塊葉浸左三個月都無葉仔出, 點算

作者: ipancake 发表于 2017-9-29 11:16:16
1478 7
想請教各位, 我浸左塊枼好耐, 有根出, 但無葉, 應該等? 定係落泥呢???
Ison 發表於 2017-9-29 13:12:58 來自手機 |顯示全部樓層
無變軟,無發黑可以繼續等,我還有一片葉5月回來到現在還沒有出芽
ipancake 發表於 2017-10-15 19:22:27 |顯示全部樓層
好啦, 唔該晒!
Ison 發表於 2017-10-15 19:53:33 來自手機 |顯示全部樓層
ipancake 發表於 2017-10-15 19:22
好啦, 唔該晒!

5月27日開始到現在,這幾天才出了葉仔,超級慢,不知道能否成功
tarepanda817 發表於 2017-10-15 20:04:48 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2017-10-15 19:53
5月27日開始到現在,這幾天才出了葉仔,超級慢,不知道能否成功 ...

哈哈!仲寫住佢入icu
我有3片出根但冇芽,葉片已開始爛添!
Ison 發表於 2017-10-15 20:08:15 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-10-15 20:04
哈哈!仲寫住佢入icu
我夯3片出根但冇芽,葉片已開始爛添!

係啊,依隻葉浸水會爛,所以出了小根跟著上盆,到現在才出葉
tarepanda817 發表於 2017-10-15 20:19:48 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2017-10-15 20:08
係啊,依隻葉浸水會爛,所以出了小根跟著上盆,到現在才出葉

我有3片爛葉已剪了爛‍的部份,現在放泥''牛"緊,但爛位已剪左大半了,幸好莖位暫時尚算健康!
Ison 發表於 2017-10-15 20:26:55 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-10-15 20:19
我有3片爛葉已剪了爛‍的部份,現在放泥''牛"緊,但爛位已剪左大半了,幸好莖位暫時尚算健康! ...

咁還有機會加油~~