藍苺開花

作者: fat1980 發表于 2017-11-25 01:11:16
7863 54
就黎十二月竟然開花
mike28 發表於 2017-11-26 12:45:22 |顯示全部樓層
唔係一凍就枯萎的嗎?
回復

fat1980 發表於 2017-11-27 21:41:41 |顯示全部樓層
mike28 發表於 2017-11-26 12:45
唔係一凍就枯萎的嗎?

我見台灣農友都係11月開花

http://ax1962j.pixnet.net/blog/p ... B%E8%8A%B1%E4%BA%86
回復

mk2325 發表於 2017-11-28 10:46:09 |顯示全部樓層
八月時在日本輕井澤見到藍苺開始結果,當時天氣20幾度較涼。相信藍苺喜歡較涼天氣,而家天氣對佢可能係最舒適
回復

溫曄昌 發表於 2017-12-5 11:40:52 |顯示全部樓層
籃莓在加拿大溫哥華亦有種植;不過祇是夏季會收穫而已. 據了解,它含有維他命對眼睛有益.
回復

月鏡十夜 發表於 2018-1-12 17:00:38 |顯示全部樓層
舉手) 老師, 請問藍莓有品種之分嗎? 是用水果店出售的藍莓種嗎?
回復

fat1980 發表於 2018-1-12 21:52:47 |顯示全部樓層
月鏡十夜 發表於 2018-1-12 17:00
舉手) 老師, 請問藍莓有品種之分嗎? 是用水果店出售的藍莓種嗎?

唔清楚, 但藍梅要買苗種4-6年生先會結果

上次係花墟買左兩棵一棵1年一棵4年生, 1年生個棵非常弱
回復

fat1980 發表於 2018-1-27 00:16:02 |顯示全部樓層
等緊採收, 俾上年結多左果
回復

xx_Luca 發表於 2018-2-4 21:16:26 |顯示全部樓層
fat1980 發表於 2018-1-27 00:16
等緊採收, 俾上年結多左果

一直想知藍莓係香港能否第二年都出到果,謝謝分享 ~

回復

fat1980 發表於 2018-3-20 23:33:23 |顯示全部樓層
d花由12月爆到今年3月
回復

gita 發表於 2018-3-21 15:30:38 來自手機 |顯示全部樓層
fat1980 發表於 2018-3-20 23:33
d花由12月爆到今年3月

你盆很多花,很漂亮,是什麼品種?有無試食過藍莓味道如何呀?

我都有一盆,淘寶買,今年最近開始開花啦,亦比往年多花。
回復

fat1980 發表於 2018-3-21 21:46:11 |顯示全部樓層
gita 發表於 2018-3-21 15:30
你盆很多花,很漂亮,是什麼品種?有無試食過藍莓味道如何呀?

我都有一盆,淘寶買,今年最近開始開花啦 ...

上年個d甜過街買個d

舊年年頭花墟買, 唔知乜野品種
回復

xx_Luca 發表於 2018-3-22 23:38:12 |顯示全部樓層
兩位種得好正啊 ~ 請問藍莓株喜歡強曬定要陰陰地?
回復

gita 發表於 2018-3-23 00:20:36 |顯示全部樓層
其實不同品種藍莓, 對陽光需求和製冷量都不同.

以前買過美國品種的, 可能係北部高種, 不能太晒, 開過一粒花, 結不成果, 夏天太熱時瓜了. 亦買過美國北部矮種, 更怕熱, 晒到出粒粒蟲定係菌, 最後頂吾住, 瓜了.

因藍莓原產美國, 分南北種, 分別再分高矮種, 一般來說, 南部種較耐熱, 結果需冷量亦較低, 而有些藍莓可以自己懂結果, 有些則要異株授粉才可結果, 各有不同.

總括來講, 夏天要避開太晒. 冬天需要吹夠風起花芽.
回復

JennyFa 發表於 2018-4-5 10:52:01 來自手機 |顯示全部樓層
我家的也有花苞,但不知是否没有授粉(只有一棵),幾天後花苞就謝了。
回復

fat1980 發表於 2018-4-5 11:32:43 |顯示全部樓層
JennyFa 發表於 2018-4-5 10:52
我家的也有花苞,但不知是否没有授粉(只有一棵),幾天後花苞就謝了。

爬過文, 藍莓樹有成幾十年命, 到第6年先會結果

我家另有一棵大概3歲, 今年都係開完花就謝了
回復

fat1980 發表於 2018-4-5 11:35:27 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2018-3-22 23:38
兩位種得好正啊 ~ 請問藍莓株喜歡強曬定要陰陰地?

上網睇過藍莓喜歡酸性泥土所以加左小量河沙, 效果幾好
回復

ic3b34r 發表於 2018-4-5 11:49:33 |顯示全部樓層
fat1980 發表於 2018-4-5 11:32
爬過文, 藍莓樹有成幾十年命, 到第6年先會結果

我家另有一棵大概3歲, 今年都係開完花就謝了 ...

花墟買? 如是... 佢地既嫁接樹... 好多好快死
回復

Catyu 發表於 2018-4-5 14:43:50 來自手機 |顯示全部樓層
我上星期在花墟買咗一盤細細的出咗唔少葉,唔知幾多年苗,睇個機好嫩,要種幾年先有果?! 我係租田嘅,如果愈種愈高,可唔可以剪頂㗎?
回復

123下一頁