雙魚座~珊瑚蘭(96樓有高清靚花)

作者: 雙魚座 發表于 2017-12-26 15:59:40
7881 160
小雷子 發表於 2018-1-11 21:02:37 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-11 20:54
出葉唔出花因花芽已……。種下睇有無望。

葉片仲好健康!點解咁快消失花苞?
回復

雙魚座 發表於 2018-1-11 22:00:22 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-11 21:02
葉片仲好健康!點解咁快消失花苞?

覺得這類寒帶根球不適合香港種。有些根球有花苞便會開,但有些環境不合適會啞花或休眠。珊瑚蘭很明顯屬於後者。
珊瑚蘭在寒帶地方是可以年年復花的,可以香港比較熱,不適合生長。它由種植到開花差不多一個月,這段時間的氣温是很重要的(寒流要襲港)。選擇適合日子落泥是很重要的。
這朵開到咁靚可能是經過三次“寒冷警報”的成果。
回復

B17 發表於 2018-1-11 22:27:53 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-11 22:00
覺得這類寒帶根球不適合香港種。有些根球有花苞便會開,但有些環境不合適會啞花或休眠。珊瑚蘭很明顯屬於 ...

冇用架,雷大頑固,係要C都種番生,由得佢種一年,出年得堆草,自然C心,放棄啦
回復

雙魚座 發表於 2018-1-11 22:37:55 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-11 22:27
冇用架,雷大頑固,係要C都種番生,由得佢種一年,出年得堆草,自然C心,放棄啦  ...

唔好咁講。可能出年會開花呢!一落泥已出小球,由現在起到夏眠之後入雪櫃,等年尾寒流來的時候種,可能真的有花。
回復

B17 發表於 2018-1-11 22:53:21 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-11 22:37
唔好咁講。可能出年會開花呢!一落泥已出小球,由現在起到夏眠之後入雪櫃,等年尾寒流來的時候種,可能真 ...

我堆圍裙水仙夏天不知幾綠,秋天入雪櫃,冬天種,年年失敗
差d咩呢?可能就係夏天太熱,無法形成初始花芽,所以雪都冇用
珊瑚蘭可能夏天真係要嘆住冷氣成長,秋天入雪櫃,冬天轉冷先種,先有成功機會
回復

雙魚座 發表於 2018-1-11 23:11:56 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-11 22:53
我堆圍裙水仙夏天不知幾綠,秋天入雪櫃,冬天種,年年失敗
差d咩呢?可能就係夏天太熱,無法形成初始 ...

圍裙水仙夏天應嘆冷氣。
珊瑚蘭如雷大所言,開始種已長小球,都養咗幾個月,再養多幾個月都成大球。明年開花不是沒機會的。
B大,小雷子那盆是否像繁殖小球。(覺得似,因十一月那批啞花正在繁殖小球,大家相似但無他那麼多)
回復

小雷子 發表於 2018-1-11 23:17:19 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-11 22:27
冇用架,雷大頑固,係要C都種番生,由得佢種一年,出年得堆草,自然C心,放棄啦  ...

哈哈!多謝讚賞!
回復

B17 發表於 2018-1-11 23:48:13 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-11 23:11
圍裙水仙夏天應嘆冷氣。
珊瑚蘭如雷大所言,開始種已長小球,都養咗幾個月,再養多幾個月都成大球。明年 ...

觀察cat26嗰盆,個球會出多過一個芽,而且都有機會開花,繼續種落去,每個芽會形成一球,似乎係咁樣繁殖
雷大嗰盆,一開始就自知開花無望,於是全力爆芽,將來每芽成一球,球大細就要睇種成點,中央嗰個得到最多養份,肯定比較大
回復

tarepanda817 發表於 2018-1-11 23:52:47 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-11 23:48
觀察cat26嗰盆,個球會出多過一個芽,而且都有機會開花,繼續種落去,每個芽會形成一球,似乎係咁樣繁殖
...

咁我盆呢?處於敵不動我不動狀態
回復

小雷子 發表於 2018-1-11 23:54:15 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-11 23:48
...

種唔c!到時分D球分你玩!
回復

lblemon 發表於 2018-1-12 09:54:16 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-11 22:00
覺得這類寒帶根球不適合香港種。有些根球有花苞便會開,但有些環境不合適會啞花或休眠。珊瑚蘭很明顯屬於 ...

我諗香港可能太暖, 珊瑚蘭不易開花, 我試過有晒葉但沒有花苞
回復

雙魚座 發表於 2018-1-12 13:16:09 來自手機 |顯示全部樓層
有陽光花朵也開得
回復

小雷子 發表於 2018-1-12 13:28:07 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-12 13:16
有陽光花朵也開得<span class="emoji emoji1f495"></span>

今日有太陽,花同人都開心!
回復

lblemon 發表於 2018-1-12 14:34:22 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-12 13:16
有陽光花朵也開得

請問你是放戶外嗎? 是住新界郊區嗎
回復

雙魚座 發表於 2018-1-12 14:59:31 來自手機 |顯示全部樓層
lblemon 發表於 2018-1-12 14:34
請問你是放戶外嗎? 是住新界郊區嗎

是放外。空氣非常清新,用山溪水淋花。
回復

B17 發表於 2018-1-12 15:04:35 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-1-11 23:52
咁我盆呢?處於敵不動我不動狀態

人地開完啦,你盆冇架啦,賞葉囉
回復

lblemon 發表於 2018-1-12 15:05:15 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-12 14:59
是放外。空氣非常清新,用山溪水淋花。

因為郊區温差大, 冬天深夜清晨夠凍, 岩晒佢

回復

雙魚座 發表於 2018-1-13 12:21:11 來自手機 |顯示全部樓層

今天的珊瑚蘭不寂寞。
已開了四天終於有伴了。
回復

小雷子 發表於 2018-1-13 13:13:35 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-13 12:21
今天的珊瑚蘭不寂寞。<span class="emoji emoji1f60d"></span>
已開了四天終於有伴了。<span class="emoji emoji1f44f"></span> ...

有3朵好正!
喺咪全部球成功開花?
回復

tarepanda817 發表於 2018-1-13 16:19:19 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-13 12:21
今天的珊瑚蘭不寂寞。<span class="emoji emoji1f60d"></span>
已開了四天終於有伴了。<span class="emoji emoji1f44f"></span> ...

今日嬲嬲地掘出黎睇下,發現冇爛根,但根系不多,球就白雪雪!
回復