香港園藝館

加入園藝館
查看: 253|回復: 9

求少量好年冬殺粉介殼蟲

公司的AV 因其他外來植物有粉介殼而受害了, 現誠邀善長送出一包約100G 的好年冬對付入侵者, 小禮物可選 (1) 茶粉家事皂乙件, 或 (2) 解夢服務乙次.

有意者請留言, 我們再PM 傾交收或順豐到付. 謝謝~
我可以送啲比你,可以要沖涼皂嗎?
紅豆包 發表於 2017-11-9 15:04
我可以送啲比你,可以要沖涼皂嗎?

我D 沖涼皂未熟成, 你能夠等下嗎?

jellyfishy 發表於 2017-11-9 15:19
我D 沖涼皂未熟成, 你能夠等下嗎?

我可以等的,你趕住要,可以比好年冬你先
紅豆包 發表於 2017-11-9 15:24
我可以等的,你趕住要,可以比好年冬你先

好呀好呀, 咁PM傾呀
發表於 4 天前 | 顯示全部樓層
水母大大,DE powder 硅藻土要唔要用? 我有較多,可分比你。
 樓主| 發表於 3 天前 | 顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-11-21 10:39
水母大大,DE powder 硅藻土要唔要用? 我有較多,可分比你。

_DE powder 硅藻土 這個你是用來調節肥效?  
發表於 3 天前 | 顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-11-22 09:52
_DE powder 硅藻土 這個你是用來調節肥效?

網上教可以殺蟲呀。無毒。物理作用,刺傷同吸水使蟲蟲死亡。

因為我一直唔想用有毒殺蟲劑,所以買咗依個DE powder返來試下。
但我覺得佢其實要干燥狀態先最有效,我用來對付多肉粉介效果還可以。 幫佢地沖乾粉澡,粉介基本就會消失。

AV我以前有棉棉,後來換過幾次泥之後就唔再有,所以未有試過。
 樓主| 發表於 3 天前 | 顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-11-22 10:16

因為我一直唔想用有毒殺蟲劑,所以買咗依個 ...

响公司的AV 都有棉棉, 切根和用火酒皂水浸, 換過2次泥仍有, 現在工作太忙, 實在無可能放更多心機護花了....
發表於 前天 13:46 | 顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-11-22 10:16

因為我一直唔想用有毒殺蟲劑,所以買咗依個 ...

好似幾好咁,好過用毒藥,請問怎樣用?是不是直接放落植物處?