苦科兵團~喜蔭篇~

作者: rumer 發表于 2017-12-22 20:37:37
4705 60
tarepanda817 發表於 2018-1-4 22:05:49 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-4 20:38
真係得架!雙層床,上層瞓覺,下層裝燈種花,夠種100盆!

個張咪係碌架床囉
回復

rumer 發表於 2018-1-5 11:00:43 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-4 20:20
下次睇怕你地要讓張牀出嚟啦!<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span> ...

笑死了~床我不讓啊~
因為自己太愛睡覺才不讓花花侵佔~
回復

rumer 發表於 2018-1-5 11:13:35 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-4 20:38
真係得架!雙層床,上層瞓覺,下層裝燈種花,夠種100盆!

家裡暫無大大說的碌架床/雙層床比花花瞓~但的確有用上分「上下層」的膠箱用黎做花花的溫室~Haha(箱子不算大但分上下層用來做苦們的溫室真的好實用~)

# 雙層溫室(From: IK_A)

以下全是單層溫室~

# DVD 盒(From: 日本明)

# 模型盒(From: 12蚊店)
PS. 粉紅喜蔭中的妖后在初種時一直爛葉覺得她一定熬不過了~後尾長期放在育苖盆那個溫室裡她又適應過來~現在跟Pink Satin 住在這個透光度100分的模型盒裡長得超健康的~Haha

# 育苖盆(From: Bun Bun)

# 獨立水杯溫室
回復

B17 發表於 2018-1-5 11:48:00 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-1-5 11:13
家裡暫無大大說的碌架床/雙層床比花花瞓~但的確有用上分「上下層」的膠箱用黎做花花的溫室~Haha(箱子 ...

有溫室住,幸福啊 有一棵頂頂了

膠箱隔光,要放在光猛位,否則生長不良啊
回復

rumer 發表於 2018-1-5 12:09:27 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-5 11:48
有溫室住,幸福啊 有一棵頂頂了

膠箱隔光,要放在光猛位,否則生長不良啊 ...

嘿嘿~剛剛順道去把家裡用來做溫室的器具都拍了一遍補回在上面那個貼子啦~

我們現在只有傍晚時才把喜蔭和其他小苖放進溫室~日間還是會放他們出來照照光~所以那不太透光的溫室算是他們夜晚睡覺的地方~

不過B大就好想跟你說聲抱歉啊!!

你分享的3棵喜蔭我覺得Chocolate Cream 好像快不行了啊。。之前在最冷的日子他的頂芽小葉一直緊閉舒展不起來~跟著所有新冒出來的走莖小芽全都枯了

Chocolate Cream

這兩星期天氣回暖朱古力的頂芽小葉終於舒展開來可以卻焦了大半~接下來又要變冷了真怕她熬不住。。不過這兩天偷看到最中心焦掉的頂芽有2個小點似乎想冒出來~如果那兩片葉子能順利長大就能有轉機了~~:)

Aloha Mauna Lao
其實很健康的~還準備出小走莖~不過不知道為什麼葉子愈種愈紅~沒了一開始那種淡青淡粉紅色的感覺(滴汗)

Thad’s Yellow Bird
最健康就係小黃鳥啦~一開始最細棵係佢~但現在長得最大~沒爛過葉又準備出走莖了~!
回復

tarepanda817 發表於 2018-1-5 13:42:47 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-1-5 11:13
家裡暫無大大說的碌架床/雙層床比花花瞓~但的確有用上分「上下層」的膠箱用黎做花花的溫室~Haha(箱子 ...

雙層温室唔錯,幾$
回復

小雷子 發表於 2018-1-5 14:13:54 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-1-5 13:42
雙層温室唔錯,幾$

呢個双層温室,我都覺得唔錯!又去睇吓先!
回復

rumer 發表於 2018-1-5 14:48:58 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-1-5 13:42
雙層温室唔錯,幾$

買左太耐連單都掉埋Lu~但有記得牌子啦~
剛上官網睇返價錢~22L膠箱($32.9)+ 蓋($7)+ 貯物箱內置物架($14.9)= $54.8

小雷子和Panda大大有興趣都去睇下啦~那裡的箱、蓋和組件都是分開放的~記得自己砌下試下係咪同一套先買~

謝謝!有埋價錢!好正呀!  發表於 2018-1-5 14:54
回復

B17 發表於 2018-1-5 14:56:51 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-1-5 12:09
嘿嘿~剛剛順道去把家裡用來做溫室的器具都拍了一遍補回在上面那個貼子啦~

我們現在只有傍晚時才把喜蔭 ...

chocolate cream睇相唔覺會C,香港凍極有限,C不了的

aloha係咁架啦,愈種愈紅咪好囉,我盆綠進紅退,就黎變左綠色

yellow bird最好種,強壯,易開花

回復

rumer 發表於 2018-1-5 23:15:11 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-5 14:56
chocolate cream睇相唔覺會C,香港凍極有限,C不了的

aloha係咁架啦,愈種愈紅咪好囉,我盆綠進紅退 ...

嘿嘿~希望承B大貴言Chocolate Cream 唔死得會有後福~因為之前就好驚佢走莖又枯、頂芽又燶~得返幾塊葉唔知可唔可以等到春夏逢勃生長~

另~我們真的超希望可以見到喜蔭開花~(心心心)因為現在的小苖都只長走莖~我們連喜蔭花花是怎樣長出來都未知道啊
回復

tarepanda817 發表於 2018-1-7 20:22:47 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-1-5 14:48
買左太耐連單都掉埋Lu~但有記得牌子啦~
剛上官網睇返價錢~22L膠箱($32.9)+ 蓋($7)+ 貯物箱內置物 ...

剛上左呢set, 最正係入面個間隔
回復

rumer 發表於 2018-1-7 21:26:14 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-1-7 20:22
剛上左呢set, 最正係入面個間隔

Panda 大大也入手了嗎??
超開心的~因為無諗過你地會覺得啱用啊~!^ ^

見明晚天氣開始轉冷所以我今日都搬多左一Set 返屋企比未住溫室的小苖用啊~Haha
回復

tarepanda817 發表於 2018-1-7 21:38:30 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-1-7 21:26

呢個星期好凍呀!
因為見到可以雙層放,好方便,唔駛分到大盒細盒,一次過放哂入去,爽
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-1-7 21:46:10 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-1-7 21:26

哈哈我都有呢個箱要泥裝貓糧好好用
回復

rumer 發表於 2018-1-7 23:01:52 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-1-7 21:38
呢個星期好凍呀!
因為見到可以雙層放,好方便,唔駛分到大盒細盒,一次過放哂入去,爽 ...

無錯無錯~!

所以好慶幸上次逛IKE_ 時見到有個伯伯拎起個內置置物架黎研究~讓我們腦裡突然叮一聲發現可以將屋裡面矮得得又細棵的小苖放進去變成雙層溫室~

不過大大記得這箱不是真溫室~合上了蓋子就不透氣~所以一定要記得定時放返啲花花出來否則他們都要窒息了啦
回復

rumer 發表於 2018-1-7 23:03:47 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-1-7 21:46
哈哈我都有呢個箱要泥裝貓糧好好用

是不是~!原來大家都有用~
這裡的東西真不錯~不貴而且可以有好多用途~
真的想得出可能都用得到~
回復

tarepanda817 發表於 2018-1-8 07:56:16 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-1-7 23:01
無錯無錯~!

所以好慶幸上次逛IKE_ 時見到有個伯伯拎起個內置置物架黎研究~讓我們腦裡突然叮一聲發現 ...

係㗎,焗住D花成日會有倒汗水出,所以我耐不時會打開沫走D蒸氣,成機俾D花又可以吸收下新鮮空氣
回復

rumer 發表於 2018-1-8 14:41:23 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-1-8 07:56
係㗎,焗住D花成日會有倒汗水出,所以我耐不時會打開沫走D蒸氣,成機俾D花又可以吸收下新鮮空氣{:emoji_0 ...

(姆指)花花們有妳這個主人多幸福~
期待妳遲些又分享花花和喜蔭們的最新狀況~
回復

tarepanda817 發表於 2018-1-8 18:55:24 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-1-8 14:41
(姆指)花花們有妳這個主人多幸福~
期待妳遲些又分享花花和喜蔭們的最新狀況~{:emoji_003 ...

哈!我成日種到爛葉㗎手臭病耐不時又服發!
回復

rumer 發表於 2018-1-8 19:02:28 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-1-8 18:55
哈!我成日種到爛葉㗎手臭病耐不時又服發!

可能是未摸清種那種植物的要訣啫
也有可能是家中環境不適合那種植物生長
未必關妳事的 Haha :p :p
回復