朱頂蘭葉有紅點

作者: yunge0 发表于 2017-10-8 08:31:39
2728 14

最近接收了朱頂蘭球,處理了棉花蟲問題後,發現朱頂蘭葉有紅點。不知道是病毒?是蟲咬的傷口?還是因噴過75度酒精引致?

現時肉眼未有再發現棉花蟲,隔天把朱頂籣球用清水洗,暫時不敢入泥種。

如果是病毒,聽說環保酵素可以用來治病毒問題。請問用法?

請問各位花友有沒有其他方法能夠幫到它?

KUNO 發表於 2017-10-8 21:21:36 |顯示全部樓層
毒素病,無得醫。
會透過昆蟲及葉片互相磨擦而傳染。
yunge0 發表於 2017-10-8 22:12:55 來自手機 |顯示全部樓層
多謝回覆
菜妹 發表於 2017-10-16 02:50:09 |顯示全部樓層
有試過相同情況,用清潔好既剪刀剪走受感染部份,如果未去到個球仲有得救。
yunge0 發表於 2017-10-28 20:59:00 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2017-10-16 02:50
有試過相同情況,用清潔好既剪刀剪走受感染部份,如果未去到個球仲有得救。 ...

我唔識分病毒去到個球未呀!它一直獨立地放在膠器皿上,如常地隔日用水一次,給0.5cm水,閒置。球無出葉,但又好似有少許根長出。未敢用泥種。
B17 發表於 2017-10-28 21:47:03 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2017-10-28 20:59
我唔識分病毒去到個球未呀!它一直獨立地放在膠器皿上,如常地隔日用水一次,給0.5cm水,閒置。球無出葉 ...

有毒,還值得保留嗎?
yunge0 發表於 2017-10-29 06:55:17 來自手機 |顯示全部樓層

有病毒的葉早已剪光,修剪用具有消毒,以防修剪傳播。除非病毒對人有影響才會立即放棄。它好不容易挨過棉花蟲一關,直接丟棄,我覺得很可惜。反正現時有位獨立隔離,對其他植物無影響,咪俾機會佢,看看將來會點。

或者別人眼中覺得我好無聊,浪費時間。但自己盡過力都救唔番佢,我問心無愧。
菜妹 發表於 2017-10-29 09:46:29 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2017-10-29 06:55
有病毒的葉早已剪光,修剪用具有消毒,以防修剪傳播。除非病毒對人有影響才會立即放棄。它好不容易挨過棉花 ...

有空間就盡人事,絕對唔係無聊,係珍惜每棵植物。朱頂蘭生命力好強,好有機會救返好。
xx_Luca 發表於 2017-10-29 14:41:03 |顯示全部樓層
幾年前繽繽買左個帶病既開花球,我冇理佢照樣隨便種亦冇隔離。
頭兩年仲正常生長開花,踏入第三年生長不良,2017春冇開花。
黎緊春天再開唔到花,考慮掉左佢

B17 發表於 2017-10-29 16:16:01 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2017-10-29 06:55
有病毒的葉早已剪光,修剪用具有消毒,以防修剪傳播。除非病毒對人有影響才會立即放棄。它好不容易挨過棉花 ...

唔洗無愧咁嚴重 我都有兩盆毒球根 已經收種子種植,將來開花就掉母株

建議用泥種咗個朱頂,等佢出新葉,咁先知佢有冇毒入心,到時再考慮去留
yunge0 發表於 2017-10-29 21:40:31 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-10-29 16:16
唔洗無愧咁嚴重 我都有兩盆毒球根 已經收種子種植,將來開花就掉母株

建議用泥種咗個朱頂,等 ...

好,採納意見,立即用泥種。
yunge0 發表於 2017-10-29 23:08:13 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2017-10-29 09:46
有空間就盡人事,絕對唔係無聊,係珍惜每棵植物。朱頂蘭生命力好強,好有機會救返好。 ...

多謝你,希望它能承你貴言。
yunge0 發表於 2017-11-5 23:50:25 來自手機 |顯示全部樓層

加泥種植後一星期,未有葉,但開始長了兩根白色粗根。
yunge0 發表於 2017-11-9 19:41:05 來自手機 |顯示全部樓層
今日突然長出一片小葉,青色的葉無紅點。
B17 發表於 2017-11-9 20:38:09 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2017-11-9 19:41
今日突然長出一片小葉,青色的葉無紅點。

等塊葉長大,再過一段時間,先確定