雙魚座~珊瑚蘭(96樓有高清靚花)

作者: 雙魚座 發表于 2017-12-26 15:59:40
7880 160

珊瑚蘭開花了。
多謝小雷子分享。
雙魚座 發表於 2017-12-26 16:03:16 來自手機 |顯示全部樓層

成長過程。
放外後大約一個月開花,花期三天。
因爬文看到珊瑚蘭不易開花,所以分批種植。
13/9收到全放雪櫃。
11月中第一批放外(可以天氣熱~全啞花),最,那批是一月一日放外(14/2開)
其他在雪櫃落泥~每星期分批放外~至1月初全部放外。
第一朵花是12月頭出屋外,boxing day 開花~不用一個月便開花。(遇二星期寒流~16/12,21/12)
第二朵花是10/12開,它是全開形,不屬於夾箭。(9/12寒流)
總括:外放一個至個半月開花。
不錯的link
http://classweb.loxa.edu.tw/clockloxa/plant/html/i/i016.htm
回復

B17 發表於 2017-12-26 16:16:11 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-12-26 16:03
成長過程。
13/9收到放雪櫃。
11月中在雪櫃落泥。

色澤好靚,可惜得一粒,下次要一盆要落十粒,咁先燦爛
回復

小雷子 發表於 2017-12-26 17:14:26 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-12-26 16:03
成長過程。
13/9收到放雪櫃。
11月中在雪櫃落泥。

半日就開花!紫色好靚呀!魚魚!訂左香檳未呀?要慶祝吓啦!
回復

雙魚座 發表於 2017-12-27 11:45:11 來自手機 |顯示全部樓層

開花第二天。
回復

lblemon 發表於 2017-12-27 18:36:14 來自手機 |顯示全部樓層
靚,我果啲還在冷宮
回復

小雷子 發表於 2017-12-27 19:16:32 來自手機 |顯示全部樓層
lblemon 發表於 2017-12-27 18:36
靚,我果啲還在冷宮

你有冇睇吓佢出根未?出左根就可以種啦!
我棵都未有花,再要等!
回復

rumer 發表於 2017-12-28 15:40:06 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-12-27 11:45
開花第二天。

開得好漂亮~!看到圖片流晒口水~
繽繽下年若有賣這種球根絕對要買來試種一下~
回復

雙魚座 發表於 2017-12-28 16:12:44 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-12-28 15:40
開得好漂亮~!看到圖片流晒口水~
繽繽下年若有賣這種球根絕對要買來試種一下~ ...

真是幾靚。第二日有陽光,在陽光下,花瓣通透瓏,可是上傳圖片壓縮了。真花重靚。
講真句,開到花都偷笑,好多大大都衰在它手。
花墟價如浮動價,九月份賣$3X,到十一月尾會加價去$6X,但有些球又做85折。不知怎定價?
回復

rumer 發表於 2017-12-28 23:34:10 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-12-28 16:12
真是幾靚。第二日有陽光,在陽光下,花瓣通透瓏,可是上傳圖片壓縮了。真花重靚。<span class="emoji emoji1f60d"></span> ...

見雙魚大大說真花更美~這樣真的不得了了~下年9月一定要密切留意繽繽看幾時有球根賣~

另~繽繽9月開賣球根那天我們剛好在店裡閒逛看著他們把球球上架~那時整個眼花撩亂只覺得不同品種/顏色的球球價格差異好大啊(那時認識的只有鬱金香~也入手了一包~但後尾再去就沒再留意球球的價格了因為那時整副心思都放在X生貨上~Hahahaha)
回復

B17 發表於 2017-12-29 00:10:16 |顯示全部樓層

開花第三日呢
回復

lblemon 發表於 2017-12-29 09:28:44 |顯示全部樓層
你有冇睇吓佢出根未?出左根就可以種啦!

未有根啦, 都冇落泥, 放在濕棉花上咋
回復

小雷子 發表於 2017-12-29 10:18:03 來自手機 |顯示全部樓層
lblemon 發表於 2017-12-29 09:28

我之前用紙巾包住,間唔時噴少少水!放雪櫃!之后慢慢就出根!真係要等……!
回復

雙魚座 發表於 2017-12-29 10:23:32 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-12-29 00:10
開花第三日呢

花是早開晚收。早出晚歸是看不見花開的。
回復

雙魚座 發表於 2017-12-29 10:30:46 來自手機 |顯示全部樓層

開花後第四天早上,花形已變,應該收工了。期待新一朵。
一條梗內有多個花苞慢慢等。
回復

小雷子 發表於 2017-12-29 10:38:59 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-12-29 10:30
一條梗內有多個花苞慢慢等。 ...

原來還有花,繼續出架!正!正!正!
回復

雙魚座 發表於 2017-12-29 11:03:24 來自手機 |顯示全部樓層
lblemon 發表於 2017-12-29 09:28

唔好太遲種,最遲一月尾好種啦!開花要個幾二個月,如遇“回南天”回暖爛球家。
回復

lblemon 發表於 2017-12-29 11:48:29 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-12-29 11:03
唔好太遲種,最遲一月尾好種啦!開花要個幾二個月,如遇“回南天”回暖爛球家。 ...

球根係12月1日買,2號左右放入冷宮,我應該雪夠1個直接拎出黎入泥, 定係入泥再雪耐D呢?
回復

lblemon 發表於 2017-12-29 11:50:42 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-12-29 10:18
我之前用紙巾包住,間唔時噴少少水!放雪櫃!之后慢慢就出根!真係要等……! ...

雪左接近一個月,與一個月前一模一樣,完全唔覺想出根
回復

B17 發表於 2017-12-29 11:50:44 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-12-29 10:30
一條梗內有多個花苞慢慢等。 ...

開到3日已經很好 好似鳶尾開得1日咁多咋
回復