阿姆斯特丹機場買的車厘茄種子

作者: astroppc 发表于 2017-10-3 00:34:27
2975 7
阿姆斯特丹機場買的車厘茄種子,承惠 EU$4.99。
一打開得9粒種子,都幾貴。
幾日已經開始發芽,希望快高長大。
菜妹 發表於 2017-10-3 01:03:43 |顯示全部樓層
下次可以去超市買一盒黎食都係2歐,食埋仲可以自己留種。

無錯, =日本買蕃茄種子又係超貴, 去超市買來食過好味先留種仲抵  發表於 2017-10-10 07:45
happy_flower 發表於 2017-10-4 11:00:30 |顯示全部樓層

如果有啲係F1品種(雜交一代),種子種出來未必和母株相同,
F1的種子一般不用作留種 (農業商品有許多F1,也防止其他人偷種),所以有時真係要比錢買種子
astroppc 發表於 2017-10-4 17:48:08 來自手機 |顯示全部樓層
100% 發芽

祝你成功!  發表於 2017-10-5 09:48
astroppc 發表於 2017-10-4 20:50:02 來自手機 |顯示全部樓層
ykwcherry 發表於 2017-10-4 20:10
果D黑丝丝架系头发定系毛毛架呢

狗狗的毛
astroppc 發表於 2017-10-4 22:47:58 來自手機 |顯示全部樓層
ykwcherry 發表於 2017-10-4 21:34
黑狗毛??好长喔

我总以为系你架头发添

白狗的毛
happy_flower 發表於 2017-10-6 11:04:04 |顯示全部樓層
ykwcherry 發表於 2017-10-4 12:16
哦,就你咁讲架花,正统咖野应该仲有水土服唔服咖喔。。。。

意大利架种拎到香港种,两地 ...

你唔知香港/大陸好多農作物品種都係外國入口? 花墟啲種子都係外國入口,怎樣水土不服?
happy_flower 發表於 2017-10-6 11:04:06 |顯示全部樓層
ykwcherry 發表於 2017-10-4 12:16
哦,就你咁讲架花,正统咖野应该仲有水土服唔服咖喔。。。。

意大利架种拎到香港种,两地 ...

你唔知香港/大陸好多農作物品種都係外國入口? 花墟啲種子都係外國入口,怎樣水土不服?