返回列表 發新帖

粉色玫瑰

作者: Ada- 發表于 2017-9-26 23:22:54
1999 33
tarepanda817 發表於 2017-10-6 22:38:44 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-10-6 22:15
師姐!種玫瑰高手!我都好仲意玫瑰,但屋企唔夠光,越種越高,最后攪唔掂紅蜘蛛,放棄左!<span class="emoji emoji1f62d[/em ...

我係玫瑰新手,今日分左3小盆有待觀察,明天開始放出外面矖下太陽先
回復

tarepanda817 發表於 2017-10-6 22:41:21 來自手機 |顯示全部樓層
Ada- 發表於 2017-10-6 21:31
除了有機肥和緩釋肥,我用得最多的是水溶性速效肥,1克兌1L水,比較安全很好把握分量,我的花肥也是來自網 ...

好利害,連用肥料都‍咁講究我新手才剛學種小玫瑰,希望佢哋平安長大就好了
回復

小雷子 發表於 2017-10-6 22:41:53 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-10-6 22:38
我係玫瑰新手,今日分左3小盆有待觀察,明天開始放出外面矖下太陽先 ...

恭喜!睇嚟你間屋好大,可以放外晒太陽!
回復

tarepanda817 發表於 2017-10-6 22:48:27 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-10-6 22:41
恭喜!睇嚟你間屋好大,可以放外晒太陽!

哈哈!係屋外有2條大 long 衫鐵通(向東),掛佢出去吹吹風啫,閒時diy做D小掛篮就可以外放,慳返D位
回復

小雷子 發表於 2017-10-6 23:11:32 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-10-6 22:48
哈哈!係屋外有2條大 long 衫鐵通(向東),掛佢出去吹吹風啫,閒時diy做D小掛篮就可以外放,慳返D位{:emoj ...

咦!你個氣水罐花盆好得!超有創意!
回復

tarepanda817 發表於 2017-10-6 23:20:10 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-10-6 23:11
咦!你個氣水罐花盆好得!超有創意!<span class="emoji emoji1f60d"></span>

環保嘛都係上網學的。屋企仲儲左一大堆綠茶樽未開工!
回復

小雷子 發表於 2017-10-6 23:25:11 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-10-6 23:20
環保嘛都係上網學的。屋企仲儲左一大堆綠茶樽未開工!

做手作仔都好好玩!你教吓大家,又可以美化家居!
回復

Ada- 發表於 2017-10-7 00:02:26 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-10-6 22:15
師姐!種玫瑰高手!我都好仲意玫瑰,但屋企唔夠光,越種越高,最后攪唔掂紅蜘蛛,放棄左!<span class="emoji emoji1f62d[/em ...

過獎了,幾年前在我手裡仙去的玫瑰也不少,一直都還在摸索中
回復

Ada- 發表於 2017-10-7 00:09:20 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-10-6 22:41
好利害,連用肥料都‍咁講究我新手才剛學種小玫瑰,希望佢哋平安長大就好了 ...

有陽光及通風,不單止會平安長大,也會經常開花,敬請期待吧!
回復

Ada- 發表於 2017-10-7 00:28:57 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-10-6 16:45
剛剛幫小玫瑰分盆換泥就甩左2朵花,順便開左少少多菌靈兑水灌溉+噴葉。請問小玫瑰要用什麼 ...

我有個小小建議,剛分盆的玫瑰苗根系比較弱,此時最好剪掉花朵有利於植株恢復,花下的葉片有三片葉和五片葉,在五片葉上方5-6mm的位置斜剪,最好是葉片向外的位置,以後發芽也會向外,如果在葉片向內的位置剪,發的芽就會向內生長,會造成葉片擁擠、交叉枝條,不通風容易生病,不過現在剪掉花朵真的捨不得下手…
回復

tarepanda817 發表於 2017-10-7 09:44:19 來自手機 |顯示全部樓層
Ada- 發表於 2017-10-7 00:28
我有個小小建議,剛分盆的玫瑰苗根系比較弱,此時最好剪掉花朵有利於植株恢復,花下的葉片有三片葉和五片 ...

今早發現花朵不用剪都自己掉下了
蓝圈位:5葉(向外生),要如何修剪才會再出花苞呢?
掉了玫瑰的位置(3個蓝圈中心),網上說掉了玫瑰位置不會再出花的?
回復

tarepanda817 發表於 2017-10-7 10:24:45 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-10-6 23:25
做手作仔都好好玩!你教吓大家,又可以美化家居!

可以去參考,唔難整https://www.gigcasa.com/articles/181573
回復

Ada- 發表於 2017-10-7 10:34:39 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-10-7 10:24
可以去參考,唔難整https://www.gigcasa.com/articles/181573

剛換盆根系弱養分提供不足,花朵自然脫落也是一種自我保護能力,你的圖片是俯拍,看不清枝條,只看到葉片,不好告訴你在哪個位置修剪,迷你玫瑰枝條比較短在第一個復葉上方5mm位置(紅色線)剪就可以了,不過如果枝條強壯也是可以在第二個復葉(藍色線)位置剪的,你修剪時可以參考這張圖片,希望可以幫到你
回復

Ada- 發表於 2017-10-7 10:51:51 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-10-7 09:44
今早發現花朵不用剪都自己掉下了
蓝圈位:5葉(向外生),要如何修剪才會再出花苞呢?
掉了玫 ...

呢張圖可以參考
回復