Rob's Plaid Skirt (7/4/18 更新)

作者: iluvuboyz 发表于 2018-1-1 15:38:08
4266 42
B17 發表於 2018-1-7 18:45:05 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-7 18:29
好多花友改種迷岩,紫羅蘭少左人種!

迷岩細,可以種多幾盆嘛,雷大
iluvuboyz 發表於 2018-1-9 00:28:36 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-7 18:29
好多花友改種迷岩,紫羅蘭少左人種!<span class="emoji emoji1f62d"></span>

又或者好多紫羅蘭高手無出帖~XD
迷岩size細真系一大賣點,不過我種得吾靚都無咩心機種了!!!
iluvuboyz 發表於 2018-1-9 00:29:39 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-7 18:45
迷岩細,可以種多幾盆嘛,雷大

個個都種迷岩,吾通個個都可以種到您果啲甘靚咩?!hahahahhaha~~~~
小雷子 發表於 2018-1-9 09:56:41 來自手機 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2018-1-9 00:28
又或者好多紫羅蘭高手無出帖~XD
迷岩size細真系一大賣點,不過我種得吾靚都無咩心機種了!!!{:emoji_0 ...

迷岩除了細,種3-4月就開花,爆花!
紫羅蘭至少一年半載,也未必開花!好多高手,都做左隱形俠!
iluvuboyz 發表於 2018-1-11 22:45:13 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-9 09:56
迷岩除了細,種3-4月就開花,爆花!
紫羅蘭至少一年半載,也未必開花!好多高手,都做左隱形俠!<span class="emoji emoji1 ...

我種親既迷岩一爆完花就元氣大傷,謝晒甘,仲好快拜拜!所以都系種下AV, 酢酢同多肉比較易打理!
iluvuboyz 發表於 2018-1-11 22:53:12 來自手機 |顯示全部樓層
呢幾日天氣甘凍,幾驚佢吾開花呀!
好彩~~~繼續盛開
tarepanda817 發表於 2018-1-11 23:04:14 來自手機 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2018-1-11 22:53
呢幾日天氣甘凍,幾驚佢吾開花呀!
好彩~~~繼續盛開

請大大指教:家中紫羅蘭葉片軟軟的,今日發現咁樣,即代表什麼?
ppg 發表於 2018-1-12 17:52:37 |顯示全部樓層
迷你班葉噴點,花花好靚!

多謝賞花啊~~(´∀`*)  發表於 2018-1-12 21:41
小雷子 發表於 2018-1-12 18:00:48 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-1-11 23:04
請大大指教:家中紫羅蘭葉片軟軟的,今日發現咁樣,即代表什麼?

似是淋水不足!試下放在散光唔好太強位置!睇下會唔會好些!
tarepanda817 發表於 2018-1-12 18:46:40 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-12 18:00
似是淋水不足!試下放在散光唔好太強位置!睇下會唔會好些!<span class="emoji emoji1f60a"></span> ...

D泥濕的,我而家放左入保鮮袋再睇情況

變軟及葉色已變啡既外圍葉可以除掉喔~  發表於 2018-1-12 21:40
小雷子 發表於 2018-1-12 19:07:55 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-1-12 18:46
D泥濕的,我而家放左入保鮮袋再睇情況

如果泥濕,注意爛根機會大!
iluvuboyz 發表於 2018-1-12 21:37:41 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-1-11 23:04

似系爛根喔!會吾會系植料吾夠疏水呢?
同埋呢排天氣甘凍,最好吾好夜晚淋水,驚會凍傷啲根!
最好留意天氣預報,知道天氣會轉涼就早一日淋夠水先!
tarepanda817 發表於 2018-1-12 21:55:37 來自手機 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2018-1-12 21:37
似系爛根喔!會吾會系植料吾夠疏水呢?
同埋呢排天氣甘凍,最好吾好夜晚淋水,驚會凍傷啲根!
最好留意天 ...

那片傷葉我已剪走了水是早幾天淋的但不會太濕,放了在密實袋2天感覺葉片好似硬了一點,可能早前天氣太冷濕度又低影響吧!今天就再繼續放袋內(插了飲管作通風口)
iluvuboyz 發表於 2018-1-12 22:07:51 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-1-12 21:55
那片傷葉我已剪走了水是早幾天淋的但不會太濕,放了在密實袋2天感覺葉片好似硬了一點,可能 ...

希望不是爛根吧~~
如果放密實袋有改善的話,就存放一陣子先養好葉片!
而且天氣冷,密實袋也有保溫保濕作用!
加油啊~~
tarepanda817 發表於 2018-1-12 22:15:43 來自手機 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2018-1-12 22:07
希望不是爛根吧~~
如果放密實袋有改善的話,就存放一陣子先養好葉片!
而且天氣冷,密實 ...

早幾日真係好凍,我還以爲紫羅蘭不怕冷把它放到窗邊吹風!
iluvuboyz 發表於 2018-1-15 18:57:04 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-1-12 22:15
早幾日真係好凍,我還以爲紫羅蘭不怕冷把它放到窗邊吹風!

AV最佳生長溫度系18-25度喔~
以下呢個帖對新手花友好有用架~~可以去睇下丫!
http://hkplants.com/thread-88566-1-1.html
tarepanda817 發表於 2018-1-15 19:04:10 來自手機 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2018-1-15 18:57
AV最佳生長溫度系18-25度喔~
以下呢個帖對新手花友好有用架~~可以去睇下丫!
http://hkp ...

謝謝
盆AV同我一樣,係間屋人面凍到CC吓
而家盆AV住左幾日密實袋好番哂,不過我都未放佢出關1,頂多打開個袋畀佢散下之倒汗水
iluvuboyz 發表於 2018-4-7 17:47:33 來自手機 |顯示全部樓層
[20.1.2018]花花盛開
C8F12E4C-04C6-4E2B-BE92-F4D8A7B6541A.jpeg 88ED3925-41D7-4583-B069-6AC6A1650352.jpeg FBD93C66-FC45-44CC-B05F-74AD8D7DB81F.jpeg 8C4226DE-C828-4098-8ADA-F61DDB2C2B97.jpeg

[27.2.2018]盛開過後
6150A1C9-638B-4152-B8F6-4778E7C2AB4D.jpeg 892AA0F6-5388-4D5C-904D-710F10B6FC8F.jpeg

評分

查看全部評分

iluvuboyz 發表於 2018-4-7 17:57:00 來自手機 |顯示全部樓層
[7.4.2018]第二轉開花
頂葉出了斑斑,但經歷1月爆花後,葉序已經變醜了
269F5384-8828-46FF-B74A-E86F5E3C72E6.jpeg A48BE7CB-9B1E-495F-ABCE-20296E394230.jpeg 963A7DFC-E4EA-47E7-BD21-9E3202F8D0AC.jpeg
pekklewin 發表於 2018-4-7 22:12:11 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2018-4-7 17:57
[7.4.2018]第二轉開花
頂葉出了斑斑,但經歷1月爆花後,葉序已經變醜了

很美的花 !!   幾時要修下葉呀