返回列表 發新帖

拯救我的植物

作者: edgrmhe514 发表于 2017-9-23 15:17:13
1480 32
edgrmhe514 發表於 2017-9-26 22:35:21 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-9-26 20:48
胡亂猜測只是希望樓主跟進問題,不要介意
松樹在夏天高溫時會有休眠期,此時泥土不宜太濕 ...

謝謝,但因為我要返工唔可以長時間留係屋企照顧,假如我平時放係通風同少許陽光的地方可以嗎,還有因為我平時係放係家中的陽台,但因為冷氣機的問題,平時會有點熱,因為分體式,客廳有冷氣,陽台會熱,咁樣,會唔會令到植物容易死,請指教謝謝
Ada- 發表於 2017-9-26 22:57:10 來自手機 |顯示全部樓層
植物同人一樣,虛不受補,此時不易施肥,等植物恢復健康再施肥,暫時需要加強通風及控水,見泥差不多乾再淋水,淋水太多容易爛根
B17 發表於 2017-9-26 22:57:52 |顯示全部樓層
edgrmhe514 發表於 2017-9-26 22:10
謝謝各位的意見,我會改善我澆水的方法,同放係通風的位置,希望救得返其實係朋友送比 ...

會唔會係品種問題,9個月前香港係冬天,寒帶樹木遇上香港夏天高溫,真係會頂唔住
Ada- 發表於 2017-9-26 23:00:33 來自手機 |顯示全部樓層
kitwolf 發表於 2017-9-26 09:55
個人覺得根部長時間因太濕,可能霉爛了,放空氣流通地方,避免正午陽光直照。祝好運! ...

非常認同這位花友的建議
kitwolf 發表於 2017-9-27 09:52:13 |顯示全部樓層
多謝ADA的認同。
松 怕熱怕濕唔怕曬,早兩個月這裡天氣正正要攞佢命。無計!!
松類實在太難攪,新手真係避開為妙。哈......
Aking 發表於 2017-9-27 19:14:50 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-9-26 21:42
4-5鐘就夠?但山邊松樹是全日曝曬喎

在香港室內種植,有4/5小時日照已經很奢侈了
Aking 發表於 2017-9-27 19:25:13 |顯示全部樓層
edgrmhe514 發表於 2017-9-26 22:35
謝謝,但因為我要返工唔可以長時間留係屋企照顧,假如我平時放係通風同少許陽光的地方可以嗎,還有因為我 ...

夏天陽光太猛要適量遮陰,況且佢而家病緊,
應該可以暫時放在大大提議的地方休養,等好
番天氣又涼番啲再轉去多光照的地方
Aking 發表於 2017-9-27 19:31:46 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-9-26 22:57
會唔會係品種問題,9個月前香港係冬天,寒帶樹木遇上香港夏天高溫,真係會頂唔住 ...

估計這棵原本是聖誕樹來的,香港的聖誕樹大部分
來自美加,這些樹好多都捱唔到香港夏天的高溫天
氣,樓主可以種到這時候已經好叻喇
B17 發表於 2017-9-27 19:33:30 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-9-27 19:31
估計這棵原本是聖誕樹來的,香港的聖誕樹大部分
來自美加,這些樹好多都捱唔到香港夏天的高溫天
氣,樓主 ...

睇怕救唔到
Aking 發表於 2017-9-27 19:37:04 |顯示全部樓層

未必嘅~
樓主話情況有好轉,希望救得番
edgrmhe514 發表於 2017-9-27 21:57:48 來自手機 |顯示全部樓層
感情各位的建議,我換左泥同放係通風的地方,希望情況有好轉,我之前應該真係太濕同埋d 根不經不覺長得好多,所以無咩泥,我依家轉左大少許的盆同澆少d 水,仲係留意緊情況,佢應該係聖誕樹,我會盡力的不過無講結果如何,感謝各位的建議,我之後會注意自己的澆水時
Aking 發表於 2017-9-28 20:40:36 |顯示全部樓層
每次澆水要澆透,有水滴出,有多倒悼,不要積水,
然後差不多乾才再澆,加油
edgrmhe514 發表於 2017-9-29 08:36:33 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-9-28 20:40
每次澆水要澆透,有水滴出,有多倒悼,不要積水,
然後差不多乾才再澆,加油  ...

清楚明白,謝謝你

不用客氣 ^_^  發表於 2017-9-29 20:38