雙魚座~種迷岩、流鼻涕(#97-vvboy,#98- B大,#102-tin)

作者: 雙魚座 發表于 2017-11-21 21:20:03
18233 257
雙魚座 發表於 2018-10-31 22:03:42 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-20 16:42
呢個唔係K花呀!只係素顏啫,你試下落返少少肥比佢,下朵就彩妝艷麗!<span class="emoji emoji1f601"></span> ...

另一棵sinn. Stone nate 開得更素顏,沒有了紫色花邊,又是另一種感覺。
某大教,岩類可兩節一剪去繁殖,當多一棵又好,當練習浸枝條也好。做做下都有幾盆了。
回復

小雷子 發表於 2018-10-31 22:43:54 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-10-31 22:03
另一棵sinn. Stone nate 開得更素顏,沒有了紫色花邊,又是另一種感覺。
某大教,岩類可兩節一剪去繁殖, ...

呢朵花擺左個sexy pose!令人充滿遐想!
回復

雙魚座 發表於 2018-11-6 10:48:18 來自手機 |顯示全部樓層
Ozark Red Lightning 真是無白養它,開了半年花,一朵接一朵,現在連側芽開花。

評分

查看全部評分

回復

B17 發表於 2018-11-6 11:02:33 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-11-6 10:48
Ozark Red Lightning 真是無白養它,開了半年花,一朵接一朵,現在連側芽開花。 ...

我的整個夏天就是這樣子,真的白養了
Sinn. Ozark Red Lightning-2018-009.jpg
回復

小雷子 發表於 2018-11-6 12:58:43 來自手機 |顯示全部樓層

魚魚!對唔住!唔知咩原因,你兩棵SRG,相繼軟晒!救唔到!
回復

雙魚座 發表於 2018-11-14 17:16:34 來自手機 |顯示全部樓層
Sinn. Pirate's Devil Sweet 在10/10開之後,14/11又開花。

評分

查看全部評分

回復

ET0404 發表於 2018-11-14 18:13:46 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-11-14 17:16
Sinn. Pirate's Devil Sweet 在10/10開之後,14/11又開花。

朵花好似仲大過個盆
回復

雙魚座 發表於 2018-11-18 14:00:06 來自手機 |顯示全部樓層
Sinn. Tinkers bell 開花了。
回復

hkclive 發表於 2018-11-18 21:03:28 來自手機 |顯示全部樓層
順手一問,這品種好多側芽,駛唔駛清除???
回復

雙魚座 發表於 2018-11-27 11:04:12 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2018-11-18 21:03
順手一問,這品種好多側芽,駛唔駛清除???

側芽都有開花機會,所以不清。

謝謝回覆  發表於 2018-11-27 12:11
回復

雙魚座 發表於 2018-11-27 11:07:25 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-20 16:48
知啦!清新帶點艷麗先係你杯茶嘛!<span class="emoji emoji1f60f"></span>

Ozark Red Lightning 側芽開完花後,主莖開始葉落。現在側芽比主莖靚,是時間了……。你還等老師嗎?
回復

小雷子 發表於 2018-11-27 12:11:26 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-11-27 11:07
Ozark Red Lightning 側芽開完花後,主莖開始葉落。現在側芽比主莖靚,是時間了……。你還等老師嗎? ...

隨緣啦!不強求!
回復

雙魚座 發表於 2019-1-2 14:12:57 來自手機 |顯示全部樓層

2019 第一朵花:Sinn. Isa's Vega 開花了。
回復

B17 發表於 2019-1-2 14:46:43 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2019-1-2 14:12
Sinn. Isa's Vega 開花了。

見到就諗起mercurial lady,第一年開到重瓣,第二年得半重瓣,第三年即2018,只開過一朵單瓣
回復

小雷子 發表於 2019-1-3 13:07:57 來自手機 |顯示全部樓層

好毒呀!
咁快有花開!
回復

B17 發表於 2019-1-8 09:33:14 來自手機 |顯示全部樓層

種唔種sinn fu's fall sunshine?有側芽

已收到。多謝!^_^  發表於 2019-1-10 21:26
已入數。  發表於 2019-1-10 10:41
回復

雙魚座 發表於 2019-1-8 09:51:06 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-8 09:33
種唔種sinn fu's fall sunshine?有側芽

要。多謝!

B17
已寄出  發表於 2019-1-8 15:33
回復

雙魚座 發表於 2019-1-14 19:37:53 來自手機 |顯示全部樓層
2019 第二朵花:sinn. snow white x self
回復

雙魚座 發表於 2019-1-24 11:39:58 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-3 13:07
好毒呀!<span class="emoji emoji1f60d"></span>
咁快有花開!<span class="emoji emoji1f604"></span>

它的種子可能重毒呀!無想過重瓣也可成功授粉。唔知二月尾有無得收呢?
回復

小雷子 發表於 2019-1-24 14:37:27 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2019-1-24 11:39
它的種子可能重毒呀!無想過重瓣也可成功授粉。唔知二月尾有無得收呢? ...

預留一份!我地可以做埋花場!
回復