返回列表 發新帖

大家覺得呢個窗外既駁位裝到個多肉架嗎?

作者: warren0713 发表于 2017-12-18 09:29:09
1997 27
B17 發表於 2017-12-18 22:45:15 |顯示全部樓層

其實重量落晒個駁道,其他一切只係固定,防止移位
反而將d花攞出攞入,終有一次失手,雖然樓下唔一定有人,但係買定高空擲物保險係必需的
warren0713 發表於 2017-12-19 12:10:22 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-12-18 22:45
其實重量落晒個駁道,其他一切只係固定,防止移位
反而將d花攞出攞入,終有一次失手,雖然樓下唔一定有人, ...

高空擲物保險
係咪即係家居保?

但如果係駁位「僭建」個花架,保險公司會唔會唔賠?
B17 發表於 2017-12-19 12:28:34 來自手機 |顯示全部樓層
warren0713 發表於 2017-12-19 12:10
高空擲物保險
係咪即係家居保?

家居保屋,唔保外面d人,應該係第三者,個人責任之類,詳情要問經紀,保唔保僭建更加要問下
毒力難知 發表於 2017-12-19 12:38:00 |顯示全部樓層
種花係樂趣, 有冇必要冒呢個險? 將自己既快樂建基於公眾安危之中?
xx_Luca 發表於 2017-12-19 23:50:29 |顯示全部樓層
似乎要落爆炸碼實個底,但太突出去又容易俾人投訴啊。仲有淋花時有水漏出街怕唔怕?

我家廳窗向東,種花不錯。但毛孩常常盤踞窗台曬太陽,唔方便放植物。
都有諗過點向外發展,諗左幾年都未諗通...

warren0713 發表於 2017-12-20 09:20:01 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2017-12-19 23:50
似乎要落爆炸碼實個底,但太突出去又容易俾人投訴啊。仲有淋花時有水漏出街怕唔怕?

係啦~我都諗住唔會整太出,費時被投訴,
淋花控制得好D應該都唔會漏既
warren0713 發表於 2017-12-20 09:21:31 |顯示全部樓層
毒力難知 發表於 2017-12-19 12:38
種花係樂趣, 有冇必要冒呢個險? 將自己既快樂建基於公眾安危之中?

你有道理
paulpaul 發表於 2017-12-20 10:36:17 |顯示全部樓層
有點危險
小心