ET的植物2018

作者: ET0404 發表于 2018-1-16 17:21:26
11958 172
小雷子 發表於 2018-10-18 10:31:41 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-10-18 06:17
哈哈...我真係拗爆頭

有花開係好事!唔洗坳頭喎!
大自然本身就充滿驚喜!祝ET大大每日開心,驚喜不斷!
回復

ET0404 發表於 2018-10-18 12:02:59 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-18 10:31
有花開係好事!唔洗坳頭喎!
大自然本身就充滿驚喜!祝ET大大每日開心,驚喜不斷![ ...

多謝小雷子大大呀!大家(人同花花)都要開開心心,健健康康!
回復

ET0404 發表於 2018-10-21 11:52:29 |顯示全部樓層
今天請大家賞草

四色爆竹百合

細球盆

大球盆

鐵炮百合

鉸剪蘭

酢醬草

麗花酢

Pom Pom

不知名野花

評分

查看全部評分

回復

B17 發表於 2018-10-21 12:24:36 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-10-21 11:52
今天請大家賞草   

四色爆竹百合

鉸剪蘭咁快咁大,我的剛剛發芽咋
回復

ET0404 發表於 2018-10-21 12:39:06 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-10-21 12:24
鉸剪蘭咁快咁大,我的剛剛發芽咋

我應該係10月5號同Pom Pom 同一日種嘅。嗰粒垂筒就發咗毛,掉咗。
回復

B17 發表於 2018-10-21 14:36:14 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-10-21 12:39
我應該係10月5號同Pom Pom 同一日種嘅。嗰粒垂筒就發咗毛,掉咗。

我的遲一星期,相差咁遠,證明你環境好
回復

ET0404 發表於 2018-10-22 13:04:30 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-10-21 14:36
我的遲一星期,相差咁遠,證明你環境好

落完雨先突然標高
回復

ET0404 發表於 2018-10-28 17:01:35 |顯示全部樓層
Pom Pom

麗花

大海豚

魚木開錯季?

回復

bettyfly 發表於 2018-10-28 21:59:47 來自手機 |顯示全部樓層
尋日去迪欣湖途中遇見紅花風鈴木盛開,都錯覺春天到左
回復

ET0404 發表於 2018-10-29 10:39:34 |顯示全部樓層
bettyfly 發表於 2018-10-28 21:59
尋日去迪欣湖途中遇見紅花風鈴木盛開,都錯覺春天到左

之前報紙有講日本有櫻花開,話係颱風影響。香港可能同樣原因。
回復

ET0404 發表於 2018-11-2 16:35:53 |顯示全部樓層
Engaging Ring

背對背

夾硬合照

評分

查看全部評分

回復

ET0404 發表於 2018-11-8 15:11:33 |顯示全部樓層
Sinn. AQ's Mercurial Lady 開啦!又係B17大嘅分享,真係多謝呀!

同阿Ring 影張合照先

評分

查看全部評分

回復

B17 發表於 2018-11-8 15:25:03 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-11-8 15:11
Sinn. AQ's Mercurial Lady 開啦!又係B17大嘅分享,真係多謝呀!

lady左右逢缘
回復

ET0404 發表於 2018-11-8 18:35:38 |顯示全部樓層

左擁右抱
回復

ET0404 發表於 2018-11-14 13:58:44 |顯示全部樓層
麗花酢第一朵花

比較下大細

評分

查看全部評分

回復

B17 發表於 2018-11-14 15:02:52 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-11-14 13:58
麗花酢第一朵花

多謝你,又有麗花酢睇
回復

ET0404 發表於 2018-11-14 15:24:50 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-11-14 15:02
多謝你,又有麗花酢睇

應該係我多謝你先啱呀!

多謝你分享俾我,仲賞分!
回復

ET0404 發表於 2018-11-15 15:04:28 |顯示全部樓層
兩隻迷岩

Sinn. Country Tiger,我的第一棵迷岩

Sinn. Mark Twain,年頭Tin大分享的種子

回復

B17 發表於 2019-1-7 21:44:38 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-11-15 15:04
兩隻迷岩

Sinn. Country Tiger,我的第一棵迷岩

種唔種 sinn. fu's fall sunshine?有側芽
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=422314&pid=2595616&fromuid=66917
回復

ET0404 發表於 2019-1-8 06:11:42 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-7 21:44
種唔種 sinn. fu's fall sunshine?有側芽
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pt ...

唔要住,窗邊靚位滿額,多謝你先!
回復