劈左頭之後係咪唔好淋水?好似黑黑地

作者: warren0713 發表于 2017-11-7 09:12:48
830 6
劈左頭之後係咪唔好淋水?好似黑黑地
菜妹 發表於 2017-11-7 09:53:35 |顯示全部樓層
覺得要照平常淋水,頂唔好濕到水就ok. 我之前同法師劈頭都有照淋水,光頭部分減少水量。 435811823_39875.jpg 438315064_5070.jpg
回復

warren0713 發表於 2017-11-7 11:06:31 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2017-11-7 09:53
覺得要照平常淋水,頂唔好濕到水就ok. 我之前同法師劈頭都有照淋水,光頭部分減少水量。 ...

劈後係咪照哂太陽?
回復

菜妹 發表於 2017-11-7 11:14:27 |顯示全部樓層
warren0713 發表於 2017-11-7 11:06
劈後係咪照哂太陽?

我係呀,一切照常。見棵植物有徒長,平常少晒太陽?
回復

warren0713 發表於 2017-11-7 15:40:07 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2017-11-7 11:14
我係呀,一切照常。見棵植物有徒長,平常少晒太陽?

係呀,本身屋企種好少太陽,突然發現公司天台可以曬,
點知又曬傷,所以索性劈頭再種,但劈完枝莖又好似想化水,
依家我連根抽起風乾中
回復

kings5 發表於 2017-11-8 20:27:38 |顯示全部樓層
被砍頭植物應選強壯的。圖1那顆明顯太弱了。不適宜。
砍後避免強太陽光直射和大水刺激。植株放置通風處待傷口風乾。
能塗些藥如殺菌靈令傷口避免感染黑腐機會。
回復

warren0713 發表於 2017-11-9 18:18:03 |顯示全部樓層
kings5 發表於 2017-11-8 20:27
被砍頭植物應選強壯的。圖1那顆明顯太弱了。不適宜。
砍後避免強太陽光直射和大水刺激。植株放置通風處待傷 ...

感謝賜教
回復