新版面的意見

作者: B17 发表于 2017-12-23 15:58:08
3643 35

呢次改變比較大
(1)版面底色選用灰與白,讓人感覺冷漠
(2)原本綠色不見了,首頁色澤變得單調
(3)版塊描述之間分隔線不見了,(4)空白位置過多,對比之前較密集排列,失去熱鬧感覺
看耐了,令人空虛!
(4A)字體太淺色,閱讀困難,令人費神,除園藝館首頁,版塊頁面,以至主題內亦有類似情況
(5)「我收藏的版塊」不常用,反正「‧‧‧」裡面有,大可移除,免得佔用空間,又或者可放於「植物圖冊」側傍

(6)右上角有會員頭像,提醒icon,但在「提醒」,「消息」版塊卻被擠出顯示範圍

進入主題,不知怎說,就是一種悶納的感覺

子版沒有這問題,因為主題一般都附有圖片,色彩繽紛
如果「香港園藝館」一欄回復深淺綠色就更好!

tindayun828 發表於 2017-12-23 17:17:01 |顯示全部樓層

綠色多些較吸引, 植物是也, 對眼睛也舒服.
Chin 發表於 2017-12-23 17:33:58 |顯示全部樓層

想問字體是淺灰色嗎?還是我部腦的問题?老人家看得較辛苦。

B17
剛加上(4A)  發表於 2017-12-23 17:40
minmin 發表於 2017-12-23 17:56:03 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝B17,大家多點給意見,可以改的,我都會改。

評分

查看全部評分

Scar 發表於 2017-12-23 18:25:01 |顯示全部樓層
minmin 發表於 2017-12-23 17:56

以前綠色好有田園feel....而家好似變左前蘇聯建築的感覺.....沒有了生氣.....冷冰冰的感覺啊....  
右手邊加個新的功能顯示, 但令到打內容既空間細小, 加上廣告, 成個版面變得好侷促.....
Aking 發表於 2017-12-23 21:50:34 |顯示全部樓層
接龍通常[發表回復]是在最底的,現在找不到

B17
呢帖唔係回覆minmin,佢會睇你唔到  發表於 2017-12-23 23:12
B17 發表於 2017-12-23 23:05:57 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-12-23 21:50
接龍通常[發表回復]是在最底的,現在找不到

要上頁頂,㩒番去一樓先有發帖位

其實都有好處,以後冇得求其掉出去,一定要用回覆,否則要㩒多兩粒制
B17 發表於 2017-12-23 23:10:02 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2017-12-23 18:25
以前綠色好有田園feel....而家好似變左前蘇聯建築的感覺.....沒有了生氣.....冷冰冰的感覺啊....  
右手 ...

描述得好好,舊版較有feel,新版睇得耐會眼瞓

Aking 發表於 2017-12-23 23:32:50 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-12-23 23:05
要上頁頂,㩒番去一樓先有發帖位

已經試過!回覆不是在最後一頁最底出現的,
無端端响中間某位置出現,已取消了,迫住回
覆最後一個帖
小雷子 發表於 2017-12-23 23:41:58 來自手機 |顯示全部樓層
如果用手機睇電腦版,感覺字好細,廣告佔面積好大!睇得耐會頭暈!
Scar 發表於 2017-12-24 10:04:34 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-12-23 23:41
如果用手機睇電腦版,感覺字好細,廣告佔面積好大!睇得耐會頭暈!

用電腦睇都好細, 要較大隻字體先至得
B17 發表於 2017-12-24 16:40:32 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-12-23 23:32
已經試過!回覆不是在最後一頁最底出現的,
無端端响中間某位置出現,已取消了,迫住回
覆最後一個帖{:em ...

作為樓主發帖要回覆自己,否則的話要回到一樓
powergun 發表於 2017-12-24 17:59:54 |顯示全部樓層
回復是否可改返"回覆"?
另search功能重未得, 想搵資料都唔得
B17 發表於 2017-12-24 18:13:59 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-12-24 17:59
回復是否可改返"回覆"?
另search功能重未得, 想搵資料都唔得

我bookmark左個舊search,用住先 http://hkplants.com/search.php?mod=forum&adv=yes

好呀, thx  發表於 2017-12-24 18:27
Aking 發表於 2017-12-24 22:52:42 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-12-24 16:40
作為樓主發帖要回覆自己,否則的話要回到一樓

點解唔可以好似以前咁在最後留言?
有時路過講幾句,也不需要指定是覆邊個的
Chin 發表於 2017-12-25 02:40:32 |顯示全部樓層
以接龍遊戲為例,新版發言太麻煩,结果各大大用“回覆”來發言。於是乎玩者“消息”收多多通知。可以回復以前方式嗎?
B17 發表於 2017-12-25 12:55:40 |顯示全部樓層
Chin 發表於 2017-12-25 02:40
以接龍遊戲為例,新版發言太麻煩,结果各大大用“回覆”來發言。於是乎玩者“消息”收多多通知。可以回復以 ...

提醒有人接左你條龍應該唔算問題吧
B17 發表於 2017-12-25 14:10:24 來自手機 |顯示全部樓層

好多時手搜尋需要用到幾項條件,頁頂那個簡化搜尋不足應用,希望能有選項叫出高級搜尋頁面
B17 發表於 2017-12-25 14:54:58 |顯示全部樓層

之前按紅圈內「時間」,可以直接到最新一帖,依加呢個功能消失左

Scar 發表於 2017-12-26 18:39:13 |顯示全部樓層
而家係邊度先搵到短信消息?
....一頭霧水啊....
我要靠發信息比其他人先可以搵到以前D短信

好唔習慣發言在主題的樓下....睇完其他留言又要返去第一版最上先可以發言
12下一頁