風雨蘭Zephyranthes sp. Labuffarosa 'Lily Pies'種子苗(完)

作者: B17 發表于 2017-11-4 16:10:57
3023 47
mirrorcmw 發表於 2017-11-20 22:50:07 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-20 19:36
呢份都係得3棵?其中一份應該有4棵,有一棵特別細的

可能太細睇漏左佢
回復

B17 發表於 2017-11-20 22:56:45 |顯示全部樓層
mirrorcmw 發表於 2017-11-20 22:50
可能太細睇漏左佢

掘掘下無意中發現,算數啦!
回復

mirrorcmw 發表於 2017-11-20 22:59:06 來自手機 |顯示全部樓層
有2棵長多了1條葉
較細的1棵就有1條葉變黃了
回復

B17 發表於 2017-11-20 23:11:07 |顯示全部樓層
mirrorcmw 發表於 2017-11-20 22:59
有2棵長多了1條葉
較細的1棵就有1條葉變黃了

黃左條葉冇所謂,遲下會生過條葉
回復

rumer 發表於 2017-11-21 15:55:42 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-20 19:22
點止大屋! 簡直係豪宅!<span class="emoji emoji1f601"></span>

笑鬼死~比你同B大的反應逗笑~
不過誠意推介這間在12蚊店買的大屋~$12連底盆~長方形慳位又實用~我地買左好幾個黎一開二種酢漿草~Haha

另~B大分享的Lily Pies 我其實在落盆頭幾日已有1.5 條像mirrorcmw 般黃左~只不過交功課前偷偷剪左~ 但我對小苖有信心啊~只要他們順利過冬和不被貪玩的雀仔偷扯出黎就無事了~
回復

B17 發表於 2017-11-21 17:04:12 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-11-21 15:55
笑鬼死~比你同B大的反應逗笑~
不過誠意 ...

日X城呢隻連底碟5寸盆,由9蚊賣到衣家14蚊,見認通漲猛於虎
Hoya Bella-090.JPG

花墟繽X,不連底碟6寸盆,只售6蚊,另買底碟4蚊,加埋10蚊,都算平

呢隻不連底碟4寸盆,唔記得十隻定一打,廿幾蚊,碟貴過盆
回復

小雷子 發表於 2017-11-21 20:22:34 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-21 17:04
日X城呢隻連底碟5寸盆,由9蚊賣到衣家14蚊,見認通漲猛於虎

你地就好啦!個個住大屋
回復

小雷子 發表於 2017-11-21 20:23:13 來自手機 |顯示全部樓層

你地就好啦!個個住大屋!我個D只可住劏房 及迷你倉!依加諗緊,有咩方法可以再僭建!可能要向高空發展!
淘盆仔應該又平又多款選擇!有時又懶D睇!
回復

rumer 發表於 2017-11-22 17:39:38 來自手機 |顯示全部樓層

笑死~不過B大的確是好推介~
日本「明」我們以前時不時都去挖寶~
繽繽那一袋N個的啡色膠盆我們是在其他舖頭散買好多後才發現在繽繽一袋咁買好抵。。(揼心口)
所以現在家裡已發展出一個園藝櫃啦~內裡除了泥和植料、花肥、種子~其他的都是花盆了~

不過還是要誠意推薦Living Plaxz - 12蚊店啊~旺角創興廣場那家Living Plaxz 有個不算小的園藝區域~有賣一些園藝用品和大大小小不同的花盆~有些花盆連底賣$12~有些就不連底都要$12~但看到他們不管盆的大小一律$12 就好開心~因為質素真的不差啊(偷留意到是日本製)

現在家中有很多白色花盆都是購自這裡~因為真的覺得。。。好漂亮啊啊啊!!

PS. 至於盆底~記得白色花盆的盆底一組有三個(有不同Size可選)都是$12~好好用又好百搭~(像變了賣廣告~Haha)
回復

rumer 發表於 2017-11-22 17:43:08 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-21 20:23
你地就好啦!個個住大屋!我個D只可住劏房 及迷你倉<span class="emoji emoji1f613"></span>!依加諗緊,有咩方法可以再僭建 ...

小雷子不用羡慕~我們其實也是住小小屋現在室內都要逼爆啦~

所以之後也要向你們參考下看看怎樣能再加建位置種植而又不會被家人發現到家裡的植物又多了啦
回復

小雷子 發表於 2017-11-22 18:41:06 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-11-22 17:43
小雷子不用羡慕~我們其實也是住小小屋現在室內都要逼爆啦~

所以之後也要向你們參考下看看怎樣能再加建 ...

其實都好難諗!諗到頭都爆,又要靚又耍就陽光又要就植物!
回復

B17 發表於 2017-11-22 19:36:25 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-11-22 17:39
笑死~不過B大的確是好推介~
日本「明」我們以前時不時都去挖寶~
繽繽那一袋N個的啡色膠盆我們是在其他 ...

用唔著,攞出黎分享,唔會嘥
回復

rumer 發表於 2017-11-22 21:33:34 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-22 18:41
其實都好難諗!諗到頭都爆,又要靚又耍就陽光又要就植物!<span class="emoji emoji1f623"></span> ...

可能要學人掛晒喺個窗度 Haha
回復

rumer 發表於 2017-11-22 21:35:14 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-22 19:36
用唔著,攞出黎分享,唔會嘥

Haha 到唔種時攞出黎分享會超澎湃的~
回復

小雷子 發表於 2017-11-22 21:57:02 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-11-22 21:35
Haha 到唔種時攞出黎分享會超澎湃的~

哈!都有呢一日架!到時真係要講句!恭喜晒……不能說的祕密!
回復

rumer 發表於 2017-11-22 22:01:29 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-22 21:57
哈!都有呢一日架!到時真係要講句!恭喜晒……不能說的祕密!<span class="emoji emoji1f601"></span>
...

小雷子打啞謎~我好笨聽唔明白啦~Haha
回復

小雷子 發表於 2017-11-22 22:03:54 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-11-22 22:01
小雷子打啞謎~我好笨聽唔明白啦~Haha

哈哈!你先係最聰明果個!

傻小雷子~我都想自己可以變到好似聰明豆咁咁叻啊![emoji]1f606[/emoji][emoji]1f606[/emoji][emoji]1f606[/emoji]  發表於 2017-11-23 10:04
回復

SarahL 發表於 2018-4-30 17:40:00 來自手機 |顯示全部樓層
請問重有冇得分享,想要呀!
回復

rumer 發表於 2018-6-15 20:37:01 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-20 19:03
有大屋住

B大我地黎報喜啦~

Lily Pies 種子苖舊年11月落盆~不用等2年~今日已經開左第一朵花啦~!!

評分

查看全部評分

回復

B17 發表於 2018-6-15 21:42:03 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-15 20:37
B大我地黎報喜啦~

Lily Pies 種子苖舊年11月落盆~不用等2年~今日已經開左第一朵花啦~!!{:emoji ...

佩服!一年都唔使就開花,花神啊!
回復