雙魚座~種迷岩、流鼻涕(#97-vvboy,#98- B大,#102-tin)

作者: 雙魚座 发表于 2017-11-21 21:20:03
18168 257
B17 發表於 2018-2-2 18:30:15 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-2-2 18:25
B大大!迷岩怕凍要入盒?我冇放喎!金沙盒做温室,應該唔夠高架?點擺位?有冇相睇呢? ...

怕凍咩?我唔知既
凍唔C人,亦唔會凍C迷岩
入溫室係因為冇根,新種既細棵,夠位的
小雷子 發表於 2018-2-2 18:34:55 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-2-2 18:30
怕凍咩?我唔知既
凍唔C人,亦唔會凍C迷岩
入溫室係因為冇根,新種既細棵,夠位的

哈哈!我都有盒金沙還剩少少,可以做温室啦! 20180202_183319.jpg
B17 發表於 2018-2-2 18:43:08 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-2-2 18:34
哈哈!我都有盒金沙還剩少少,可以做温室啦!<span class="emoji emoji1f601"></span>

快D食哂佢,有盒用啦
小雷子 發表於 2018-2-2 18:47:43 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-2-2 18:43
快D食哂佢,有盒用啦

你有試過成盆花郵寄?
B17 發表於 2018-2-2 18:52:11 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-2-2 18:47
你有試過成盆花郵寄?

緊係冇啦,成盆花要當郵包寄,好貴架,寄到去可能成棵花散哂添
小雷子 發表於 2018-2-2 18:57:00 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-2-2 18:52
緊係冇啦,成盆花要當郵包寄,好貴架,寄到去可能成棵花散哂添 ...

噢! 冚包散!
雙魚座 發表於 2018-2-9 18:12:10 來自手機 |顯示全部樓層
新收的迷岩sin.stone's nate和畫得好靚的書籤,多謝小雷子。
小雷子 發表於 2018-2-9 18:15:57 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-2-9 18:12
新收的迷岩sin.stone's nate和畫得好靚的書籤,多謝小雷子。

收到啦!太好了!再遲D變情人節禮物!
Happy birthday to you!
B17 發表於 2018-2-9 22:38:04 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-2-9 18:12

新鮮!應該冇難度
雙魚座 發表於 2018-2-24 20:40:57 來自手機 |顯示全部樓層
party dress 和 eruption都出根,點解eruption啲根向上生和葉黃。
snow white 應是生得最好的。
B17 發表於 2018-2-24 20:51:33 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-2-24 20:40
party dress 和 eruption都出根,點解eruption啲根向上生和葉黃。
snow white 應是生得最好的 ...

好多時都見根向上生,唔理得咁多,夠根就塞佢落泥,有根入到泥就自然生長到
雙魚座 發表於 2018-2-26 21:39:56 來自手機 |顯示全部樓層
流鼻涕
雙魚座 發表於 2018-3-2 13:34:48 來自手機 |顯示全部樓層
party dress夠根落泥了。
雙魚座 發表於 2018-3-12 11:42:52 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-12-27 11:20
eruption好彩仲有兩塊綠葉,可以進行光合作用,有希望

B大好。對不起。Sinn. SRG's Coral Eruption不是太好了。葉爛了,新出的側苗都不保。
看似已成小球,有幾條根,有2個芽位,點做啊?
B17 發表於 2018-3-12 11:51:19 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-3-12 11:42
B大好。對不起。Sinn. SRG's Coral Eruption不是太好了。葉爛了,新出的側苗都不保。
看似已成小球,有幾 ...

點解呀  本來有葉架

有球有根就種落泥啦,入溫室,希望發到芽
雙魚座 發表於 2018-3-30 12:26:24 來自手機 |顯示全部樓層
流鼻涕長大了不少。
snow white一分二算成功,球生比枝條好。
party dress 球大咗。
S. Ozark Red Lightning 和S. SRG's Coral Eruption是難兄難弟,重生中。
Sinn. Mark Twain苗分盆了。
雙魚座 發表於 2018-4-12 14:15:23 來自手機 |顯示全部樓層
迷岩家族。
白雪、S. Ozark Red Lightning 和S. SRG's Coral Eruption是當中最四正的。
啲迷岩枝條差不多是先C後生。浸水爛葉、長球、生根,之後由一片葉或側芽開始生。
Homa1202 發表於 2018-4-12 14:37:43 來自手機 |顯示全部樓層
魚大, 見你無論種乜都好有心機, 難不到你的, 加油, 大家等你的迷岩分享亞
小雷子 發表於 2018-4-12 14:39:38 來自手機 |顯示全部樓層
Homa1202 發表於 2018-4-12 14:37
魚大, 見你無論種乜都好有心機, 難不到你的, 加油, 大家等你的迷岩分享亞

嘻嘻!我都等緊佢啲公主長大!
Homa1202 發表於 2018-4-12 21:34:14 來自手機 |顯示全部樓層
你睇中邊位公主?