17大的風雨蘭 (2018)

作者: B17 發表于 2018-1-25 16:51:21
16856 214
rumer 發表於 2018-6-9 21:47:16 |顯示全部樓層
風雨過後有花花睇~好耶~
回復

B17 發表於 2018-6-11 15:56:27 |顯示全部樓層
吉祥 發表於 2018-6-6 13:07
冇錯呀, 真係一大盆亂草

我的sunset strain種子也來花

奇怪帖中upload無法顯示,下面先upload相冊,再帖中選擇就OK
回復

吉祥 發表於 2018-6-12 10:33:44 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-11 15:56
我的sunset strain種子也來花

真係好靚, 希望我d種子明年都會開花..
回復

mirrorcmw 發表於 2018-6-12 14:53:40 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-5 19:22
又有驚喜,sunset strain種子出冧,16年11月發芽,一年半就有花

唔洗等2年
希望我地d種子苗都係咁
回復

B17 發表於 2018-6-12 19:09:02 |顯示全部樓層

今年jacala red唔止早開,仲好開得,又見冧
jacala red.jpg

種子苗那邊不授粉,不結果,希望集中能量,把球養大一點
結果呢個重任就交畀母株們

超喜歡這隻花色. 期待有種子分享呢  發表於 2018-6-13 10:07
回復

B17 發表於 2018-6-14 12:54:15 |顯示全部樓層
再來Java,今次開得靚d
Zephyranthes Java-2018-007.jpg

大球citrina都加入開花行列
Zephyranthes Citrina-2018-006.jpg

計一計剩下4隻未有動靜,新來既pride of singapore就不予厚望!
回復

B17 發表於 2018-6-18 11:27:07 |顯示全部樓層

jacala red,睇落好紅,實物淡一點,白線亦較多,相片會說謊
Zephyranthes katherinae 'Jacala Red'-種子-2018-008.jpg

大球citrina選擇假期開放,方便影相
Zephyranthes Citrina-2018-007.jpg

Java也來襯熱鬧
Zephyranthes Java-2018-008.jpeg

回復

B17 發表於 2018-6-20 10:54:24 |顯示全部樓層

sunset strain種子,花大朵,紅線深

Zephyranthes Sunset Strain-2018-B005.jpg
回復

B17 發表於 2018-6-21 12:34:33 |顯示全部樓層

El Cielo色同形態都靚,可惜花量較少,jacala red & sunset strain種子已經開花,年尾執位,掉鬼左佢先
Zephyranthes 'El Cielo'-2016-009s.jpg
回復

B17 發表於 2018-6-23 11:38:27 |顯示全部樓層

剛收一隻jacala red果,得7粒好種子,1比5,敗了
回復

小雷子 發表於 2018-6-23 11:53:47 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-23 11:38
剛收一隻jacala red果,得7粒好種子,1比7,敗了

咁多種子,又可以分啦!
回復

B17 發表於 2018-6-23 11:54:42 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-23 11:53
咁多種子,又可以分啦!

睇清楚寫咩,得7粒咋!
回復

小雷子 發表於 2018-6-23 11:58:45 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-23 11:54
睇清楚寫咩,得7粒咋!

你咪有囉!多左都種唔晒!
回復

B17 發表於 2018-6-25 12:50:15 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-9 21:47
風雨過後有花花睇~好耶~

lily pies,今年初開,色淡了一點
Zephyranthes sp. Labuffarosa 'Lily Pies'-2018-006.jpg

Java難結子,三十幾粒得3粒,矜貴
Zephyranthes Java-2018-009.jpg
回復

jimlwy 發表於 2018-6-25 13:04:40 |顯示全部樓層
嘩!!好犀利! 原來有咁多品種風雨蘭.
回復

rumer 發表於 2018-6-25 15:52:08 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-25 12:50
lily pies,今年初開,色淡了一點

好靚呀~風雨蘭花花開一枝又靚~開一群仲靚~(大心)

我之前亂試授粉的Lily Pies 在大雨下已經枯左了~果然想結種子不容易啊!不過襯Sunset Strain 花花初開我又走去撩佢~睇下今次又得唔得先~

如果有幸結果果將來再跑黎問B大如何分好種子跟壞種子~Hahahaha
回復

B17 發表於 2018-6-25 16:07:34 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-25 15:52
好靚呀~風雨蘭花花開一枝又靚~開一群仲靚~(大心)

我之前亂試授粉的Lily Pies 在大雨下已經枯左了~ ...

sunset strain唔使分,多數是好的

唔難的,見到果實裂開就剪下,否則果實全開就一地都係
如果時間不配合,可以用小網袋套著,但仍要盡快採摘,因為有肉的種子乾透會變薄,到時就分別辨不了
將種子從果中擠出來,用手續粒按一按,冇肉的紙咁薄,得泡水的會爆漿,有肉的會感覺到實心,就是如此簡單
回復

rumer 發表於 2018-6-25 16:38:30 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-25 16:07
sunset strain唔使分,多數是好的

唔難的,見到果實裂開就剪下,否則果實全開就一地都係

原來是這樣收種子的~!!
風雨蘭我們還是第一次種~
所以不知道有沒有機會真的去到收果果這個步驟啊~

不過B大寫得好詳細~如果我有得比分我要幫你加分而且把這篇列為精華文章啦太實用了了~

但因為無得比分所以自己已經偷雞Cap Screen 收藏了~希望將來有機會收果子跟B大學做種子辨證專員啦~
回復

B17 發表於 2018-6-25 16:48:05 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-25 16:38
原來是這樣收種子的~!!
風雨蘭我們還是第一次種~
所以不知道有沒有機會真的去到收果果這個步驟啊~

唔一定要篩選,有些品種種子良率低,先會要篩選
好似sunset strain, citrina, el ceile,根本唔需要揀,求其種都有90%
回復

hiatus 發表於 2018-6-25 17:09:42 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-21 12:34
El Cielo色同形態都靚,可惜花量較少,jacala red & sunset strain種子已經開花,年尾執位,掉鬼左佢先 ...

依個唔會呀,我度多花架,最勤力係佢啦,可能我既球太多先有甘既錯覺?
回復