又叫發財樹?

作者: Caller 发表于 2007-9-15 10:30:34
5431 6
上年在花墟買的,應該是外國入口,但沒有名字!
問了”繽X"的售貨員,她說是發財樹....
再問了她點樣種,佢話唔洗太濕,三至四日淋一次水至全棵滲透就得啦
初買回來的時候全身有一隻手掌咁高,而且頂頭的紅色小花花也開的很密集,
然而我開始發現它(全棵)有很多小小的白色的小蟲,
(應該是本身已有蟲子,只是我沒有查驗清楚便買了下來,$68圓買了個教訓)
它們正不斷侵蝕這棵植物,
到最後迫得我要全棵殺死,只留下一塊多肉完好的葉子
直覺...我應把它葉插種植(好似肉蓮咁種)
它真的出根及生長喜來呢(感動
半年之後它開始開花了
之不過....
乾身時花味不太強烈
要是我淋的太濕水,它的花會有臭味而且很強烈
種了一年多也不知它名字
務求各位告訴我它的名字(如知道的話),唔該!

不明花卉

不明花卉
Gabriel 發表於 2007-9-17 00:09:00 |顯示全部樓層
我喺花墟二樓店小物X買過啦, 連埋個靚盆$58.
D葉厚D大D, 背紅色, 葉面D刻紋最攪野. 店主話係 “紅春”,
重即刻去飲花茶果邊搵左D厚厚既多肉書泥搵倒圖樣對下潻,
當時重有兩棵有花lump既種响mini盆仔$8, 我買埋送俾女友, 後來開花, 我女友笑到柿餅樣,  抵哂!!!   記得啦  ‘’紅春’’!
Caller 發表於 2007-9-17 15:24:46 |顯示全部樓層
嘩~~唔該晒!
睇黎個名好似利姻緣咁
Connie 發表於 2007-9-21 22:07:16 |顯示全部樓層
為何我的紅春是開白色 , 類似白菊
cross 發表於 2007-9-21 23:29:33 |顯示全部樓層
白春...........
Gabriel 發表於 2007-9-23 00:56:02 |顯示全部樓層
多陽光就 ''紅春" )   
少d光就   "粉春"
唔夠光就  "白春" 囉
Caller 發表於 2007-9-24 14:07:34 |顯示全部樓層
唔怪得之啦,有時它的花真的開是粉紅色的......
原來唔夠光