作者: 月鏡十夜 发表于 2017-12-11 11:38:10
2342 11
請問大家除了用花寶之外, 還會用哪種花肥?
powergun 發表於 2017-12-11 23:42:15 |顯示全部樓層
魔肥, 洗米水, 環保酵素, 動物糞便, 推肥等等
月鏡十夜 發表於 2017-12-14 21:46:51 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-12-12 00:42

魔肥感覺如何?
雖然我有取1把回來用, 但好似沒什麼感覺的樣子, 但説明寫會釋放微元素這點讓我疑惑
powergun 發表於 2017-12-14 23:09:03 |顯示全部樓層
月鏡十夜 發表於 2017-12-14 21:46
魔肥感覺如何?
雖然我有取1把回來用, 但好似沒什麼感覺的樣子, 但説明寫會釋放微元素這點讓我疑惑 ...

信佢啦, 我只當佢係基肥咁用, 換新泥時加幾粒落去
月鏡十夜 發表於 2017-12-15 09:09:56 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-12-15 00:09
信佢啦, 我只當佢係基肥咁用, 換新泥時加幾粒落去

原來如此, 我也是在中至底之間層舖1薄層去試
看來真的如説明所寫慢慢地溶解釋放

骨粉的話自己有造, 鉀與磷應該也不缺
但鐵質該用哪種肥呢? 可以的話希望能介紹速效與緩效2種
powergun 發表於 2017-12-15 09:23:24 |顯示全部樓層
月鏡十夜 發表於 2017-12-15 09:09

鐵質的食物有很多, 除了肉類, 特別是肝臟, 還有大豆、米類、菠菜等, 用呢d 埋在泥土裡不知是否有效呢

速效與緩效肥各大超市有售, 不妨一試

品牌呢~  發表於 2017-12-15 17:16
花开花落 發表於 2018-3-6 23:15:58 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-12-11 23:42

请问环保.
ic3b34r 發表於 2018-3-10 12:20:22 |顯示全部樓層
月鏡十夜 發表於 2017-12-15 09:09

白熊在繽繽買左一包外國的ALL IN 1 肥(好鬼大包個隻),內有肉類、骨肥....

但由於佢地網好似更新緊,比唔到相你睇
月鏡十夜 發表於 2018-3-12 14:25:26 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-12-15 10:23
鐵質的食物有很多, 除了肉類, 特別是肝臟, 還有大豆、米類、菠菜等, 用呢d 埋在泥土裡不知是否有效呢

速 ...

不過我想為水培植物補鐵, 有機就有點....
我有個想法, 鐵水管生了鏽, 如果我用這種鐵鏽水去澆花, 不知道會否鐵質過高呢?
powergun 發表於 2018-3-12 14:49:16 |顯示全部樓層
月鏡十夜 發表於 2018-3-12 14:25
不過我想為水培植物補鐵, 有機就有點....
我有個想法, 鐵水管生了鏽, 如果我用這種鐵鏽水去澆花, 不知道 ...

不知了,可一試
icesea 發表於 2018-6-6 10:05:22 |顯示全部樓層
試過用洗米水,之後泥鑽出一條條白色的蟲出來。
花間使者II 發表於 2018-6-6 12:09:49 |顯示全部樓層
蚯蚓糞肥