17大的風雨蘭 (2018)

作者: B17 发表于 2018-1-25 16:51:21
16838 214
ET0404 發表於 2018-5-30 12:54:52 |顯示全部樓層
種子收到了,謝謝!

B17 發表於 2018-5-30 13:28:30 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-5-30 12:54
種子收到了,謝謝!

呢次隻果好種子少, 唔夠25粒, 如無意外, 十棵八棵, 夠種一盆
ET0404 發表於 2018-5-30 13:33:56 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-5-30 13:28
呢次隻果好種子少, 唔夠25粒, 如無意外, 十棵八棵, 夠種一盆

夠晒啦!多謝多謝!
B17 發表於 2018-5-30 19:16:19 |顯示全部樓層
暫時得jacala red同佢,El Cielo
Zephyranthes 'El Cielo'-2018-008.jpg
B17 發表於 2018-6-4 16:20:36 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-1-27 09:25
好耶~有2018風雨蘭篇了~!!
B大好忍得手唔淋水讓他們都乾枯成一堆稻草群~
看完這個Post 笑到肚痛~

pride of singagore第一葉
Zephyranthes  Pride of Singapore-2018-002.jpg
rumer 發表於 2018-6-4 16:49:51 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-4 16:20
pride of singagore第一葉

哇~!破土成功~!!
拜託一定一定一定要對辦同快啲開花~
我地啲風雨蘭都仲未落盆~
所以應該是B大的會先跑出開花~

P.S. 記得賣家4月頭時問過我要不要先寄風雨蘭過來~說若那時下土6月就能見花~但不知他說的是哪一種~如果是這個就好了~好像等2個多月就能有花看~
B17 發表於 2018-6-5 19:22:40 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-5-30 13:33
夠晒啦!多謝多謝!

又有驚喜,sunset strain種子出冧,16年11月發芽,一年半就有花
Zephyranthes Sunset Strain-2018-B003.jpg

16年11月,只得一條葉
Zephyranthes Sunset Strain-2016-B001.jpg
ET0404 發表於 2018-6-5 20:03:00 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-5 19:22
又有驚喜,sunset strain種子出冧,16年11月發芽,一年半就有花

勁呀!唔使兩年有花睇。
B17 發表於 2018-6-5 20:33:45 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-6-5 20:03
勁呀!唔使兩年有花睇。

送咗好多出去, 應該個個有花睇
吉祥 發表於 2018-6-6 10:28:40 來自手機 |顯示全部樓層
B大大, 17年9月你送我的種子, 前幾日已經開花了
雙魚座 發表於 2018-6-6 11:33:13 來自手機 |顯示全部樓層
吉祥 發表於 2018-6-6 10:28

勁!咁快。
B17 發表於 2018-6-6 11:54:46 |顯示全部樓層
吉祥 發表於 2018-6-6 10:28

唔係種子,應該係一年小球,同我嗰d差唔多時間發芽,所以差唔多時間開花
另外畀左40粒種子你,種成點?應該一大盆草,下年先會開花
ET0404 發表於 2018-6-6 12:15:33 |顯示全部樓層
我嘅風雨蘭終於開,不過俾雨打到頭耷

B17 發表於 2018-6-6 12:21:16 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-6-6 12:15

風雨蘭真的遇著大風雨,慘了!
吉祥 發表於 2018-6-6 13:07:37 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-6 11:54
唔係種子,應該係一年小球,同我嗰d差唔多時間發芽,所以差唔多時間開花
另外畀左40粒種子你,種成點?應 ...

冇錯呀, 真係一大盆亂草
B17 發表於 2018-6-6 13:21:52 來自手機 |顯示全部樓層
吉祥 發表於 2018-6-6 13:07
冇錯呀, 真係一大盆亂草

睇落幾好, 葉有闊度, 出年開花冇難度

咁就安心喇..:)  發表於 2018-6-6 14:00
小雷子 發表於 2018-6-6 13:36:19 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-6-6 12:15

開花先嚟打風落雨,連個天都唔鐘意我??
ET0404 發表於 2018-6-6 14:02:32 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-6 13:36
開花先嚟打風落雨,連個天都唔鐘意我??

唔打風落雨又開唔到喎,我諗佢係同我作對
B17 發表於 2018-6-9 18:12:33 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-6-6 14:02
唔打風落雨又開唔到喎,我諗佢係同我作對

4月開過,現在再開Cooperia traubii,靚
Zephyranthes Cooperia traubii-2018-004.jpg

今年第一朵Java,淡
Zephyranthes Java-2018-006.jpg

Jacala red,艷
Zephyranthes katherinae 'Jacala Red'-種子-2018-007.jpg
ET0404 發表於 2018-6-9 19:24:59 |顯示全部樓層
純、淡、艷,靚靚靚!