粉色玫瑰

作者: Ada- 發表于 2017-9-26 23:22:54
2001 33

品種不詳,長勢慢,無香
sarshk2014 發表於 2017-9-27 09:16:57 |顯示全部樓層
好靚喎, 身價多少 ? 香港氣候環境適合種嗎 ?
回復

Ada- 發表於 2017-9-27 11:45:52 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2017-9-27 09:16
好靚喎, 身價多少 ? 香港氣候環境適合種嗎 ?

舊年嚮太子花虛買,30蚊一盆,一盆有三棵,我同佢分咗盆,一個盆種一棵,是屬於迷你玫瑰。我認為香港嘅氣溫係比較適合種買玫瑰,但前提係需要有直射陽光及通風的環境。
回復

yunge0 發表於 2017-9-28 07:18:24 來自手機 |顯示全部樓層
無香, 但是花靚啊 !
回復

Ada- 發表於 2017-9-28 09:23:36 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2017-9-28 07:18
無香, 但是花靚啊 !

係呀!當初就係俾佢嘅美貌所吸引
回復

sarshk2014 發表於 2017-9-28 10:15:17 |顯示全部樓層
雖然佢嘅美貌好吸引, 不過又好惹蟲, 你會點對負D蟲蟲小強 ?
回復

Ada- 發表於 2017-9-28 12:51:59 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2017-9-28 10:15
雖然佢嘅美貌好吸引, 不過又好惹蟲, 你會點對負D蟲蟲小強 ?

想種好玫瑰首先要了解它的生長習性及病蟲害的預防,不然的話必定會成為玫瑰殺手,玫瑰的主要病蟲是紅蜘蛛、蚜蟲、薊馬、白粉病及葉斑病,備好葯及对症下藥這很重要,圖片中是我種玫瑰的醫療百寶箱,大部分藥物來自網購,治療及預防玫瑰病蟲效果不錯
回復

sarshk2014 發表於 2017-9-29 10:01:11 |顯示全部樓層
好勁啊 !! 有咁多毒物防身, 唔只蟲蟲怕左佢, 人都怕左佢。
回復

Ada- 發表於 2017-9-29 10:23:34 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2017-9-29 10:01
好勁啊 !! 有咁多毒物防身, 唔只蟲蟲怕左佢, 人都怕左佢。

農藥沒有那麼恐怖,農民種蔬菜也會使用農藥,如果講到毒物,其實家中常備的消毒藥水及漂白水都有劇毒,就看你怎麼使用
回復

tarepanda817 發表於 2017-9-29 10:34:05 來自手機 |顯示全部樓層
Ada- 發表於 2017-9-28 12:51
想種好玫瑰首先要了解它的生長習性及病蟲害的預防,不然的話必定會成為玫瑰殺手,玫瑰的主要病蟲是紅蜘蛛 ...

上次我都淘了粉紅包裝"多菌靈",這個好用嗎?
回復

Ada- 發表於 2017-9-29 11:43:54 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-9-29 10:34
上次我都淘了粉紅包裝"多菌靈",這個好用嗎?

我覺得幾好用,多菌靈是一種殺菌劑,尤其在梅雨季節預防葉斑病及白粉病效果不錯,也可以稀釋進行土壤灌根預防根腐病,對花友來説,有備無患
回復

ng1232003 發表於 2017-10-1 16:35:17 來自手機 |顯示全部樓層
師姐你好勁,我買過4盤玫瑰黎種,所部都死
回復

tarepanda817 發表於 2017-10-1 18:02:25 來自手機 |顯示全部樓層
Ada- 發表於 2017-9-29 11:43
我覺得幾好用,多菌靈是一種殺菌劑,尤其在梅雨季節預防葉斑病及白粉病效果不錯,也可以稀釋進行土壤灌根 ...

在廣州花卉市場掃了一盆粉黄色迷你玫瑰10元人仔
回復

Ada- 發表於 2017-10-2 13:26:28 來自手機 |顯示全部樓層
ng1232003 發表於 2017-10-1 16:35
師姐你好勁,我買過4盤玫瑰黎種,所部都死<span class="emoji emoji1f61e"></span><span class="emoji emoji1f61e"></span>

其實玫瑰嘅生命力極強,掌握咗佢嘅生長習性,就冇咁難種,平時除咗要俾佢多d晒陽光,仲要預防病蟲,如果d葉俾紅蜘蛛、蚜蟲等病蟲侵蝕,就會失去綠葉素起唔到光合作用,最後就會慢慢枯萎至死,玫瑰嘅另一個致命傷就係“澇”,如果d泥仲係濕 又走去淋水,咁一定會造成根系腐爛,最後會由根部開始黑至完全枯萎,所以淋水一定要小心,d泥嘅表層有d乾就可以淋水了,以上係我個人種玫瑰嘅少少經驗,僅供參考。
回復

Ada- 發表於 2017-10-2 13:28:55 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-10-1 18:02
在廣州花卉市場掃了一盆粉黄色迷你玫瑰10元人仔

五彩繽紛平靚正,10蚊人仔超抵!
回復

ng1232003 發表於 2017-10-2 23:51:09 來自手機 |顯示全部樓層
Ada- 發表於 2017-10-2 13:26
其實玫瑰嘅生命力極強,掌握咗佢嘅生長習性,就冇咁難種,平時除咗要俾佢多d晒陽光,仲要預防病蟲,如果d ...

唔該師姐
回復

tarepanda817 發表於 2017-10-6 16:45:04 來自手機 |顯示全部樓層
Ada- 發表於 2017-10-2 13:28
五彩繽紛平靚正,10蚊人仔超抵!<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f3fb"></span>

剛剛幫小玫瑰分盆換泥就甩左2朵花,順便開左少少多菌靈兑水灌溉+噴葉。請問小玫瑰要用什麼肥料?
回復

Ada- 發表於 2017-10-6 21:09:21 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-10-6 16:45
剛剛幫小玫瑰分盆換泥就甩左2朵花,順便開左少少多菌靈兑水灌溉+噴葉。請問小玫瑰要用什麼 ...

剛分盆不能施肥,我平時用有機肥和水溶性速效肥,不同的生長期間用不同的肥,花謝修剪後用通用肥,見有花霖就用磷肥,也可以在花霖沒出之前提前用磷肥摧花,花霖顯色了就可以停止施肥了,不管什麼肥都要嚴格按照說明使用,濃度高的肥必定是植物殺手,儘量做到薄肥勤施,希望可以幫到你
回復

Ada- 發表於 2017-10-6 21:31:45 來自手機 |顯示全部樓層
除了有機肥和緩釋肥,我用得最多的是水溶性速效肥,1克兌1L水,比較安全很好把握分量,我的花肥也是來自網購,圖中1號是通用肥,2號是摧花肥,15號刺激根系生長及摧花,23號補充微量元素,36號補鐵,這幾個我都有用,是比較適合月季的肥料
回復

小雷子 發表於 2017-10-6 22:15:08 來自手機 |顯示全部樓層
師姐!種玫瑰高手!我都好仲意玫瑰,但屋企唔夠光,越種越高,最后攪唔掂紅蜘蛛,放棄左!
回復

12下一頁