雙魚座~珊瑚蘭(96樓有高清靚花)

作者: 雙魚座 发表于 2017-12-26 15:59:40
7751 160
小雷子 發表於 2018-1-20 11:44:49 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-20 11:28
照養先,睇下會不會養到大球,葉枯~收球~放雪櫃~今年十二月寒流來種。
珊瑚蘭在寒帶地方是年年復花的。大 ...

你睇2棵草,小球葉巳黄,大球葉尖都開始黄,小球巳經大左小小啦! 20180120_114117.jpg 20180120_113942.jpg
雙魚座 發表於 2018-1-20 12:17:04 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-20 11:44
你睇2棵草,小球葉巳黄,大球葉尖都開始黄,小球巳經大左小小啦!<span class="emoji emoji1f606"></span> ...

雷大真是好生養,一開七。
小雷子 發表於 2018-1-20 12:29:05 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-20 12:17
雷大真是好生養,一開七。

養得大又無妨!
雙魚座 發表於 2018-1-20 12:42:26 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-20 12:29
養得大又無妨!<span class="emoji emoji1f601"></span><span class="emoji emoji1f4aa"></span>

雪櫃有位就得同時又要無人話你:放咩入雪櫃,雪櫃是放食物的,唔好放其他野。
tarepanda817 發表於 2018-1-20 13:11:07 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-20 12:42
雪櫃有位就得同時又要無人話你:放咩入雪櫃,雪櫃是放食物的,唔好放其他野。<span class="emoji emoji1f627"></span>[emoji ...

哈哈,屋企人真係咁講㗎!
tarepanda817 發表於 2018-1-20 13:11:50 來自手機 |顯示全部樓層
你睇2棵草,小球葉巳黄,大球葉尖都開始黄,小球巳經大左小小啦!<span class="emoji emoji1f606"></span> ...

你掘左佢出泥面?
小雷子 發表於 2018-1-20 13:41:40 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-1-20 13:11
你掘左佢出泥面?

未啦!繼續種!養球!出年已黎過!
雙魚座 發表於 2018-1-20 13:59:52 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-1-20 13:11
哈哈,屋企人真係咁講㗎!

你試下用焗爐焗泥,雪櫃種根球。有啲人睇到都眼凸。
tarepanda817 發表於 2018-1-20 14:14:25 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-20 13:59
你試下用焗爐焗泥,雪櫃種根球。有啲人睇到都眼凸。

哈哈,可能到時會叫買個迷你雪櫃(雪汽水個D)雪飽佢!
B17 發表於 2018-1-20 14:21:39 來自手機 |顯示全部樓層

大球都變埋小球,邊有可能開花,係時候放手
小雷子 發表於 2018-1-20 14:48:49 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-20 14:21
大球都變埋小球,邊有可能開花,係時候放手

我想試一次,你支持下我啦!
雙魚座 發表於 2018-1-20 16:13:53 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-20 14:48
我想試一次,你支持下我啦!<span class="emoji emoji1f62d"></span>

支持下你啦!另外自己都會試養下的。大球都變埋小球,出年才有可能開花。
小雷子 發表於 2018-1-20 16:15:55 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-20 16:13
支持下你啦!另外自己都會試養下的。大球都變埋小球,出年才有可能開花。 ...

魚魚!你真好!最明白我感受!
B17 發表於 2018-1-20 16:17:41 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-20 14:48
我想試一次,你支持下我啦!

明知唔得既,點支持呢,咁會變成自欺欺人
雙魚座 發表於 2018-1-20 16:25:02 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-20 16:17

未試過咪試下囉!球又不是大球。風信子咁大都放入雪櫃。其實買都唔貴的,未試過點知唔得呢?玩下囉!望下隔離個根球花園,嗰啲重難種啦!又有人種到。
B17 發表於 2018-1-20 16:32:30 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-20 16:25
未試過咪試下囉!球又不是大球。風信子咁大都放入雪櫃。其實買都唔貴的,未試過點知唔得呢?玩下囉!望下 ...

120樓你都話:"大球開花後生小球,小球變大球,大球才開花。養不了大球,掉得。"

球細仲去試,咪即係浪費時間
小雷子 發表於 2018-1-20 16:34:22 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-20 16:17

一開始種,其實冇咩人會睇好!雖然我種唔到開花,已經比想像中好,由雪球開始,種到有根,發芽,有花苞!我覺得應該可以有少少鼓勵!你教我架,係邊度跌低,就係邊度爬返起身!
B17 發表於 2018-1-20 16:41:18 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-20 16:34
一開始種,其實冇咩人會睇好!雖然我種唔到開花,已經比想像中好,由雪球開始,種到有根,發芽,有花苞! ...

你都唔係邊度跌低,就係邊度爬返起身!你係轆左落山,想由山下面爬上黎,相信未爬到一半就再轆過
應該由買球再開始,揀肥大靚球,入雪櫃,落泥種,開花,養球,周而復始嘛!
小雷子 發表於 2018-1-20 16:45:45 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-20 16:41
你都唔係邊度跌低,就係邊度爬返起身!你係轆左落山,想由山下面爬上黎,相信未爬到一半就再轆過
應 ...

你企係山頂度,只係望着我恥笑!拋條繩畀我都得掛!
雙魚座 發表於 2018-1-20 16:49:42 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-20 16:32
120樓你都話:"大球開花後生小球,小球變大球,大球才開花。養不了大球,掉得。"

球細仲去試,咪即係浪 ...

球細當然不去試。但現在天氣是寒帶地方的夏天,雷大一開始便生球花都未開有養份,由十一月到三月都有五個月時間去養球,咁養到大咪可以雪的,之不過雪多幾個月。不過的球仔都葉黃又有危機。所以建議選和買回來一樣大小才試。