雙魚座~種迷岩、流鼻涕(#97-vvboy,#98- B大,#102-tin)

作者: 雙魚座 发表于 2017-11-21 21:20:03
18170 257
雙魚座 發表於 2018-5-20 14:18:53 來自手機 |顯示全部樓層

最初把收到的snow white 一開二的頂芽也起花苞了。
28/5,12/6,9/7,22/10,12/11,27/11:開花了。
18/7:開咗成十日開始枯才見外反。
27/11:開花又結果,應該十二月尾有收成
雙魚座 發表於 2018-5-20 14:20:35 來自手機 |顯示全部樓層

由種子所種的 mark. twain 有花苞了。
28/5
11/6初花,19/6跌花。25/6第二朵開。
雙魚座 發表於 2018-5-28 16:21:21 來自手機 |顯示全部樓層

迷岩合照。
小雷子 發表於 2018-5-28 16:30:16 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-28 16:21
迷岩合照。

超靚!睇嚟魚魚可以再入多D货都冇問題!
雙魚座 發表於 2018-6-7 16:41:57 來自手機 |顯示全部樓層
新到迷岩 sinn. Iisa 和 sinn. Caitlin.
另又有迷岩快開。期待中。
B17 發表於 2018-6-7 17:24:06 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-7 16:41
新到迷岩 sinn. Iisa 和 sinn. Caitlin.
另又有迷岩快開。期待中。

lisa從不開花,一於全部送走,一枝不留,等大家種到開花,畀我欣賞
雙魚座 發表於 2018-6-7 21:34:44 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-7 17:24
lisa從不開花,一於全部送走,一枝不留,等大家種到開花,畀我欣賞

B大好。請教迷岩開完花是否要剪呢?另外想問開過花粗壯的枝條容易再有花,還是未開花幼小側芽容易開花呢?
B17 發表於 2018-6-7 21:45:04 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-7 21:34
B大好。請教迷岩開完花是否要剪呢?另外想問開過花粗壯的枝條容易再有花,還是未開花幼小側芽容易開花呢 ...

我次次都剪,不如你試下唔剪會點?
粗壯的枝條快生根,快發芽,自然快開花
雙魚座 發表於 2018-6-22 18:43:43 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-7 21:45
我次次都剪,不如你試下唔剪會點?
粗壯的枝條快生根,快發芽,自然快開花 ...

B大好。Sinn. Ozark Red Lightning 開完花又不見有新花蕾。用不用等下,還是剪呀? 咁剪又對不對呢?
B17 發表於 2018-6-22 19:23:58 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-22 18:43
B大好。Sinn. Ozark Red Lightning 開完花又不見有新花蕾。用不用等下,還是剪呀? 咁剪又對不對呢?{:em ...

剪啦!繁殖下都好事
tarepanda817 發表於 2018-6-22 22:34:56 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-22 19:23
剪啦!繁殖下都好事

我都手痕,好想️短D
雙魚座 發表於 2018-6-27 16:33:22 來自手機 |顯示全部樓層
7/6:收到迷岩生長良好。
B17 發表於 2018-6-27 21:38:56 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-27 16:33
7/6:收到迷岩生長良好。

caitlin大左好多,lisa姐未開花就想百子千孫
小雷子 發表於 2018-6-27 21:46:16 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-27 21:38
caitlin大左好多,lisa姐未開花就想百子千孫

lisa姐好鐘意生側芽!迷岩有冇分漫延品種呢?
另外想問B大大!你啲迷岩球係咪好大個?定係種到咁上吓就唔要,從新插枝?
B17 發表於 2018-6-27 21:59:14 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-27 21:46
lisa姐好鐘意生側芽!迷岩有冇分漫延品種呢?
另外想問B大大!你啲迷岩球係咪好大個?定係種到咁上吓就唔 ...

一般唔會太大,個別品種,好似甩色公主就比較大粒,太定左就唔會再大
只要識發芽,可以一直種落去,係咪種新用枝條種過,你喜歡囉

小雷子 發表於 2018-6-27 22:05:30 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-27 21:59
一般唔會太大,個別品種,好似甩色公主就比較大粒,太定左就唔會再大
只要識發芽,可以一直種落去,係咪 ...

我發覺根球真係越種大,Lisa姐已經有2個球露出泥面!相信泥底還有其他球!迷岩再不迷你!你的咁細棵,D球係咪唔要?
B17 發表於 2018-6-27 22:08:22 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-27 22:05
我發覺根球真係越種大,Lisa姐已經有2個球露出泥面!相信泥底還有其他球!迷岩再不迷你!你的咁細棵,D球 ...

lisa姐,全部送走,一球不留
小雷子 發表於 2018-6-27 22:12:15 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-27 22:08
lisa姐,全部送走,一球不留

我想知你其他的迷岩?如冇名紫?
雙魚座 發表於 2018-6-27 22:38:37 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-27 22:12

又是紫,中紫毒癮深。
B17 發表於 2018-6-27 22:44:21 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-27 22:12

無名紫曾經重新插種,原因唔記得啦
cindy都唔係最初嗰球,舊球應該分左俾人
其他有幾隻舊球都送走左,因為有段時間覺得新種比舊球發芽仲快,於是換走佢地