艾粒酢酢の17-18年度小更新

作者: iluvuboyz 发表于 2017-12-23 16:40:47
7181 35
大家好!好耐無見啦~~
聖誕上黎做個快閃update!!
其實一直有繼續種酢酢,不過冬天窗台吾系好夠光,種得麻麻~所有沒有留下太多品種,對光需求大既品種都已分享出去了!
就貼下近期有開花花既品種先啦~
Oxalis Purpurea Yellow
爆花酢酢~~

Oxalis First Love
好似有啲徒長啊~~

Oxalis Pulchella var. tomentosa
種左兩年先見佢開花,好感動~~

評分

查看全部評分

B17 發表於 2017-12-23 16:44:30 |顯示全部樓層
原本收埋晒 仲有邊幾隻呀?
powergun 發表於 2017-12-23 17:56:36 |顯示全部樓層
爆得幾靚呀
iluvuboyz 發表於 2017-12-23 18:26:14 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-12-23 16:44
原本收埋晒 仲有邊幾隻呀?

Purpurea Yellow, Alba, Lavender & White, Salmon, Ulifoura
First Love, Nidulans, Pulchella var. tomentosa, 夜香酢, 雞毛菜酢, Omar
Ob. Blush, Large Form, Raspberry, Cream Puff, Elizabeth, Damask Rose,
岩岩走去數,原來仲有甘多款!XD
iluvuboyz 發表於 2017-12-23 18:27:02 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-12-23 17:56
爆得幾靚呀

難得放假見佢爆花!種左個零月有甘多花花,算不錯了~~
powergun 發表於 2017-12-23 18:37:18 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2017-12-23 18:27

種左個零月就開花, 快, 但都唔夠蜜瓜快, 半個月就開花, 三個月收果
iluvuboyz 發表於 2017-12-23 18:52:34 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-12-23 18:37
種左個零月就開花, 快, 但都唔夠蜜瓜快, 半個月就開花, 三個月收果

睇你收成都開心架喇!~
都系種返小型酢酢岩我啲~~
powergun 發表於 2017-12-23 18:55:14 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2017-12-23 18:52
睇你收成都開心架喇!~
都系種返小型酢酢岩我啲~~

酢酢無得食, 但種果有得食的, 你唔係最喜歡食嗎?

生果不是我杯茶呀!除左榴連XD  發表於 2017-12-23 22:41
B17 發表於 2017-12-23 19:18:47 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2017-12-23 18:26
Purpurea Yellow, Alba, Lavender & White, Salmon, Ulifoura
First Love, Nidulans, Pulchella var. tom ...

仲多過我
我都想種Ulifoura,冇人畀到我

B17大好長氣 ~ XDD  發表於 2017-12-23 19:29
小雷子 發表於 2017-12-23 20:19:13 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-12-23 18:37

你種的不是蜜瓜,係冇味嘅青瓜!

有味, 甜甜地的, 但相對佢父母來講係淡左d的  發表於 2017-12-23 20:35
小雷子 發表於 2017-12-23 20:27:36 來自手機 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2017-12-23 18:27

爆花!好靚!唔夠陽光都種得咁好!
楼主都係酢酢大户!
B17 發表於 2017-12-23 20:51:35 來自手機 |顯示全部樓層
年年都有d要退休
Oxalis Pulchella var. tomentosa花期短,太早收工,退
初戀太早發芽,唔想咁早開始種酢,又退
美花酢連續兩年失敗,今年都唔得的話,冇得唔退
iluvuboyz 發表於 2017-12-23 22:42:08 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-12-23 19:18
仲多過我
我都想種Ulifoura,冇人畀到我

等我今年收左球留俾您~吾好吾開心
iluvuboyz 發表於 2017-12-23 22:45:01 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-12-23 20:27
爆花!好靚!唔夠陽光都種得咁好!<span class="emoji emoji1f60a"></span>
楼主都係酢酢大户!<span class="emoji emoji1f44f"></span> ...

多謝賞花呀!
酢酢系我第一種種既花,吾捨得吾種佢呀,不知不覺就會越種越多了!
不過佢開花時間多數我都返左工,吾系太多機會睇到佢開花呢~~
iluvuboyz 發表於 2017-12-23 22:48:33 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-12-23 20:51
年年都有d要退休
Oxalis Pulchella var. tomentosa花期短,太早收工,退
初戀太早發芽,唔想咁早開始種酢, ...

Oxalis Pulchella var. tomentosa 我好鐘意佢既花色呀!今年第一次見佢開花,好靚呀!花期短都一樣甘愛佢!
初戀系早發芽,但我無理佢,照樣11月先落泥,佢都照開花,吾錯丫~~
美花酢種大球都開吾到花??
B17 發表於 2017-12-23 22:54:13 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2017-12-23 22:48
Oxalis Pulchella var. tomentosa 我好鐘意佢既花色呀!今年第一次見佢開花,好靚呀!花期短都一樣甘愛佢 ...

美花酢 連芽都發唔到
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=202945&pid=2329422&fromuid=66917

iluvuboyz 發表於 2017-12-23 22:58:50 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-12-23 22:54
美花酢 連芽都發唔到
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=20 ...

有無試下掘啲大球出黎睇下呀?
會吾會吾識搵出路?或者向左盆底生長?
啲芝麻球至少種返一兩年先有花架喎~
B17 發表於 2017-12-23 23:02:02 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2017-12-23 22:58
有無試下掘啲大球出黎睇下呀?
會吾會吾識搵出路?或者向左盆底生長?
啲芝麻球至少種返一 ...

爬文話芝麻球都會開花,咁咪照種囉

大球掘過出黎,冇C又發芽,唔知佢想點
iluvuboyz 發表於 2017-12-23 23:14:36 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-12-23 23:02
爬文話芝麻球都會開花,咁咪照種囉

大球掘過出黎,冇C又發芽,唔知佢想點 ...

呢盆pur. yellow, 將超細球同芝麻球一齊種,見佢有啲開到花,但吾知系邊種球開到!

但雞毛菜酢芝麻球就種左成年都得葉,收球時就見佢既球球大左,當養球!
B17 發表於 2017-12-23 23:26:48 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2017-12-23 23:14
呢盆pur. yellow, 將超細球同芝麻球一齊種,見佢有啲開到花,但吾知系邊種球開到!

但雞毛菜酢芝麻球就 ...

相信係細球,purpurea細球一樣開到花,我既purpurea alba都係由你送既細球開始

芝麻球雖然開唔到花,但係可以結到球,下年就開到

12下一頁