pies'-2018-008.jpg

sunset strain大把種子
Zephyranthes Sunset Strain-2018-B009.jpg

評分

查看全部評分

回復

B17 發表於 2018-7-8 16:32:35 |顯示全部樓層

Java果實,不要被它肥美的外表騙到,裡面的種子發芽率極低
Zephyranthes Java-2018-014.jpg

sunset strain剛相反,發芽率頗高
Zephyranthes Sunset Strain-2018-B010.jpg

Jacala red則約30%!
回復

B17 發表於 2018-7-11 14:54:38 |顯示全部樓層
lily pies,開4朵,遠不及上次多,但四四正正,感覺更美
Zephyranthes sp. Labuffarosa 'Lily Pies'-2018-009.jpg
回復

B17 發表於 2018-7-11 15:01:41 |顯示全部樓層
sunset strain有果實成熟,種子粒粒有肉
Zephyranthes Sunset Strain-2018-B011.jpg
回復

B17 發表於 2018-7-13 11:25:55 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-27 21:10
哇~多謝B大~!!(大心大心)
雖然不知道下年開花成不成~
但可以黎挑戰一下~Haha ...

收左隻Java,一粒好種子都冇,激氣
回復

rumer 發表於 2018-7-13 12:16:50 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-7-13 11:25
收左隻Java,一粒好種子都冇,激氣

唔好嬲唔好嬲~Java 咁靚難繁殖先顯得難能可貴啊~

B大你睇你之前揀嘅3粒種子都有1粒發到仲好健康~1棵慢慢種已經可以種出一個球啦~^ ^ 一枝獨秀仲唔比佢搶晒鏡~
回復

B17 發表於 2018-7-13 12:21:58 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-7-13 12:16
唔好嬲唔好嬲~Java 咁靚難繁殖先顯得難能可貴啊~

B大你睇你之前揀嘅3粒種子都有1粒發到仲好健康~1 ...

已經篩選過,都只得1粒發到,Java真難搞
種左佢,另外兩粒由得佢繼續浸,浸到爛為止
回復

rumer 發表於 2018-7-13 16:10:02 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-7-13 12:21
已經篩選過,都只得1粒發到,Java真難搞
種左佢,另外兩粒由得佢繼續浸,浸到爛為止 ...

等好天去買左泥就準備種了~
前幾日的起心肝把所有未落盆的風雨蘭一齊上盆~
結果全屋的泥都被用光光~

雖然Java 難搞~但託B大的福我地都有一棵苖啦~
回復

B17 發表於 2018-7-13 16:17:30 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-7-13 16:10
等好天去買左泥就準備種了~
前幾日的起心肝把所有未落盆的風雨蘭一齊上盆~
結果全屋的泥都被用光光 ...

回花仙子話,仲有4隻果,點都有兩三粒卦,一收到就寄上
回復

rumer 發表於 2018-7-13 16:43:34 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-7-13 16:17
回花仙子話,仲有4隻果,點都有兩三粒卦,一收到就寄上

B大成日黎搞笑~ Haha~但真係超多謝你成日分好野比我地~連咁珍貴的Java 種子都願意分比我地試種~@@

如果我真係仙子~就要B大接下來的風雨蘭全部大爆花~種子來個大豐收~等B大可以開心賞花之餘又可以跟大家無限分享~就人人開心~Hahaha
回復

B17 發表於 2018-7-15 16:20:20 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-7-13 16:43
B大成日黎搞笑~ Haha~但真係超多謝你成日分好野比我地~連咁珍貴的Java 種子都願意分比我地試種~@@

...

5隻果得5/6粒,寄咗啦
回復

rumer 發表於 2018-7-15 16:36:32 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-7-15 16:20
5隻果得5/6粒,寄咗啦

感謝B大把珍貴的Java 種子分享給我們啦~!!
一收到種子就浸水希望這次能發到多些~
B大又請等我遲些黎匯報啦~

- 17/7/18 更新 -

感謝B大~今天收到第二批Java 5粒種子了~!
連埋之前未發芽果2粒一齊浸~又睇下今次成績係點樣樣~
回復