拯救這植物

作者: WilsonLo2018 發表于 2018-1-3 13:43:05
4832 18
如圖,故人已離世三年,此植物水養了至今,但根部壞死十份九之多,餘下如圖 IMG_20180101_224124.jpg
Aking 發表於 2018-1-7 13:28:03 |顯示全部樓層
全枝變黃,多數救唔番!
如果想盡下人事,清走黑色部分洗淨,
用晾了幾小時的水浸底部2cm左右,幾
天換水一次,暫時不用曬太陽,看看會
不會出新根,如果冇反應都冇辦法了
回復

B17 發表於 2018-1-7 18:06:40 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-1-7 13:28
全枝變黃,多數救唔番!
如果想盡下人事,清走黑色部分洗淨,
用晾了幾小時的水浸底部2cm左右,幾

係乜野黎架?同"愛心城市種植活動"有乜關系?覺得d人開帖係求其掉落一個版塊度
回復

Aking 發表於 2018-1-7 19:11:10 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-7 18:06
係乜野黎架?同"愛心城市種植活動"有乜關系?覺得d人開帖係求其掉落一個版塊度  ...

在香港這個愛心城市進行的種植活動
回復

WilsonLo2018 發表於 2018-1-9 12:26:36 來自手機 |顯示全部樓層
谢谢保贵意見
回復

WilsonLo2018 發表於 2018-1-9 12:37:00 來自手機 |顯示全部樓層
已跟aking提示做了。正正也是曬了太陽就变黄,真不明白。thx
回復

Aking 發表於 2018-1-10 20:21:58 |顯示全部樓層
WilsonLo2018 發表於 2018-1-9 12:37
已跟aking提示做了。正正也是曬了太陽就变黄,真不明白。thx

雖然不知是什麼植物,猜是天南星科的萬年青,
如果夏天猛烈陽光直射會燒傷
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-3-14 22:08:01 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-1-10 20:21
雖然不知是什麼植物,猜是天南星科的萬年青,
如果夏天猛烈陽光直射會燒傷  ...

萬年青是百合科的...
回復

Aking 發表於 2018-3-14 22:15:52 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2018-3-14 22:08
萬年青是百合科的...

有很多植物都被叫做萬年青,我覺得類似這些~

http://m.xuite.net/blog/alfacity/Good/211712145
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-3-14 23:03:10 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-3-14 22:15
有很多植物都被叫做萬年青,我覺得類似這些~

http://m.xuite.net/blog/alfacity/Good/211712145 ...

嗰啲都係冒充
回復

Aking 發表於 2018-3-15 20:17:08 |顯示全部樓層

年代久遠都追究唔到架喇!
廣東萬年青就係我最先知道的萬年青
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-3-15 21:15:14 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-3-15 20:17

你想追究一定可以的, 睇下有冇求真心。Rhodea japonica. 這一隻就是真正的萬年青
回復

Bing 發表於 2018-3-15 22:46:58 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2018-3-15 21:15
你想追究一定可以的, 睇下有冇求真心。Rhodea japonica. 這一隻就是真正的萬年青 ...

真奇怪,Rohdea, 查中植志係百合科,查 The Plant List 係天門冬科。
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-3-15 22:48:31 來自手機 |顯示全部樓層
Bing 發表於 2018-3-15 22:46
真奇怪,Rohdea, 查中植志係百合科,查 The Plant List 係天門冬科。

唔同國家有唔同 分類, 就好似 石蒜 喺香港係百合科而唔係石蒜科, 晚香玉都畀人分咗做龍舌蘭科
回復

Aking 發表於 2018-3-17 19:49:05 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2018-3-15 21:15
你想追究一定可以的, 睇下有冇求真心。Rhodea japonica. 這一隻就是真正的萬年青 ...

點追究?告佢比侵權?去邊度告?告邊個?
而且咁多不同品種的萬年青,告邊個先

反而我關注溝通問題,要講番呢種一定要講明
原本嗰種,或者真正嗰種,以免產生誤會; 網
上說而家要看的話,要去唔知邊個植物園,仲
要隔着玻璃看,普通人點會有?樓主嗰棵雖然
只有ㄧ塊枯葉,點睇都唔似囉,點解Kwing大大
會聯想到佢架

http://www.how01.com/post_vW5D75EpOJz6q.html
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-3-17 19:53:45 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-3-17 19:49
點追究?告佢比侵權?去邊度告?告邊個?
而且咁多不同品種的萬年青,告邊個先

你講咗去邊呀。。。。
講明萬年青就是指原種 Rhodea japonica,不會有二
好明顯你冇聽過白馬非馬啦
照你咁講我都可以話紅蘿蔔係我第一種認識到嘅蘿蔔。西蘭花係我第一種認識嘅蘭花啦
萬年青是很普遍的園藝植物, 你又知道普通人會冇?

已離題,不再討論。  發表於 2018-3-17 20:19
回復

B17 發表於 2018-3-21 11:27:10 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-3-15 20:17

我一次聽見叫萬年青嗰棵其實係虎尾蘭

呢個我第一次聽,多謝17大告知 ^o^  發表於 2018-3-21 20:06
回復

溫曄昌 發表於 2018-4-25 09:09:21 |顯示全部樓層
由於不知道名字的植物,而且它的根部已經腐爛和整株已經變成褐色恐怕命在旦夕,無法拯救.  溫曄昌
回復

yunge0 發表於 2018-5-2 21:28:14 來自手機 |顯示全部樓層
溫曄昌 發表於 2018-4-25 09:09
由於不知道名字的植物,而且它的根部已經腐爛和整株已經變成褐色恐怕命在旦夕,無法拯救.  溫曄昌 ...

生命總有終結的一天, 有時植物突然變弱, 並不是跟人為疏忽或照顧不當有關。生前有盡力照料它, 結局救唔成也無須耿耿於懷。樓主不妨考慮新的開始。
回復