終於完成整個「魚菜共生」系統

作者: xjeff 发表于 2017-10-7 21:03:48
3903 8
攪左成個月,終於完成整個「魚菜共生」系統。
奉勸大家冇乜時間真係唔好搞咁大,錢都洗左成$5000,我依家都未有收成,真係得淡笑。

https://youtu.be/fbXGTW6jLEo
xjeff 發表於 2017-10-8 11:26:27 來自手機 |顯示全部樓層
ykwcherry 發表於 2017-10-8 09:40
哇,朋友你好劲啊!咁大工程祝你秋后大丰收啦!

八卦架我,路过除左点赞留脚印外,当然系例牌大发厥词架啦 ...

種通菜都係因為容易種及上次有剩。「魚菜共生」聽開心,想容易,但玩落難度好高。係香港要揾到鯇魚苗好困難,好難才買到兩條,養了三個月有半公斤重,前兩天因餵飼料關了水泵,忘記開機就去左上班,回家時死了。現在大部分係鯪魚,有兩條半公斤重的鯽魚係街市購買。d魚比例好麻煩,多魚又死魚,少魚又唔夠肥,希望玩得掂啦。成個系統還有電力裝置要更新,真的是集合多樣才能、時間、$、先攪得掂,收穫除左賺了樂趣,利潤係負數。想番本還離很遠。
Tmm 發表於 2017-10-9 01:01:47 |顯示全部樓層
xjeff 發表於 2017-10-8 11:26
種通菜都係因為容易種及上次有剩。「魚菜共生」聽開心,想容易,但玩落難度好高。係香港要揾到鯇魚苗好困 ...

魚街好多餵魚用的魚苗,一袋袋賣的,見過有鯇魚苗,最易養的是非洲鰂,快大又雜食。
xjeff 發表於 2017-10-9 08:00:09 來自手機 |顯示全部樓層
Tmm 發表於 2017-10-9 01:01
魚街好多餵魚用的魚苗,一袋袋賣的,見過有鯇魚苗,最易養的是非洲鰂,快大又雜食。 ...

我都係係個度買,等好耐先買到幾條。
ChrisChauChris 發表於 2017-10-9 08:16:50 來自手機 |顯示全部樓層
好大規模
powergun 發表於 2017-10-9 09:37:33 |顯示全部樓層
xjeff 發表於 2017-10-8 11:26
種通菜都係因為容易種及上次有剩。「魚菜共生」聽開心,想容易,但玩落難度好高。係香港要揾到鯇魚苗好困 ...

養金魚個類咪得囉, 又粗生又平又大食又靚又可愛又苛得多
xjeff 發表於 2017-10-9 11:06:57 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-10-9 09:37
養金魚個類咪得囉, 又粗生又平又大食又靚又可愛又苛得多

金魚容易養,但只能食菜無魚食。
投資「魚菜共生」系統,主角係魚到,菜只是配角。
本地半斤鯽魚都$2x 條,以我之前養鯇魚由魚苗到半公斤重,約$10成本。俾d飼料加草就得,有兩樣野收穫,投資價值高d
powergun 發表於 2017-10-9 11:42:29 |顯示全部樓層
xjeff 發表於 2017-10-9 11:06
金魚容易養,但只能食菜無魚食。
投資「魚菜共生」系統,主角係魚到,菜只是配角。
本地半斤鯽魚都$2x 條 ...

d 魚都係諗住養大左食的嗎? 金魚唔知重有無幾蚊至十幾蚊一條的, 我好耐無買過魚了
neillam 發表於 2017-12-31 19:37:34 來自手機 |顯示全部樓層
繁殖熱帶魚,水草蝦仲好