返回列表 發新帖

為什麼外葉中心黑了

作者: Kelven886 发表于 2017-10-30 18:54:21
3071 27
Kelven886 發表於 2017-11-2 15:14:48 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2017-11-1 22:47
如你所說的話,每日噴霧3次,植料面有噴,葉都有噴水,那你真的非常新手,拖鞋蘭需要的是濕度,那是空氣 ...

風扇要長開嗎?!
迷你加濕器在哪買?要長開嗎?!
我諗住換植料,(蘭姐斜對面尊買蘭花的店)買的合成料一包, 內中彩色膠粒, 樹皮, 石仔, 炭粒, 骨芒...., 有冇什麽建議?!
我諗住順手分株,宜家咁ke 時間同情況,請問你建唔建議?!
希望種好佢,唔該您先啦~~
taxitang 發表於 2017-11-2 21:36:00 |顯示全部樓層
Kelven886 發表於 2017-11-2 15:14
風扇要長開嗎?!
我諗住換植料,(蘭姐斜對面尊買蘭花的店)買的合成料 ...

風扇要長開嗎?!
風扇有助空氣流通,不能直吹,只要在植株附近吹風便可以,切記放得太近,不需長開,夏天時期,熱氣正盛,要長時間一點,當你覺得舒服,它也不會不接受。
有些家庭用品店會有,簡單淘寶找吧!但不需不停開著,要隔一段時間開關,配合風扇,冇風又甚會均勻,緊記要噴霧型的。
我諗住換植料
換植料是應該,不過應是四個月前買回來的時候換,當時換植料可知根系狀態,除蟲和順便剎菌。植料方面唔駛太多花巧,日本蘭石加少少樹皮已經得。
我諗住順手分株
請問點解要分株?以眾多蘭花之中,拖鞋根系比較難生和慢,植株生長也較其它蘭花緩慢,將它今株,使它弱上加弱,拖鞋蘭要大盆才多花和好看。
菲律賓拖,夠大盆花才多。

其實你那株拖鞋狀態都唔太差,如無看錯,應該有新芽仔長出,那更加不要弄傷它。

拖鞋蘭要分株,通常原因唔太多,一是,植株太大盆,需要換盆,那順便看看有沒有甩離的,要另盆栽種。
另一是,開花老芽開始老黃,那將家切離,應有機會在老芽長出新芽,而且通常唔只一隻,但要安全,可以參考我少少經驗。
圖片左邊的是開花老芽,右邊當然是新芽,當右邊的新芽成熟,而左邊的開花老芽老黃,而又不想浪費老芽。

落刀要準,一定要兩芽之中連接點,切斷後,最好塗些剎菌癒合劑。

我曾經兩次提過,可能光照不夠,雖然斑葉品比其它蘭花需要較少的光照,但看你的植株應該光照不夠,如真的要種好它,也要看看擺放的位置夠不夠光照,如不夠,要考慮補光。
Kelven886 發表於 2017-11-3 18:12:55 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2017-11-2 21:36
風扇要長開嗎?!
風扇有助空氣流通,不能直吹,只要在植株附近吹風便可以,切記放得太近,不需長開,夏 ...

好詳盡,今日買完返黎試,希望幫到牠~~
唔該您先啊~~

希望樓主成功。  發表於 2017-11-3 19:16
Kelven886 發表於 2017-11-4 15:43:39 來自手機 |顯示全部樓層
買時以為白色那包是日本蘭石,回家問人才知應該係石灰粒?
但宜家這樣的材料可以嗎?
份量比例應該……?
謝謝您~~

係蘭石,石灰粒唔會咁鞋。  發表於 2019-3-3 23:57
Kelven886 發表於 2017-11-4 18:43:39 來自手機 |顯示全部樓層
Kelven886 發表於 2017-11-3 18:12
好詳盡,今日買完返黎試,希望幫到牠~~
唔該您先啊~~

買時以為白色那包是日本蘭石,回家問人才知應該係石灰粒?
但宜家這樣的材料可以嗎?
份量比例應該……?
謝謝您~~
W88 發表於 2019-1-18 21:00:59 來自手機 |顯示全部樓層

GP大可以參考一吓!
我呢D"新手"講完都無人會信!

唔該曬!!  發表於 2019-1-18 21:24
yoeng 發表於 2019-3-3 23:20:57 |顯示全部樓層

樓主唔使咁緊張,搞清楚品種先,拖鞋蘭可以好捱得,尤其係啲平價雜交種,只要冇爛心就ok。我嘅第一棵拖係Paph. appletonianum,係趁特價中嘅特價時買嚟試種嘅,啱啱返嚟時爛葉爛根又奀支支,仲要俾我呢個新手亂養,住過廁所同夏天過三十度嘅客廳,噉都未死得,過咗年零兩年終於生返肥啲,但係想見花都要等多排喇。

而家天氣潮濕唔使噴霧,注意通風。
W88 發表於 2019-3-4 07:15:49 來自手機 |顯示全部樓層
yoeng 發表於 2019-3-3 23:20
樓主唔使咁緊張,搞清楚品種先,拖鞋蘭可以好捱得,尤其係啲平價雜交種,只要冇爛心就ok。我嘅第一棵拖係 ...

呢兩隻品種D葉真係有幾分似!