雙魚座~種迷岩、流鼻涕(#97-vvboy,#98- B大,#102-tin)

作者: 雙魚座 发表于 2017-11-21 21:20:03
18173 257
雙魚座 發表於 2018-9-16 08:28:11 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-15 23:09
多謝魚魚!小雷子真係用盡百般智慧,終於拎到封信<span class="emoji emoji1f601"></span>!趕及山竹來臨前,把花花安頓好! ...

雖根球的芽苗枯了,有時放下放下又會出新芽。
都想知雷大點追到封信呢?
小雷子 發表於 2018-9-16 09:11:01 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-9-16 08:28
都想知雷大點追到封信呢? ...

咪係同高人,不斷 WhatsApp跟進!
星期六郵差終於送信,但我有事出左去,高人 吩咐 郵差送完所有信,再返去等!最終我仍未能趕及,覺得非常唔好意思,只好要求放管理處!好無耐,我呢個鬼地方,管理處拒絕代收!激C我啦!最后大膽提議,將信件放喺我家門口!一波3折之下,我先可以成功收到信!非常多謝高人出手幫助!如果唔係,封信不斷來回火星及地球!
小雷子 發表於 2018-9-16 09:13:51 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-9-16 08:28
都想知雷大點追到封信呢? ...

咪係同高人,不斷 WhatsApp跟進!
星期六郵差終於送信,但我有事出左去,高人 吩咐 郵差送完所有信,再返去等!最終我仍未能趕及,覺得非常唔好意思,只好要求放管理處!好無耐,我呢個鬼地方,管理處拒絕代收!激C我啦!最后大膽提議,將信件放喺我家門口!一波3折之下,我先可以成功收到信!非常多謝高人出手幫助!如果唔係,封信不斷來回火星及地球!

但個根球……已經變淋左,機會好好渺茫!
alexkai 發表於 2018-9-16 09:33:06 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-16 09:13
咪係同高人,不斷 WhatsApp跟進!<span class="emoji emoji1f605"></span>
星期六郵差終於送信,但我有事出左去,高人 吩咐  ...

哈哈,識人好過識字,如果沒有高人出手,封信睇怕已被黑洞吸走了。
看來郵局的員工已經認得你,同你好熟。
我家這裡的郵差先生好好,好快手,大型郵件有時會送上門放家門內
雙魚座 發表於 2018-9-16 09:36:27 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-16 09:11
咪係同高人,不斷 WhatsApp跟進!<span class="emoji emoji1f605"></span>
星期六郵差終於送信,但我有事出左去,高人 吩咐  ...

點解星期六才送?正常應星期三收到的。
我問過郵局:電腦打字2元的應第二日收到,手寫有厚度的應隔一日收到。點解寄去你到,咁久?中間的日子封信游咗去邊呢?而且條蟲用鐵盒寄,咁都斷?
小雷子 發表於 2018-9-16 09:41:14 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-9-16 09:33
哈哈,識人好過識字,如果沒有高人出手,封信睇怕已被黑洞吸走了。
看來郵局的員工已經認得你,同你好熟 ...

高人……是高高在上的,我未能相見!
希望佢可以幫手,改善郵遽質素才是上策!
小雷子 發表於 2018-9-16 09:47:21 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-9-16 09:36
點解星期六才送?正常應星期三收到的。
我問過郵局:電腦打字2元的應第二日收到,手寫有厚度的應隔一日收 ...

魚魚!你今次用鐵盒非常堅固,如果唔係應該全軍覆沒,散晒!
好驚呀10号風球啦!啲風直吹我個邊!呼呼聲!個窗係度震緊!
雙魚座 發表於 2018-9-18 18:28:49 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-9-7 19:08
再大d就分得,唔使等聖誕卦,驚冇咁多人要,去唔晒啦

B大好。繁殖 Sinn. SRG's Coral Eruption 開始了。如果分給花友,自己是留頂芽(幼)或是莖枝(粗)好呢?是否開過花那節遲些開花呢?

人便是這樣,想留快開花的給自己。
B17 發表於 2018-9-18 19:00:24 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-9-18 18:28
B大好。繁殖 Sinn. SRG's Coral Eruption 開始了。如果分給花友,自己是留頂芽(幼)或是莖枝(粗)好呢 ...

"自己是留頂芽(幼)或是莖枝(粗)",兩樣都要發芽再生長先會開花,分別不大,留球俾自己,不是更好嗎?
雙魚座 發表於 2018-9-18 19:12:21 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-9-18 19:00
"自己是留頂芽(幼)或是莖枝(粗)",兩樣都要發芽再生長先會開花,分別不大,留球俾自己,不是更好嗎? ...

球當然是自己的。不過想要多盆而已。
B17 發表於 2018-9-18 19:17:04 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-9-18 19:12
球當然是自己的。不過想要多盆而已。

咁我會要頂,單芽生起黎,齊整d

thanks.  發表於 2018-9-18 19:18
雙魚座 發表於 2018-9-25 17:49:59 來自手機 |顯示全部樓層

流鼻涕開花了。雖然無鼻涕,白花一朵,但有花開便滿足。
30/10: 三朵齊開。
12/11:又開花了。
雙魚座 發表於 2018-10-2 21:31:12 來自手機 |顯示全部樓層
sinn. Mark twain 和 Ozark Red Lightning 很合相親。
雙魚座 發表於 2018-10-12 23:38:53 來自手機 |顯示全部樓層

第二棵流鼻涕開花了。
15/10全開了。另一朵已見鼻涕。
18/10: 見鼻涕了。
29/10:花照開,果卻結不了。
雙魚座 發表於 2018-10-15 14:40:12 來自手機 |顯示全部樓層
繁殖是好事,為獨住獨立屋的chili出事,收到的時候很大棵,現在只剩一片葉。對不起。
雙魚座 發表於 2018-10-20 16:37:22 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-16 09:47
魚魚!你今次用鐵盒非常堅固<span class="emoji emoji1f44d"></span>,如果唔係應該全軍覆沒,散晒!
好驚呀10号風球啦!啲 ...

雷大。交功課啦!
Sinn. Stone's Nate 雖然開K花,但一樣美麗
28/10:淡妝濃抹都相宜。
12/10:四朵齊開,好滿足。
小雷子 發表於 2018-10-20 16:42:35 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-10-20 16:37
雷大。交功課啦!
Sinn. Stone's Nate 雖然開K花,但一樣美麗

呢個唔係K花呀!只係素顏啫,你試下落返少少肥比佢,下朵就彩妝艷麗!
雙魚座 發表於 2018-10-20 16:45:57 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-20 16:42
呢個唔係K花呀!只係素顏啫,你試下落返少少肥比佢,下朵就彩妝艷麗!<span class="emoji emoji1f601"></span> ...

得四片花瓣。問心嗰句:我喜歡素顏。
小雷子 發表於 2018-10-20 16:48:20 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-10-20 16:45
得四片花瓣。問心嗰句:我喜歡素顏。

知啦!清新帶點艷麗先係你杯茶嘛!

正確。知我莫若你。*^O^*  發表於 2018-10-20 16:56
pekklewin 發表於 2018-10-20 17:38:48 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-10-20 16:37
雷大。交功課啦!

很美呢 !!

多謝賞花^_^  發表於 2018-10-28 00:24