黃麗曬到紅卜卜

作者: warren0713 發表于 2017-12-13 13:46:44
1950 26
yunge0 發表於 2017-12-13 22:43:44 來自手機 |顯示全部樓層
一枝獨秀,靚!
回復

warren0713 發表於 2017-12-14 13:51:44 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2017-12-13 22:43
一枝獨秀,靚!

多謝
不過條莖唔知點解上肥下幼
回復

yunge0 發表於 2017-12-14 17:55:03 來自手機 |顯示全部樓層
形狀似足朵花
回復

powergun 發表於 2017-12-14 18:16:11 |顯示全部樓層

好多多肉植物外形都係似朵花的, 所以我都好喜歡種多肉的
回復

yunge0 發表於 2017-12-15 00:53:12 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-12-14 18:16
好多多肉植物外形都係似朵花的, 所以我都好喜歡種多肉的

我覺得多肉植物難種。以前試過買乙女心回家,點知唔到一個月,葉粒便逐漸掉落,Byebye去了。之後唔敢買多肉植物了。
回復

powergun 發表於 2017-12-15 08:46:26 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2017-12-15 00:53
我覺得多肉植物難種。以前試過買乙女心回家,點知唔到一個月,葉粒便逐漸掉落,Byebye去了。之後唔敢買多 ...

唔怕, 其實唔難種的, 只是要種得靚又不易, 買平肉試種, 平肉應較易種得生, 唔得都唔使咁肉痛, 買過就是
回復

yunge0 發表於 2017-12-15 12:33:11 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-12-15 08:46
唔怕, 其實唔難種的, 只是要種得靚又不易, 買平肉試種, 平肉應較易種得生, 唔得都唔使咁肉痛, 買過就是 ...

當時新買乙女心時有換多肉泥土,泥有澆少少水,然後每星期滴一滴水在盤邊,不明白為何葉會逐片掉落,莖變黑,然後死亡。
照波仲慘,葉突然變軟,散哂,然後死亡。
因為我唔知問題在那裏,令它們死得不明不白,結果唔敢再買新的多肉植物了。
回復

powergun 發表於 2017-12-15 13:21:18 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2017-12-15 12:33
當時新買乙女心時有換多肉泥土,泥有澆少少水,然後每星期滴一滴水在盤邊,不明白為何葉會逐片掉落,莖變 ...

應該係你未識種的, 首先多肉植物首要係疏水, 買回來後最好換泥, 避免蟲害同埋為肉肉檢查健康狀況, 把殘葉或爛根去掉, 加疏水植料後再上盆, 多肉植物有分夏型與冬型的, 夏型的是指夏季(熱天)為生長期, 這些肉應是熱天時好易長大, 但天冷時就會休眠, 冬型的就與夏型的相反, 我地應係植物的生長期時比多d水比多d 肥, 等佢地大得快d, 而係休眠期時盡量唔會搞佢了, 唔好比肥唔好比太多水佢地, 等佢地訓教休息

另一點的, 上述所謂比多d 水, 唔係話日日都淋幾次水, 幾乎所有植物都係要大乾大濕的, 一係唔淋, 一淋就淋透佢, 你所講的每星期只在盆邊淋幾滴水係唔夠的, 明白嗎?
多肉植物一般是一兩星期淋一次水就夠了, 別淋得太多
回復

warren0713 發表於 2017-12-16 09:53:00 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-12-15 13:21
應該係你未識種的, 首先多肉植物首要係疏水, 買回來後最好換泥, 避免蟲害同埋為肉肉檢查健康狀況, 把殘葉 ...

如果係盆加棉芯索水會唔會好D呢?
回復

yunge0 發表於 2017-12-16 10:18:09 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-12-15 13:21
應該係你未識種的, 首先多肉植物首要係疏水, 買回來後最好換泥, 避免蟲害同埋為肉肉檢查健康狀況, 把殘葉 ...

謝謝你細心分析!我都試過淋透澆水,澆水時避開植物,見表土變淺色才再澆水的方法,可惜植物最終都是水化了 -_- 。我也曾經有借書參考,還是未成功。
我覺得種多肉植物需要許多學問,夠光,通風,澆水要技巧,還要分辨類型等等,要種得起唔容易。
回復

yunge0 發表於 2017-12-16 10:37:55 來自手機 |顯示全部樓層

另外請問,樓主的黃麗,莖上肥下廋情況是否常見?
回復

warren0713 發表於 2017-12-16 11:15:23 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2017-12-16 10:37

其實我都係新手第一次種黃麗,我自己估計係環境問題令佢有粗幼問題,唔知有無高手回答?
回復

powergun 發表於 2017-12-16 11:24:43 |顯示全部樓層
warren0713 發表於 2017-12-16 09:53
如果係盆加棉芯索水會唔會好D呢?

千萬不可, 我地問過AV前輩發叔, 佢老人家都唔贊成以棉芯種AV或苦科植物, 更何況係多肉呢, 根本就無此需要的
回復

powergun 發表於 2017-12-16 11:30:25 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2017-12-16 10:18
謝謝你細心分析!我都試過淋透澆水,澆水時避開植物,見表土變淺色才再澆水的方法,可惜植物最終都是水化 ...

所謂淋透水係指由泥面淋水至有水由盆底流出, 我地所指的用疏水物料就是令其快速有水從盆底流出的作用, 不致係盆底大量積水以致爛根, 我所有的植物都係以此方法淋水的
回復

warren0713 發表於 2019-2-14 10:06:56 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2017-12-16 10:37

棵黃麗種到依家莖既粗度平均番,粗番少少
回復

warren0713 發表於 2019-2-14 10:08:16 |顯示全部樓層
2018-04-20 種得最靚既樣

2019-02-09 劈頭後的樣,暫時長得醜醜的
回復

little_stone 發表於 2019-2-14 17:24:57 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2017-12-16 10:18
謝謝你細心分析!我都試過淋透澆水,澆水時避開植物,見表土變淺色才再澆水的方法,可惜植物最終都是水化 ...

係淋水太多又唔通風
我之前爬過文,見過有位師姐話熊爪如果淋水後放嘅位置唔通風,就會甩葉。而我自己棵藍豆都試過,諗住放屋企服盆先放天台,點知一淋水就甩葉,後來再入一棵,趁秋天即放天台,而家都服盆生得好好
我諗肥葉嘅肉肉都有呢個問題。
回復

little_stone 發表於 2019-2-14 17:27:06 來自手機 |顯示全部樓層
warren0713 發表於 2017-12-14 13:51
多謝   
不過條莖唔知點解上肥下幼

幼應該係之前未夠光,會慢慢變老桩冇問題的
回復

yunge0 發表於 2019-2-15 06:42:56 來自手機 |顯示全部樓層
莖上肥下幼感覺很脆弱。變不回平均有點失望。
回復

12下一頁