寒帶球根

作者: 菜妹 發表于 2017-10-20 00:26:09
12744 149
yunge0 發表於 2019-1-13 09:11:44 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-1-12 23:04
咩相都睇唔到,淨係睇到好多顆球球
女神師姐好勁呀!整好咁多粒!
唔識種呢啲,純粹路過支持~ ...

這三天園藝館相片有時看到, 有時無法顯示。間中再入來或者又能顯示到相片。
咁啱香港這星期黃梅天來臨, 今早陰暗, 下梅雨粉, 難度系統也受影響?

係喎,呢排空氣勁差  發表於 2019-1-13 21:49
回復

Aking 發表於 2019-1-13 12:06:15 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-12-25 01:57
個人好贊同d人話,情願使晒d錢黎買花都唔好留返黎食藥。作為花奴,花要自己種,幾唔得閒都要種花賞花,先可 ...

支持菜妹大大遊戲

139個

如果咁好彩估中給第二名,因為我養球很差的

多謝Aking大大賞面支持!  發表於 2019-1-15 09:59
回復

yunge0 發表於 2019-1-13 17:04:30 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-1-12 20:41
雖然未必會種, 賞面估吓啦!我估你新買的鬱金香及葡萄風信子共有50球。 ...

係咁我估150粒啦!

好接近,係151粒。疫情關係,而家先找數。師姐check pm 約交收[emoji]263a[/emoji]️  發表於 2023-6-7 20:53
回復

Ming36 發表於 2019-1-25 16:08:05 來自手機 |顯示全部樓層
等我有支持下先,我估136球。
過100球,3月6號我生日
上次妳教我買細小的球莖,出到去花墟,周圍都見到葡萄風信子,但係好多都開始凋謝,買唔落手,買球莖,又要等年尾先種得!
舊年秋天,宰割晒徙長的油點百合,第一次收球,選取健康的再重新出發,有少少成果
回復

菜妹 發表於 2019-1-25 16:55:04 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-1-25 16:08
上次妳教我買細小的球莖,出到去花墟, ...

多謝Ming大支持。冬季球根過時喇,我都係每年年尾入手。 油點百合既花有香味嗎?
回復

Ming36 發表於 2019-1-25 17:07:39 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-1-25 16:55
多謝Ming大支持。冬季球根過時喇,我都係每年年尾入手。 油點百合既花有香味嗎? ...

沒有香味的。油點百合主要是賞葉,它需要大量的陽光,才能長出雀斑般的油點,它的花也不太吸引,白色小花而已。
借一幅網上漂亮的油點百合葉片分享一下。
往年我種的沒有斑點,年年爆花
回復

Ming36 發表於 2019-1-25 17:08:54 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-1-25 16:55
多謝Ming大支持。冬季球根過時喇,我都係每年年尾入手。 油點百合既花有香味嗎? ...

比較兩幅圖片,妳會明白我點解我會重新栽種
回復

菜妹 發表於 2019-1-25 17:15:04 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-1-25 17:08
比較兩幅圖片,妳會明白我點解我會重新栽種

各花有各眼,個人較喜歡Ming大冇油點板本,小白花都幾可愛。
回復

Ming36 發表於 2019-1-25 17:20:41 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-1-25 17:15
各花有各眼,個人較喜歡Ming大冇油點板本,小白花都幾可愛。

多謝賞花。但係對住以前嘅佢,我覺得好似雜草叢生,勁徙長。
佢嘅真身,是有雀斑的,但就比我種到似亂草。
重種,俾機會佢,比多次機會我自己
回復

雙魚座 發表於 2019-1-25 21:41:39 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-1-25 16:08
上次妳教我買細小的球莖,出到去花墟, ...

和你真有緣,3月6日生日正值是雙魚座。
回復

雙魚座 發表於 2019-1-25 21:43:11 來自手機 |顯示全部樓層
支持樓主。
136比人估咗。
咁我估152

多謝雙魚大支持。  發表於 2019-1-26 01:54
回復

Ming36 發表於 2019-1-25 21:54:06 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2019-1-25 21:41
和你真有緣,3月6日生日正值是雙魚座。

雙魚大大,近來仲有冇咁忙?
雙魚座嘅人最富想像力,又有創意,有藝術家的性情
所以種得唔靚,就要再種,種到佢靚為止
回復

Ming36 發表於 2019-1-25 22:02:17 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2019-1-25 21:43
支持樓主。
136比人估咗。
咁我估152<span class="emoji emoji1f60a"></span>

雙魚大大,也可以估136喎!
大家一齊支持下樓主,好羨慕樓主的鄰居,時常可以欣賞靚花
回復

菜妹 發表於 2019-1-26 01:55:32 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-1-25 22:02
雙魚大大,也可以估136喎!
大家一齊支持下樓主,好羨慕樓主的鄰居,時常可以欣賞靚花 ...

唔使羨慕,得兩個月門口有花,平時係草地。
回復

Ming36 發表於 2019-2-12 22:03:10 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-1-25 17:15

今日好開心,同你分享一下。
春回大地,所有重新栽種的油斑點百合球長出新芽,今次我要努力俾多一點點太陽它們,令到佢哋斑點盡現,再等待五、六月左右爆花
回復

菜妹 發表於 2019-2-13 03:04:10 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-2-12 22:03
今日好開心,同你分享一下。
春回大地,所有重新栽種的油斑點百合球長出新芽,今次我要努力俾多一點點太 ...

期待欣賞Ming大既油點百合再爆花。
回復

菜妹 發表於 2019-3-19 08:42:28 |顯示全部樓層

以前鍾情鬱金香,因為花色艷麗大朵,但種過英國藍鐘花同葡萄信信子後,更愛細花球既香氣。細球根相對冇大球根咁怕熱怕濕,對光照要求亦較底,拎入屋賞花花期較長。

葡萄風信子超級好種,以下係前年採收既子球種第二年開花。
呢粒葡萄風信子花球有菌,冇消毒除手埋落地,生得幾好仲開埋花。
種落地花色較深,花味香濃,天氣凍花期可達3星期。
IMG_0912.JPG IMG_0910.JPG
IMG_0911.JPG IMG_0913.JPG
葡萄風信子種盆露養,有落骨粉同廚餘水施肥,開花時拎入屋欣賞,入屋幾日後花色漸變淺藍,同時葡萄酒味花香變淡,室內溫暖,放十日左右就玩完。

期他花球:
番紅花種盆兩年玩完,種盆既一堆bb球係夏季都好易發霉,應該要種地先有較高复花率。
洋水仙60個花球,第一年花全開,第二年得兩朵,今年得一朵,希望養球後下年可以復花。
往年種落既鬱金香已出花苞,估計過2-3星期開花。

回復

bettyfly 發表於 2019-3-21 23:59:53 來自手機 |顯示全部樓層

葡萄風信子好令人葡萄樓主既球根植物令人目不暇給

歡迎大大賞圖,大大過獎。  發表於 2019-3-22 00:57
回復

小雷子 發表於 2019-3-22 00:22:57 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-3-19 08:42
以前鍾情鬱金香,因為花色艷麗大朵,但種過英國藍鐘花同葡萄信信子後,更愛細花球既香氣。細球根相對冇大球 ...

師姐!相靚,種得又靚!
我係賓賓見到葡萄風信子,係冇香味的,莫非唔同品種?

多謝雷大支持!  發表於 2019-3-22 01:07
回復

菜妹 發表於 2019-3-22 01:06:57 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-3-22 00:22
師姐!相靚,種得又靚!
我係賓賓見到葡萄風信子,係冇香味的,莫非唔同品種? ...

風信子同葡萄風信子都係天暖下種出來花色愈淺,香味愈淡。溫度會影響花香,天氣愈暖,香味愈淡,呢個係因自然環境下昆蟲活躍能力有關,估計係香港高溫天氣改變左寒帶植物既花香花色。我係戶外種同搬入室內幾日變化都好大,之前種英國藍鐘花,室內種簡直係變左另一個品種咁款。
回復