原生蝴蝶蘭 (更新在8樓)

作者: taxitang 發表于 2017-9-27 23:52:08
4647 54

Phal. violacea Indigo red (紅紫薇) ,早幾個月前賓賓貨,入門口左邊,當時未有花,兩個星期前開了第一朵,強差人意,今次配合天氣早晚較涼,第二朵開得較靚,香味也好好,但同之前的bellina香味略有不同。

Phal. C1

Phal. C1 "Hua Yi" 底色較C1白

Phal. speciosa

再來大合照

corina 發表於 2017-9-28 21:00:59 來自手機 |顯示全部樓層
一齊開,好熱鬧
回復

mrssiu 發表於 2017-9-28 22:10:34 |顯示全部樓層
滿園蝶飛舞
回復

taxitang 發表於 2017-9-28 22:31:07 |顯示全部樓層
corina 發表於 2017-9-28 21:00
一齊開,好熱鬧

謝謝賞花
回復

taxitang 發表於 2017-9-28 22:31:26 |顯示全部樓層

謝謝賞花。
回復

nightscrawler 發表於 2017-9-30 19:01:02 |顯示全部樓層
現場應該好香~
回復

taxitang 發表於 2017-9-30 19:26:48 |顯示全部樓層

謝謝賞花。
確是很香。
回復

taxitang 發表於 2018-5-3 14:17:41 |顯示全部樓層
原生蝴蝶蘭花季開始了,復花當然有先後。

Phal. C1 "Hua Yi"

未開花的Phal. C1,應該下星期會開出

未開花的Phal. C1,應該下星期會開出

先來兩株合照

先來兩株合照
回復

GP01-Fb 發表於 2018-5-3 18:12:59 來自手機 |顯示全部樓層
好靚。我都有一盆C1中苗,希望她早日開花。
係呢,Taxi大大,你的Bellina開始抽花芽未?
回復

taxitang 發表於 2018-5-3 20:00:47 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-5-3 18:12
好靚。我都有一盆C1中苗,希望她早日開花。
係呢,Taxi大大,你的Bellina開始抽花芽未? ...

謝謝賞花。
bellina每逢冬天都重傷,正在康復中,上年唔信邪再入了一瓶,亦都傷亡慘重。暫時也只有三苗逃出鬼門關,但還未脱離危險期。

回復

小雷子 發表於 2018-5-3 20:56:02 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-5-3 20:00
謝謝賞花。
bellina每逢冬天都重傷,正在康復中,上年唔信邪再入了一瓶,亦都傷亡慘重。暫時也只有三苗逃 ...

Bellina咁難種架!每年重傷一次,心血少嘅人都唔適合種!
回復

taxitang 發表於 2018-5-3 21:53:37 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-3 20:56
Bellina咁難種架!每年重傷一次,心血少嘅人都唔適合種!

其實bellina唔係太難種,只不過特別怕凍,如能保温度冬,問題可解決,但我花棚位置好多時冬天接近五度以下,今年年尾會諗方法,一是淘小型温室仔,二是數量唔多包膠袋。
回復

小雷子 發表於 2018-5-3 21:59:50 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-5-3 21:53
其實bellina唔係太難種,只不過特別怕凍,如能保温度冬,問題可解決,但我花棚位置好多時冬天接近五度以 ...

室內應該唔會咁低温嘅!花墟只有苗買!未見開花真身!
回復

taxitang 發表於 2018-5-3 22:40:57 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-3 21:59
室內應該唔會咁低温嘅!花墟只有苗買!未見開花真身!

花棚位置是位於錦田,今年年頭低温在2至3度。
以下是小弟以往開花的bellina,如買開花株,以上X較多,往年约一百五十元左右,選花以花型較圓為佳,花瓣不向後反為妙,花色要清色不含糊為好。

回復

GP01-Fb 發表於 2018-5-3 22:49:30 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-5-3 22:40
以下是小弟以往開花的bellina,如買開花株,以上X較多,往 ...

睇完你啲花,就覺得自己嗰啲bellina唔係幾靚
回復

小雷子 發表於 2018-5-3 22:50:46 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-5-3 22:40
以下是小弟以往開花的bellina,如買開花株,以上X較多,往 ...

開得咁靚,一下子,由頭嚟過!真係要好有耐性先得!近排中左蘭花毒,上x成為我至愛熱店,佢有好多靚花!要好有定力先得!
回復

taxitang 發表於 2018-5-4 07:02:29 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-5-3 22:49
睇完你啲花,就覺得自己嗰啲bellina唔係幾靚

每個養者必經階段,就是要求越來越高,正常。而且感覺別人的花比自己的花靚,更正常。
回復

taxitang 發表於 2018-5-4 08:34:40 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-3 22:50
開得咁靚,一下子,由頭嚟過!真係要好有耐性先得!近排中左蘭花毒,上x成為我至愛熱店,佢有好多靚花! ...

上X確是較多蘭花選擇,如果要較精,揀選開花株,但售價較貴,所以我較多買中小苗,售價可以接受,但開花個體可能會令人失望。
回復

viedoo 發表於 2018-5-4 17:14:34 來自手機 |顯示全部樓層
同樣是bellina重傷
回復

taxitang 發表於 2018-5-4 17:54:47 |顯示全部樓層
viedoo 發表於 2018-5-4 17:14
同樣是bellina重傷

應該也是凍傷吧!年底冬天要小心
回復

123下一頁