風雨蘭Z. Sunset Strain 種子(完)

作者: B17 發表于 2017-11-9 12:39:47
4110 48
erikkwong 發表於 2017-11-16 23:17:50 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-16 22:26
唔需要等,早浸早發芽

收到, 明日浸水.
回復

mirrorcmw 發表於 2017-11-18 10:50:22 來自手機 |顯示全部樓層
有7粒發左芽
回復

B17 發表於 2017-11-18 12:51:32 |顯示全部樓層

咁少!呢隻發芽高,應該發到十幾粒,陸續有來

好似有幾粒沉底?
回復

B17 發表於 2017-11-18 12:56:18 |顯示全部樓層

試4粒全部成功
回復

mirrorcmw 發表於 2017-11-18 13:39:10 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-18 12:51
咁少!呢隻發芽高,應該發到十幾粒,陸續有來

好似有幾粒沉底?

全部都浮呀,應該係枱面塊玻璃反射
回復

rumer 發表於 2017-11-20 14:33:20 來自手機 |顯示全部樓層
上來報告~Z. Sunset Strain 浸了13粒種子已全數發芽啦~一會就去落盆啦~

P.S. 種子是12/11 開始浸水~因頭幾天沒動靜所以先生在杯口覆上保鮮紙~跟著他們就一粒粒跟著發芽了~

回復

B17 發表於 2017-11-20 15:11:46 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-11-20 14:33
上來報告~Z. Sunset Strain 浸了13粒種子已全數發芽啦~一會就去落盆啦~{:emo ...

呢隻發芽高架,100%就利害左少少
唔好嘥,種晒佢,種多左,將來送畀人
呢隻我唔會再種小苗,分享靠你地
回復

rumer 發表於 2017-11-20 17:42:06 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-20 15:11
呢隻發芽高架,100%就利害左少少
唔好嘥,種晒佢,種多左,將來送畀人
呢隻我唔會再種小苗,分享靠你地 ...

B大不要退休啊啊啊~
但因為得你分享才能多種很多喜歡的植物~
所以沒問題~發芽的種子都下土了~
種得好會學B大一樣分享比其他人~(有薪火相傳的感覺~Haha)

另~剛剛順道把餘下的11粒種子都浸水了~之後小苖長大無位種就跑來分享~(笑)

2BD46A0E-1998-4CFB-9C9D-12CECBB4B500.jpeg 481E9687-A769-4162-9AD5-F7266D056E21.jpeg
回復

mirrorcmw 發表於 2017-12-5 22:35:07 來自手機 |顯示全部樓層
健康成長中
得2粒種子無出芽
回復

B17 發表於 2017-12-5 22:47:26 |顯示全部樓層
mirrorcmw 發表於 2017-12-5 22:35
健康成長中
得2粒種子無出芽

發剩兩粒,接近100%,十分成功
回復

rumer 發表於 2017-12-6 09:17:24 來自手機 |顯示全部樓層
mirror 種得真好~!小苖都長得好高啊~!

我也來交功課~

Z. Sunset Strain - 01:  12/11 把13粒種子浸水~全部發芽~20/11 落盆~現在長成這樣~ 1F3B9765-0176-4F36-BA0E-468B1D810304.jpeg

Z. Sunset Strain - 02:  20/11 把餘下的11粒種子浸水~這次有1粒發唔到~5/12落盆~現在都是小矮人~Haha
BC9B4A26-EC89-4C20-AB28-08B01AE6F3FD.jpeg 0586D72F-DC89-48FA-B5E7-07F1BB0526E7.jpeg
回復

B17 發表於 2017-12-6 11:17:52 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-12-6 09:17
...

用大盆,種到開花,唔使搬黎搬去
回復

erikkwong 發表於 2017-12-6 12:34:31 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-12-6 09:17
...

原來要浸到咁大先至落盆, 我見少少芽就落盆. 好彩3粒到長出苗.
回復

rumer 發表於 2017-12-6 12:46:05 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-12-6 11:17
用大盆,種到開花,唔使搬黎搬去

Haha
十幾棵逼埋一齊其實他們都是擠逼戶~:P
不過未種過風雨蘭呀~不知道他們一棵能長得多大~
如將來好逼會拎出黎分(分盆/ 分享~Haha)
回復

rumer 發表於 2017-12-6 12:48:04 來自手機 |顯示全部樓層
erikkwong 發表於 2017-12-6 12:34
原來要浸到咁大先至落盆, 我見少少芽就落盆. 好彩3粒到長出苗.

Haha~不是的~其實是我懶想等晒啲種子發芽先落盆~所以等呀等~首先發芽的種子就在水裡長得這麼長了~
回復

B17 發表於 2017-12-6 15:06:44 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-12-6 12:46
Haha

mirror嗰盆種到開花冇問題啦,再一年出側球都夠位,再一年就唔知啦
回復

rumer 發表於 2017-12-6 18:57:39 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-12-6 15:06
mirror嗰盆種到開花冇問題啦,再一年出側球都夠位,再一年就唔知啦

原來風雨蘭可以一盆種晒~嘿嘿嘿
期待大家2年後一齊爆花~
回復

mirrorcmw 發表於 2017-12-6 19:37:01 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-12-6 12:46
Haha

你個盆好大, 我個d先叫擠逼戶呀
回復

rumer 發表於 2017-12-6 22:55:10 來自手機 |顯示全部樓層
mirrorcmw 發表於 2017-12-6 19:37
你個盆好大, 我個d先叫擠逼戶呀

影得近好似好大~個盆其實得1.5隻手板咁長咋~Haha
回復

B17 發表於 2017-12-6 23:06:04 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-12-6 22:55
影得近好似好大~個盆其實得1.5隻手板咁長咋~Haha

我盆都幾密下,好似mirror一樣,開花冇問題,再種多一年都夠位
Zephyranthes Sunset Strain-2017-B010.jpg
回復