雙魚座~種迷岩、流鼻涕(#97-vvboy,#98- B大,#102-tin)

作者: 雙魚座 發表于 2017-11-21 21:20:03
18241 257
雙魚座 發表於 2019-1-24 21:20:31 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-24 14:37
預留一份!我地可以做埋花場!<span class="emoji emoji1f605"></span>

花場是要有位置的。.
回復

雙魚座 發表於 2019-1-30 11:30:13 來自手機 |顯示全部樓層

Sinn. snow white x self 又開花又結果。這株非常好生養。
回復

雙魚座 發表於 2019-2-13 10:29:10 來自手機 |顯示全部樓層
更新一下種子苗(由上至下,右至左),Sinn. Pirate's Lavender Wave 有些徒長,無名紫,devil sweet 自授和雜交snow white.
回復

雙魚座 發表於 2019-2-20 13:55:59 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-24 14:37
預留一份!我地可以做埋花場!<span class="emoji emoji1f605"></span>

雷大,Nora Snow White self(父) x Sinn. Isa's Vega(母)種子等人齊一次過寄出。
回復

小雷子 發表於 2019-2-20 14:20:55 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2019-2-20 13:55
雷大,Nora Snow White self(父) x Sinn. Isa's Vega(母)種子等人齊一次過寄出。

多謝分享!
另請睇Pm!

回復

雙魚座 發表於 2019-5-19 20:17:24 來自手機 |顯示全部樓層

惡魔甜心 x self 開花了。
花形是全展開的,感覺是大花。顏色偏紫白。清雅淡妝。
回復

雙魚座 發表於 2019-5-25 07:51:17 來自手機 |顯示全部樓層
第二盆 Cindy x self 開花了。雖然花細,但花形整齊。
Cindy x self 和devil sweet x self 的合照。
回復

雙魚座 發表於 2019-5-27 20:19:26 來自手機 |顯示全部樓層

Sinn. SRG's Coral Eruption 和 Fu's Fall Sunshine開花了。
Cindy x self 全開,越來越似母株了。
來一個合照。
回復

Ming36 發表於 2019-5-27 22:24:39 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2019-5-27 20:19
Sinn. SRG's Coral Eruption 和 sister irenea 開花了。
Cindy x self 全開,越來越似母株了。
來一個合照。 ...

欣賞雙魚大大的靚花,真係賞心樂事
希望我家的小苗,能夠健康成長,出年開花啦
回復

雙魚座 發表於 2019-6-4 19:45:08 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-27 22:24
欣賞雙魚大大的靚花,真係賞心樂事<span class="emoji emoji1f60a"></span>
希望我家的小苗,能夠健康成長,出年開花啦[emoj ...

不是出年,應是今年開花的。
回復

雙魚座 發表於 2019-6-4 19:46:30 來自手機 |顯示全部樓層
Cindy 姐姐要乖乖,去到別人家要開花。
回復

小雷子 發表於 2019-6-4 20:38:05 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2019-6-4 19:46
Cindy 姐姐要乖乖,去到別人家要開花。

嘩!大製作,係咪玩郵寄呢?
回復

雙魚座 發表於 2019-6-11 09:31:49 來自手機 |顯示全部樓層

這朵 Sinn. Fu's Fall Sunshine好靚啊!
回復

小雷子 發表於 2019-6-11 09:40:25 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2019-6-11 09:31
這朵 Sinn. sister irenea 好靚啊!

真係好靚呀!
回復

B17 發表於 2019-6-11 17:37:31 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2019-6-11 09:31
這朵 Sinn. sister irenea 好靚啊!

似orange blossom多d,sister irenea點點係隨機分佈嘅

Sinn. Sister Irenea-2018-A007.jpg
回復

B17 發表於 2019-6-11 17:39:18 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-6-4 20:38
嘩!大製作,係咪玩郵寄呢?<span class="emoji emoji1f605"></span>

園藝館大把cindy,留來何用
回復

雙魚座 發表於 2019-6-11 19:21:19 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-6-11 17:37
似orange blossom多d,sister irenea點點係隨機分佈嘅

請問上次分享的是orange blossom或sister irenea 呢?其實忘記寫名。
回復

B17 發表於 2019-6-11 22:24:39 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2019-6-11 19:21
請問上次分享的是orange blossom或sister irenea 呢?其實忘記寫名。

對上一次係Super Orange種子,前次係Fu's Fall Sunshine

已更正,多謝!  發表於 2019-6-12 07:06
回復

雙魚座 發表於 2019-6-19 11:32:59 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-6-11 22:24
對上一次係Super Orange種子,前次係Fu's Fall Sunshine

見白雪白主啞花,起泥望下,又沒什麼?請問咁起泥法,那兩支主莖會不會枯萎呢?
另外見有三球在一起,可否分球呢?(上次yulia 試過,呆咗2球)
回復

B17 發表於 2019-6-19 11:53:52 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2019-6-19 11:32
見白雪白主啞花,起泥望下,又沒什麼?請問咁起泥法,那兩支主莖會不會枯萎呢?
另外見有三 ...

當換盆咁處理囉,應該唔會死,真係手軟腳軟,就住下溫室
唔好分,其實得一個球,冇芽變呆球
如果要多d,剪頂種囉

多謝!  發表於 2019-6-19 12:25
回復