石斛蘭高芽處理

作者: taxitang 發表于 2017-10-17 21:53:01
3045 37

今日終於有半日時間處理呢幾隻高芽,拖到今時今日才有少少時間剪下栽種,其實是遲了少少,一來生長期差不多完結,進入落葉休眠期(幸好還未凍),二來等到咁遲,根長入盆較麻煩。

呢隻高芽最大隻

呢株有兩隻高芽,一隻直d、一隻灣灣地。

呢隻綑白邊斑葉,好多人一眼就認得,Den. Golden Blossum

四隻高芽一齊塗傷口,減中菌風險。

四隻高芽一齊新居入伙。

mrssiu 發表於 2017-10-17 22:42:41 |顯示全部樓層
有些根很長,你會剪短方便落盤嗎?
回復

taxitang 發表於 2017-10-17 23:25:48 |顯示全部樓層
mrssiu 發表於 2017-10-17 22:42
有些根很長,你會剪短方便落盤嗎?

新帖發了一小時,有32位網友經過,望下就走,不提意見,不好奇問,那有交流進步?問得好,我知玩開花的花友會問這個問題,所以特登唔在一樓講,等有人問先比自已意見,其實真的唔應該留到咁長根才上盆,上盆確有少少竅門,根的根尖是根的精要,盡量也不想傷害,那什麼能張硬直的長根放入盆內?不太難,放在水盆內浸數分鐘,那麼這根就會浸軟了,小盆擺放發泡膠和較大蘭石,跟著旋轉式放入盆內,再放入植料,大功告成。

回復

nightscrawler 發表於 2017-10-18 12:23:53 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2017-10-17 23:25
新帖發了一小時,有32位網友經過,望下就走,不提意見,不好奇問,那有交流進步?問得好,我知玩開花的花 ...

taxi 兄的心得分享很受用啊

有時我都有浸一浸水, 不過可能浸得唔夠耐, 啲根仲係硬硬地, 好易整斷.
回復

taxitang 發表於 2017-10-18 15:41:29 |顯示全部樓層
nightscrawler 發表於 2017-10-18 12:23
taxi 兄的心得分享很受用啊  

有時我都有浸一浸水, 不過可能浸得唔夠耐, 啲根仲係硬硬地,  ...

浸多幾分鐘,索夠水,易處理,有些上樹皮的蘭花,想轉大塊d,也可以成塊樹皮與蘭花放入桶浸,浸透後,較易脱離,雖然也是傷根,但比較乾板冇咁傷,更有些蘭友張大塊墊底,原本放面重疊栽種。簡單方便。
回復

joesfish 發表於 2017-10-18 16:52:02 |顯示全部樓層
原來要浸根,之我就甘懟入去落料。學到野,多謝tang大
回復

tomato_king 發表於 2017-10-18 16:57:15 來自手機 |顯示全部樓層
原來有浸水哩一招, 解決了我一個一直唔識處理的問題!
回復

taxitang 發表於 2017-10-18 17:52:40 |顯示全部樓層

貼解會咁
回復

B17 發表於 2017-10-18 18:10:53 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2017-10-18 17:52
貼解會咁

手機睇冇咁嚴重
應該同手機emoji有關
試下edit帖,剷走emoji code
回復

tomato_king 發表於 2017-10-18 18:21:18 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2017-10-18 17:52
貼解會咁

我一直都係就咁屈d根落盆咋!但冇浸水d根好梗, 好易斷...
回復

mrssiu 發表於 2017-10-18 18:42:42 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2017-10-17 23:25
新帖發了一小時,有32位網友經過,望下就走,不提意見,不好奇問,那有交流進步?問得好,我知玩開花的花 ...

謝謝分享,大家交流做法和心得,彼此才有進步。
回復

taxitang 發表於 2017-10-18 18:56:33 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-10-18 18:10
手機睇冇咁嚴重
應該同手機emoji有關
試下edit帖,剷走emoji code

謝謝,不太懂,直接删除。
回復

taxitang 發表於 2017-10-18 19:00:20 |顯示全部樓層
tomato_king 發表於 2017-10-18 18:21
我一直都係就咁屈d根落盆咋!但冇浸水d根好梗, 好易斷...

這招也是交流得來的,多些交流分享,互補不足,謝謝!
回復

taxitang 發表於 2017-10-18 19:01:53 |顯示全部樓層
mrssiu 發表於 2017-10-18 18:42
謝謝分享,大家交流做法和心得,彼此才有進步。

大大也很多绝學,多些分享,謝謝!
回復

taxitang 發表於 2017-10-18 19:48:18 |顯示全部樓層
joesfish 發表於 2017-10-18 16:52
原來要浸根,之我就甘懟入去落料。學到野,多謝tang大

齊齊分享交流,謝謝!
回復

LONGLIFE 發表於 2017-10-18 23:21:34 |顯示全部樓層
在高芽再植方面,個人和樓主有少少分別,
若有不對,請見諒,再植前,高芽要平頂,並
有底芽,母株若是弱株,高芽宜截取一半
母菖作養份,因高芽會抽去母株養份,宜
早動手,免影响母株底芽生長,明天再續。
回復

taxitang 發表於 2017-10-18 23:37:05 |顯示全部樓層
LONGLIFE 發表於 2017-10-18 23:21
在高芽再植方面,個人和樓主有少少分別,
若有不對,請見諒,再植前,高芽要平頂,並
有底芽,母株若是弱株,高芽宜 ...

既然明天再續,敬請準時,請指教,分享交流,各師各法,殊歸同途,唯一目的種好花。
回復

LONGLIFE 發表於 2017-10-19 21:25:19 |顯示全部樓層
壯株上的高芽,若發現母菖有起皴或変黃,
就要切取了,只需留數節母菖便可,因已沒
太多養份,若不及時取下,高芽養份會回流
去母株,由於高芽根面較少蘭菌,固大多只
有吸水功能,故此,當定植後,高芽會生長緩
慢,甚至停止,此現象稱之為静止期,而縮短
此期限有數種方法,明天再續。
回復

taxitang 發表於 2017-10-19 22:05:56 |顯示全部樓層
LONGLIFE 發表於 2017-10-19 21:25
壯株上的高芽,若發現母菖有起皴或変黃,
就要切取了,只需留數節母菖便可,因已沒
太多養份,若不及時取下,高芽 ...

謝謝分享,獲益良多,謝謝!明天請繼續。
回復

nightscrawler 發表於 2017-10-19 23:22:57 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2017-10-18 15:41
浸多幾分鐘,索夠水,易處理,有些上樹皮的蘭花,想轉大塊d,也可以成塊樹皮與蘭花放入桶浸,浸透後,較 ...

謝謝taxi 兄, 下次換盤時試下再浸耐啲
回復

12下一頁