點解我棵萬年草軟林林

作者: JJChan 发表于 2017-10-20 02:38:43
1242 9
小弟早幾日係淘寶買咗一棵黃金萬年草

但係佢睇落軟林林唔多健康咁

棵虹之玉係月頭到買,但係甩咗幾塊葉

我想問下各位,我應該點做好
WeChat 圖片_20171020023324.jpg
WeChat 圖片_20171020023333.jpg
Chmane 發表於 2017-10-20 20:42:05 來自手機 |顯示全部樓層
黃金草徒長+運送到香港 所以軟瀨瀨 有可能係因為運輸過程長所以令到佢係箱裏面冇太耐冇太陽 亦都有可能係本身已經係咁 要慢慢養返唔好俾咁多水你記得晒散光太陽

虹之玉如果係上盆只一個星期到葉底有消耗係正常 代表佢生緊根 記得都要比番啲太陽 唔使暴曬但點都要到陽光 記得唔好比咁多水

如果係一星期前連埋泥買嘅話咁可能係因為啲泥太侷唔透氣 要注意通風唔好再比水
JJChan 發表於 2017-10-22 10:58:03 來自手機 |顯示全部樓層
Chmane 發表於 2017-10-20 20:42
黃金草徒長+運送到香港 所以軟瀨瀨 有可能係因為運輸過程長所以令到佢係箱裏面冇太耐冇太陽 亦都有可能係本 ...

唔該師兄既意見!我想問下而加呢個天氣放係窗邊晒佢地怕唔怕太熱啊
Chmane 發表於 2017-10-22 12:24:52 來自手機 |顯示全部樓層
JJChan 發表於 2017-10-22 10:58
唔該師兄既意見!我想問下而加呢個天氣放係窗邊晒佢地怕唔怕太熱啊

多肉植物唔怕熱 係怕又濕又熱姐 你記得唔比咁水就冇問題況且呢幾日都涼咗好多 冇問題的 留意下配土係咪疏水既:-)
JJChan 發表於 2017-10-22 19:04:19 來自手機 |顯示全部樓層
Chmane 發表於 2017-10-22 12:24
多肉植物唔怕熱 係怕又濕又熱姐 你記得唔比咁水就冇問題況且呢幾日都涼咗好多 冇問題的 留意下配土係咪疏 ...

如果我用噴壺淋水會唔會好d架?我只係噴幾下等d泥濕濕地
Chmane 發表於 2017-10-23 17:16:50 來自手機 |顯示全部樓層
JJChan 發表於 2017-10-22 19:04
如果我用噴壺淋水會唔會好d架?我只係噴幾下等d泥濕濕地

佢地係咪岩岩入盆架?如果岩岩入盆可以 幫助佢出根 當你覺得佢服咗盤就唔好咁做喇 因為會令佢d根剩係留係面
Chmane 發表於 2017-10-23 17:18:27 來自手機 |顯示全部樓層
岩岩睇多次d相 泥可能少咗d 可以裝多d咁佢個面就會易乾d d肉都會通風d
JJChan 發表於 2017-10-24 02:02:19 |顯示全部樓層
兩個都係換咗盆無耐,但係我已經無乜泥啦
我之前都係淘咗一包,d泥比較鬆軟,原本盆虹之玉d泥係唔夠,只不過我係溝咗之一d好沙質既泥。
而哥d好沙質既泥係暑假哥陣攞黎種萬年草既,不過最後死咗,好似因為個盆無Lon
JJChan 發表於 2017-10-24 02:04:04 |顯示全部樓層
JJChan 發表於 2017-10-24 02:02
兩個都係換咗盆無耐,但係我已經無乜泥啦
我之前都係淘咗一包,d泥比較鬆軟,原本盆虹之玉d泥係唔夠,只 ...

我係呢間到買,d泥好深色同好鬆,仲有好多白色粒粒,第一張相係種死咗萬年草既泥,如果溝埋佢一齊用會唔會好d
WeChat 圖片_20171024020145.jpg
WeChat 圖片_20171024020140.jpg
WeChat 圖片_20171024020132.jpg
JJChan 發表於 2017-10-24 02:20:44 |顯示全部樓層
Chmane 發表於 2017-10-23 17:18
岩岩睇多次d相 泥可能少咗d 可以裝多d咁佢個面就會易乾d d肉都會通風d

萬年草未服個盤,點樣先可以發到根