雙魚座~種迷岩、流鼻涕(#97-vvboy,#98- B大,#102-tin)

作者: 雙魚座 發表于 2017-11-21 21:20:03
18240 257
B17 發表於 2018-9-7 19:08:47 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-9-7 18:25
咁咪來個聖誕節大分享囉!現在分苗應做得切。

再大d就分得,唔使等聖誕卦,驚冇咁多人要,去唔晒啦
回復

雙魚座 發表於 2018-9-7 19:23:19 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-7 18:36
支持魚魚做聖誕節大放送!<span class="emoji emoji1f601"></span>
另外想問,你有冇試過用套筒及迷岩混種?得唔得呢?
試左 ...

不清楚。通常成功的,感覺花好快謝的。條花莖未枯便有希望。
回復

雙魚座 發表於 2018-9-7 19:27:49 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-9-7 19:08
再大d就分得,唔使等聖誕卦,驚冇咁多人要,去唔晒啦

迷岩比較好消路。這世界有FB。園藝館無什麼人排的,一放到出去,通常都有人要的。
回復

小雷子 發表於 2018-9-7 19:52:41 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-9-7 19:27
迷岩比較好消路。這世界有FB。園藝館無什麼人排的,一放到出去,通常都有人要的。 ...

園藝館太多供應……向FB發展非常正確!
回復

雙魚座 發表於 2018-9-7 21:35:09 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-7 19:52
園藝館太多供應……向FB發展非常正確!<span class="emoji emoji1f605"></span>

園藝館是太多大大在,好多已有品種。普通野難吸引都他們去排。我入館年幾,初初時都排咗唔少野,拿到無位放,現在要想一想之後,都好少去排。
回復

B17 發表於 2018-9-7 21:54:21 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-9-7 21:35
園藝館是太多大大在,好多已有品種。普通野難吸引都他們去排。我入館年幾,初初時都排咗唔少野,拿到無位 ...

都係架,成屋舊愛,仲邊到有位收新歡

覺得FB話題不斷出,舊既就被遺忘,唔似討論區,一個主題跟可以幾年
回復

小雷子 發表於 2018-9-7 22:12:40 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-9-7 21:35
園藝館是太多大大在,好多已有品種。普通野難吸引都他們去排。我入館年幾,初初時都排咗唔少野,拿到無位 ...

非常同意!我同你差不多時間出現,一齊排隊玩抽獎,一齊學種花!真係好開心!冇諗過咩都種一餐,種到窗台都爆棚!亦冇諗過,自己會留係呢度咁耐,仲要識到咁多花友!覺得自己真係大豐收!

回復

雙魚座 發表於 2018-9-7 22:29:53 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-7 22:12
非常同意<span class="emoji emoji1f604"></span>!我同你差不多時間出現,一齊排隊玩抽獎,一齊學種花<span class="emoji emoji1f605"></span> ...

呢度感覺上幾好,幾有人情味。
你就真是大豐收了。種到窗台都爆花,我嗰啲生到似繁殖多啲。賞花植物變觀葉植物。
回復

雙魚座 發表於 2018-9-7 22:55:55 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-9-7 21:54
都係架,成屋舊愛,仲邊到有位收新歡

覺得FB話題不斷出,舊既就被遺忘,唔似討論區,一個主題跟可以 ...

FB是人來人往,新手也多。苦類、酢漿草……這等靚花,花墟得幾間舖賣,點會不吸引呢?
回復

小雷子 發表於 2018-9-7 23:26:51 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-9-7 22:29
呢度感覺上幾好,幾有人情味。
你就真是大豐收了。種到窗台都爆花,我嗰啲生到似繁殖多啲。 ...

你以前只種户外植物,依加迷岩,花貓,長筒喜蔭等……全部都種得好好!繁植場係你嘅實驗室,相信你係果度揾到好多樂趣及成果!
一年之間,大家係種植經驗都成長了!
已經脱離BB飲奶階段……恭喜晒!
回復

雙魚座 發表於 2018-9-8 14:20:33 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-7-30 13:32
好期待!新品種出現!<span class="emoji emoji1f601"></span>
錯過到種子分享!下次預埋我一齊玩<span class="emoji emoji1f622"></span> ...

雷大想不想一齊玩?寄小小比你玩,試下咁細寄下有無事。
回復

小雷子 發表於 2018-9-8 14:37:37 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-9-8 14:20
雷大想不想一齊玩?寄小小比你玩,試下咁細寄下有無事。

魚魚播種!小雷子幫手種!有得玩!當然要預埋我!包保鮮紙時,噴少少霧水,可以貼得緊,唔會咁易漏氣!
回復

雙魚座 發表於 2018-9-9 14:28:04 來自手機 |顯示全部樓層
想分長筒苗,點知一下手,想起它是Cindy。咁就分咗二十幾盆Cindy 囉!
長筒得一盆大比較大,其他都是小苗狀態。
回復

alexkai 發表於 2018-9-9 14:54:00 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-9-9 14:28
想分長筒苗,點知一下手,想起它是Cindy。咁就分咗二十幾盆Cindy 囉!
長筒得一盆大比較大,其他都是小苗狀 ...

好壯觀,好有心機,好多個試飲杯。haha
排定隊先
回復

小雷子 發表於 2018-9-9 15:33:29 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-9-9 14:28
長筒得一盆大比較大,其他都是小苗狀 ...

分到咁多盆,好有成功感!
眼睛攰,可以冲杯菊花紀子蜜飲下!可以明目!
回復

雙魚座 發表於 2018-9-14 18:51:29 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-8 14:37
魚魚播種!小雷子幫手種!有得玩!當然要預埋我!包保鮮紙時,噴少少霧水,可以貼得緊,唔會咁易漏氣![e ...

雷大看看有無幫助。
回復

小雷子 發表於 2018-9-14 18:56:30 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-9-14 18:51
雷大看看有無幫助。

唔該晒!有証據在手,冇得抵賴!
回復

小雷子 發表於 2018-9-15 23:09:34 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-14 18:56
唔該晒!有証據在手,冇得抵賴!<span class="emoji emoji1f605"></span>

多謝魚魚!小雷子真係用盡百般智慧,終於拎到封信!趕及山竹來臨前,把花花安頓好!
兩棵小苗及蟲蟲狀況還好!但迷岩根球恐怕不行了!
你可話我知,小苗係咩名?
回復

雙魚座 發表於 2018-9-16 06:58:55 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-15 23:09
多謝魚魚!小雷子真係用盡百般智慧,終於拎到封信<span class="emoji emoji1f601"></span>!趕及山竹來臨前,把花花安頓好! ...

雷大咁到拎得返,見星期三都未收到,都打定輸數。
小苗外保鮮紙寫“岩”:sinn. Ozark Red Lightning(父) x Nora snow white self (母),
“長”:垂筒(三月份分享來的):http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=204557&extra=&mobile=2

回復

alexkai 發表於 2018-9-16 08:14:42 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-15 23:09
多謝魚魚!小雷子真係用盡百般智慧,終於拎到封信<span class="emoji emoji1f601"></span>!趕及山竹來臨前,把花花安頓好! ...

拿封信點解要用盡百般智慧呢?雷大這邊的郵政服務好差還好趕得及拿回來了。
小苗好叻還頂得住,雙魚包裝功夫好好
希望只球仔能救回。
回復