返回列表 發新帖

嘉仔的老芽處理

作者: taxitang 发表于 2017-10-20 23:18:39
2815 48
mrssiu 發表於 2017-10-26 21:36:34 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2017-10-25 19:42
各施各法,各法也是經驗所得。
其實想請教大大富貴蘭的栽培法,小弟始終養得唔好,水苔內是否空心,多光 ...

並不是全空心,我會將植株在樽裝水的蓋頂,纏上長的水苔成拳頭狀,放入盆。youtube有片教
taxitang 發表於 2017-10-26 21:46:46 |顯示全部樓層
mrssiu 發表於 2017-10-26 21:36
並不是全空心,我會將植株在樽裝水的蓋頂,纏上長的水苔成拳頭狀,放入盆。youtube有片教  ...

謝謝!等我搜查下,希望唔係英文。
nightscrawler 發表於 2017-10-27 13:52:52 |顯示全部樓層
蘭花DNA 發表於 2017-10-26 15:54
新芽唔長根,無法吸收養份及水,單從老菖吸取吊命,最後雙雙歸去。太弱的老菖,不能寄予厚望!  另外也附 ...

同意, 但佢始終長芽唔長根, 我都冇乜佢乎
nightscrawler 發表於 2017-10-27 13:55:04 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2017-10-26 19:06
有圖有真相,我敢肯定濕度不足,至於最重要的空氣流通就睇唔到。
第一盆紅色火山石已經唔係太儲水,再加 ...

空氣流通應該冇乜問題, 我個樹算係無乜遮擋既露台, 濕度呢, 我覺得好難解決, 或者下次試下坐水碟會唔會好啲?

anyway, 哩2盆我都係打定輸數了
nightscrawler 發表於 2017-10-27 13:56:00 |顯示全部樓層
mrssiu 發表於 2017-10-26 20:22
圖一是打風後重生的新芽,這棵走路人藍花很壯,已分了五、六盆仍每年來花 ...

睇看這植株好壯喎, 怪不得甘多芽仔~
taxitang 發表於 2017-10-27 18:55:02 |顯示全部樓層
nightscrawler 發表於 2017-10-27 13:55
空氣流通應該冇乜問題, 我個樹算係無乜遮擋既露台, 濕度呢, 我覺得好難解決, 或者下次試下坐水碟會唔會好 ...

如繼續養蘭,一定有機會再遇上,但為何唔簡單啲用水苔呢?,但水苔一定要壓實。
nightscrawler 發表於 2017-10-31 23:37:26 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2017-10-27 18:55
如繼續養蘭,一定有機會再遇上,但為何唔簡單啲用水苔呢?,但水苔一定要壓實。 ...

其實我通常都用水苔, 哩2棵之前可能落個盆太大, 爛根了, 所以嘗試下轉其他植料睇下情況係點.
Childpark 發表於 2017-11-1 13:41:42 來自手機 |顯示全部樓層
nightscrawler 發表於 2017-10-31 23:37
其實我通常都用水苔, 哩2棵之前可能落個盆太大, 爛根了, 所以嘗試下轉其他植料睇下情況係點.  ...

所有嘉多利亞都不起歡濕度太高的, 由其是幼根類,如果用水苔加盤種植 ,要注意水苔快乾,一般一天就要乾 7-8成,有些前輩他用水苔加盤種, 沒有死是因為他放的環境空氣流通 , 讓水份可以快乾,快乾是重点,所以就沒問題 ,如果水台濕度超過三天都不乾, 基本跟就開始爛根,根死植株沒水能吸,又預溫度高就会慢慢枯乾, 用水苔種 最好的方法就是用板,讓水苔快乾。
还有是高温度下根部不要濕水
taxitang 發表於 2017-11-1 15:18:59 |顯示全部樓層
nightscrawler 發表於 2017-10-31 23:37
其實我通常都用水苔, 哩2棵之前可能落個盆太大, 爛根了, 所以嘗試下轉其他植料睇下情況係點.  ...

你在44樓話空氣流通,應該冇問題,不過要注意一點,並不是放在露天位置就一定是通風,例如掛在外牆,三邊無阻,但背邊是牆,也不一定通風,以我經驗,空氣流通的話,用水苔是最佳的。當然嘗試不同植料亦是好事,可以累積經驗,摸索到唔同病傷植株,用不同方法處理,繼續努力。