花墟缸瓦舖的小肉肉十二卷和元寶(唔知有無記錯名)

作者: Penwong 发表于 2018-1-7 17:14:01
1624 9
路過貪得意平平地買來玩玩,放窗前跟大隊,居然長大左D,抵玩。
Penwong 發表於 2019-3-3 21:34:25 來自手機 |顯示全部樓層
一年過去了它還在,但另外一盆已經失去了。
powergun 發表於 2019-3-3 21:37:41 |顯示全部樓層
我都入左唔少缸記肉, 唔錯架
Penwong 發表於 2019-3-4 04:10:21 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-3 21:37
我都入左唔少缸記肉, 唔錯架

頭重腳輕兩頭倒,打碎炭粒圍邊,打算比D緩解肥它吃,明年睇下能否再見。
yunge0 發表於 2019-3-4 08:35:41 來自手機 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2019-3-3 21:34
一年過去了它還在,但另外一盆已經失去了。

我原本有兩盤斑馬蘆薈, 它被2月22日那場大雨的雨水彈到中心位置(非露天種植), 中心部份即日水化折斷, byebye了。
Penwong 發表於 2019-3-4 12:43:07 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-3-4 08:35
我原本有兩盤斑馬蘆薈, 它被2月22日那場大雨的雨水彈到中心位置(非露天種植), 中心部份即日水化折斷, bye ...

咁快,我D蝴蝶蘭淋水時由頭濕到落腳,不過我有小風扇吹上方,無爛葉喎,試下,經常每天吹半日。淋水後一定開風扇吹。
yunge0 發表於 2019-3-4 13:47:39 |顯示全部樓層
因為要通風又要維持有光,沒有鋪膠片的習慣。下大雨時正返緊工,沒有想過雨水彈入來會彈到中心。
為避免又再發生,另一盤索性用透明杯倒轉輕蓋中心,試一段時間看可不可行。
Penwong 發表於 2019-3-4 14:48:12 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-3-4 13:47
因為要通風又要維持有光,沒有鋪膠片的習慣。下大雨時正返緊工,沒有想過雨水彈入來會彈到中心。
為避免又 ...

濕水唔緊要,最緊要有風吹乾就無事。空氣流通好重要,無風吹到可用小風扇。
yunge0 發表於 2019-3-4 18:29:32 來自手機 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2019-3-4 14:48
濕水唔緊要,最緊要有風吹乾就無事。空氣流通好重要,無風吹到可用小風扇。 ...

日間無人下長開風扇不安全。那天應該很大風雨, 否則不會濕到像淋雨一樣效果。
cgi0117 發表於 2019-3-11 21:51:35 |顯示全部樓層
我家盆子寶D根飛曬出黎, D根縮曬, 媒曬.., 之後個葉身生有黑色一大達, 但生到好肥厚.....無事 頂住..