寒帶球根

作者: 菜妹 發表于 2017-10-20 00:26:09
12787 149
菜妹 發表於 2018-8-18 20:05:47 |顯示全部樓層
今年第二枝劍蘭

等開花黃花酢醬草
回復

菜妹 發表於 2018-8-29 07:48:51 |顯示全部樓層
今年選擇好似比往年少,搵唔到最想買既美葉酢醬草(往年年年間間都有得賣)。依家種太早,冇雨落泥好乾,到十月份後播種都唔遲,所以去睇下貨就算。
一磅店最平,但一般質素最差,包裝話保證首年開花都要谷肥先得。往年選擇好多,今年冇乜得揀。
家品雜貨店選擇多,價錢合理,但職員多歧視黃皮膚,所以我唔多想幫襯呢間。
超市選擇少,勝在近屋企,行幾分鐘就買到。

評分

查看全部評分

回復

B17 發表於 2018-8-29 11:38:37 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-8-29 07:48
今年選擇好似比往年少,搵唔到最想買既美葉酢醬草(往年年年間間都有得賣)。依家種太早,冇雨落泥好乾,到 ...

好多品種 可惜冇酢漿草

回復

菜妹 發表於 2018-8-29 14:46:33 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-8-29 11:38
好多品種 可惜冇酢漿草

希望只係今年未返貨,遲下會有啦。
往年錯過左既
回復

菜妹 發表於 2018-12-18 14:09:23 |顯示全部樓層

第一棵開花既酢醬草,種戶外花園太凍,多次都未能賞花,搬入屋第二日就有花睇。
455032423_26854.jpg 455025068_28116.jpg

朱頂蘭花球,前幾年開花後一直等待生子球,種左三年後搵資料原來要切球先會有子球生。試左子母相連法,若本身球根達開花大細,可以同年開花並穫得子球。我只切單邊,因為唔想有太多子球影響母株營養吸收。

原本打算十二月去買洋水仙球根同特別品種鬱金香,多種d花可以係春天欣賞,行完幾間超市,剩返瑪莎有較多花球賣。瑪莎既貨質素係好高,多以禮品套裝出售(呢邊興當生日/節日禮物咁送),精美花球連盆+泥,我只係想買黎自用種係花園,所以放棄咩都冇買到。
446733774_372523.jpg 455011712_19436.jpg 449016448_96401.jpg
百子蓮約80港紙有4球超抵種,但我都覺得少貴,冇入手,因為個人最愛都係鬱金香,相同價錢夠買普通超市100粒鬱金香球根,種出一片花海。
455226435_95768.jpg 455101486_17598.jpg 455018661_19356.jpg
三年前係瑪莎買既三粒朱頂花球,連續三年都有花開;普通超市買既有平平少少,買左八粒,只有一半兩年有花開,其餘既賞葉。講返價錢同質素,瑪莎算係超值既。
448417070_372152.jpg 446722850_372160.jpg 446731354_370925.jpg
回復

Ming36 發表於 2018-12-18 15:52:52 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-12-18 14:09
第一棵開花既酢醬草

多謝分享
如果香港馬莎都有這些園藝精品賣就太好了!

多謝大大入黎賞花。如果香港瑪莎都有得賣,花墟果d次貨花球冇生意做啦。  發表於 2018-12-18 16:10
回復

小雷子 發表於 2018-12-18 16:08:56 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-12-18 14:09
第一棵開花既酢醬草

紫色花圖案嘅茶杯好靚!
可惜香港冇!
回復

菜妹 發表於 2018-12-18 16:24:51 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-18 16:08
紫色花圖案嘅茶杯好靚!
可惜香港冇!

睇黎我下次返香港可以考慮做代購喇
回復

Ming36 發表於 2018-12-18 16:33:54 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-18 15:52
多謝分享
如果香港馬莎都有這些園藝精品賣就太好了!

其實對於我呢啲超級新手,正貨、次貨,唔係好識分。
只要能破土而出,開到花,就唔會認為佢係邪花,准佢登堂入室

次貨係未種就死左幾球,開花不易。  發表於 2018-12-18 17:03
回復

小雷子 發表於 2018-12-18 16:45:26 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-12-18 16:24
睇黎我下次返香港可以考慮做代購喇

哈哈!又唔錯!
回復

小雷子 發表於 2018-12-18 16:46:19 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-18 16:33
只要能破土而出,開到花,就唔會認為佢係邪花{:emoji ...

哈哈!非常認同!
回復

菜妹 發表於 2018-12-18 17:01:39 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-18 16:33
只要能破土而出,開到花,就唔會認為佢係邪花{:emoji ...

睇售價而定啦。次貨當精品賣就唔得啦。次貨點揀都多爛球,所講既保証首年一定有花開亦可能要谷肥先得;普通超市/園藝中心係中價貨,品種多size普通勝在一定有花開;至於高級超市真係物有所值,最大最靚既先會賣咁既價錢。

香港租金貴,要賣歐洲進口貨只能入次貨先有利可圖,次貨當精品賣。

回復

Ming36 發表於 2018-12-18 17:14:04 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-12-18 17:01
睇售價而定啦。次貨當精品賣就唔得啦。次貨點揀都多爛球,所講既保証首年一定有花開亦可能要谷肥先得;普 ...

原來花錢也大有學問,謝謝菜大大。
下次歐遊要加入園藝購物點,行多幾步,買個靚花盆嘟好呀!
之前,只是行吓什麼什麼皇宮、湖、山、花園咋
回復

菜妹 發表於 2018-12-18 17:45:01 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-18 17:14
原來花錢也大有學問,謝謝菜大大。
下次歐遊要加入園藝購物點,行多幾步,買個靚花盆嘟好呀!
之前,只是 ...

嘩,大大去旅行係增廣見聞,皇宮俾左入場費後冇導遊我唔識睇,經已好耐都唔會行近。我去歐遊窮遊只留意邊度有免費景點,然後就係睇下邊度街邊有雜草係靚既可以俾我帶返去當手信(好似棵開緊花既路邊酢就係手信之一)。
歐洲買手信最佳地方係Charity shop,買花盆同當地手信都有,最緊要貨品種類多,亦有唔少係大公司捐既新貨,尋寶好店,我既花盆九成都係各間Charity shop搵返黎。另外不能錯過一定係瑪莎超市,長期都有不同花球賣,夏季除外。
回復

Ming36 發表於 2018-12-18 17:55:14 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-12-18 17:45
嘩,大大去旅行係增廣見聞,皇宮俾左入場費後冇導遊我唔識睇,經已好耐都唔會行近。我去歐遊窮遊只留意邊 ...

真的長知識了,與菜大大一席話,勝過環遊世界,下次去馬莎,一定要比多兩粒鐘慢慢行、慢慢嘆!
回復

菜妹 發表於 2018-12-18 18:22:24 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-18 17:55
真的長知識了,與菜大大一席話,勝過環遊世界,下次去英國馬莎,一定要比多兩粒鐘慢慢行、慢慢嘆!
Chari ...

Ming大誇張喇,菜妹只係吹下水咋。 Charity shop係救世軍咁既二手店,不過歐洲既charity shop唔止得救世軍,基本上咩非營利組織都有自己既二手店,賣既貨品咩都有,有錢或窮人都會去尋寶/捐野,因為新舊古董都有機會搵到。瑪莎要係大店先有野賣,火車站/機場冇園藝野賣。
回復

小雷子 發表於 2018-12-18 18:38:57 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-12-18 18:22
Ming大誇張喇,菜妹只係吹下水咋。 Charity shop係救世軍咁既二手店,不過歐洲既charity shop唔止得救世 ...

以前冇種花,好少留意超市有冇花買!呢兩年種返,先留意多左花店,路邊小花!
回復

菜妹 發表於 2018-12-18 19:27:37 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-18 18:38
以前冇種花,好少留意超市有冇花買!呢兩年種返,先留意多左花店,路邊小花! ...

我都係近年每次返香港都特別留意街邊,公園有咩花草,以前經過只會見到搶眼既花同樹,小型植物以前好少會望到。
回復

Ming36 發表於 2018-12-19 19:29:25 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-12-18 18:22
Ming大誇張喇,菜妹只係吹下水咋。 Charity shop係救世軍咁既二手店,不過歐洲既charity shop唔止得救世 ...

哦,原來似香港救世軍Salvation army店舖,我們在香港,捐野去就有,但真係好少喺嗰度買嘢,原來外國這類店舖係藏寶之地,真的長知識了。

我好少仲球根植物,因為沒有地方,總覺得需要比較大的空間或田地,才可以種植球根植物。
請問有沒有較嬌小型的球根植物介紹在室內種植?
回復

菜妹 發表於 2018-12-20 04:14:47 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-19 19:29
哦,原來似香港救世軍Salvation army店舖,我們在香港,捐野去就有,但真係好少喺嗰度買嘢,原來外國這類 ...

藍鐘花,蕃紅花同葡萄風信子球根細小,半日照可開花,都比較適合香港種,注意要用疏水泥土及保持空氣流通即可。
回復