拯救我的植物

作者: edgrmhe514 发表于 2017-9-23 15:17:13
1481 32
我的植物唔知點解好似枯緊咁,仲有點無精神,同埋佢d 泥有一點點的蟲仔,我加左點蒜頭落d 泥度,係未蚊的幼蟲?請問點解決佢地同令我的植物有返精神?謝謝
Ada- 發表於 2017-9-23 17:41:57 來自手機 |顯示全部樓層
不建議放蒜頭落花盆,會腐爛滋生細菌,照騙不是很清晰,有點像介殼蟲,樹桿上有沒有白色物體,用牙籤戳一下會拉絲,如果沒有就不是介殼蟲,僅供參考。
B17 發表於 2017-9-23 20:41:41 來自手機 |顯示全部樓層
請問樓主植物品種?需要怎樣種植環境?
B17 發表於 2017-9-25 18:51:15 |顯示全部樓層

衣家d人問野,問完就無影無蹤,有時覺得答咗都變多餘

其實可以只答見習花友或以上花友,至少佢地肯花時間參與園藝館活動,唔會咁易失蹤
Aking 發表於 2017-9-25 19:33:40 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-9-25 18:51
衣家d人問野,問完就無影無蹤,有時覺答來都多餘

其實可以只答見習花友或以上花友,至少佢地肯花時間參 ...

講到拯救咁嚴重,可能已經 .....
B17 發表於 2017-9-25 19:47:00 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-9-25 19:33
講到拯救咁嚴重,可能已經 .....

覺得態度問題多啲,問完走咗去,過幾日番黎收答案,何其爽
Aking 發表於 2017-9-25 20:22:12 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-9-25 19:47
覺得態度問題多啲,問完走咗去,過幾日番黎收答案,可其爽

又可能係幾谷同步,在第二度收到答案便不理了
B17 發表於 2017-9-25 20:35:27 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-9-25 20:22
又可能係幾谷同步,在第二度收到答案便不理了

有咁嘅可能
howard 發表於 2017-9-25 23:19:25 |顯示全部樓層
B17不必勞氣,我們可以討論。
我看是缺水。
edgrmhe514 發表於 2017-9-26 08:39:35 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-9-23 20:41
請問樓主植物品種?需要怎樣種植環境?

佢應該係松樹,我個植物有白色物體,但無拉絲,我拿走左d 蒜頭啦,平時2日一次水
edgrmhe514 發表於 2017-9-26 08:44:27 來自手機 |顯示全部樓層
我感謝大家幫我,我唔係只睇答案就走,只係up 左2次都回覆唔到,並無意問完就走,我都想我個植物好返,請唔好話佢有咩事。 謝謝你howard, 但我見佢d 泥仲濕濕地,我今日見佢變左好啡
kitwolf 發表於 2017-9-26 09:55:45 |顯示全部樓層
個人覺得根部長時間因太濕,可能霉爛了,放空氣流通地方,避免正午陽光直照。祝好運!
edgrmhe514 發表於 2017-9-26 10:06:34 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝你,kitwolf,我試下換埋d 泥同施肥,會唔會情況有好轉,同埋避免直照。因為平時只用洗米水同雞蛋殼施肥
kitwolf 發表於 2017-9-26 15:51:10 |顯示全部樓層
未經發酵洗米水同蛋殼放在泥面,等於養菌。大盆多泥尚可,小盆的我看還是避免。個人意見... 請參考。
kitwolf 發表於 2017-9-26 15:54:58 |顯示全部樓層
請教,這棵是不是杜松呀
nightscrawler 發表於 2017-9-26 16:13:03 |顯示全部樓層
樓主哩棵係咩植物呢?

我看相片環璄, 2日一次水都可能太多, 而且雞蛋殼同洗米水直接用係植物度會燒根, 整株已發黃了, 救返既機會好微.
kitwolf 發表於 2017-9-26 16:31:25 |顯示全部樓層
松類不用經常補肥啦!!
Aking 發表於 2017-9-26 20:48:23 |顯示全部樓層
edgrmhe514 發表於 2017-9-26 08:44
我感謝大家幫我,我唔係只睇答案就走,只係up 左2次都回覆唔到,並無意問完就走,我都想我個植物好返,請唔 ...

胡亂猜測只是希望樓主跟進問題,不要介意
松樹在夏天高溫時會有休眠期,此時泥土不宜太濕,
見乾才澆水,最好混入20-30%疏水植料,放在通風
處,松針很容易散發水份的,每日可以在表面噴霧
幾次,最好有4-5小時陽光,但要避免中午暴曬。

洗米水也要發酵两星期才用,否則會燒根,兌水比例
約為20:80,也不用每次用,休眠期更要減少次數
B17 發表於 2017-9-26 21:42:11 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-9-26 20:48
胡亂猜測只是希望樓主跟進問題,不要介意
松樹在夏天高溫時會有休眠期,此時泥土不宜太濕 ...

4-5鐘就夠?但山邊松樹是全日曝曬喎
edgrmhe514 發表於 2017-9-26 22:10:05 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝各位的意見,我會改善我澆水的方法,同放係通風的位置,希望救得返其實係朋友送比我,所以我都唔係太清楚咩植物,因為我都係新手種植物,只係跟返已往種植物的方法,我已種植接近9個月,係最近先有呢d 問題,所以以為這澆水方法,謝謝各位,我試左先
12下一頁