胆粗粗學人種……珊瑚蘭

作者: 小雷子 发表于 2017-9-13 14:44:08
12012 339
B17 發表於 2017-10-21 09:47:57 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-10-21 00:52
恭喜!影張相嚟睇吓!<span class="emoji emoji1f604"></span>
係咪紅色架?

係呀,紅色架,好貴架,700萬呀,送埋司機架
小雷子 發表於 2017-10-21 10:28:53 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-10-21 09:47
係呀,紅色架,好貴架,700萬呀,送埋司機架

哈! 整蠱我!想C!
雙魚座 發表於 2017-11-7 10:26:36 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-10-16 18:34
魚魚!你睇吓,好似冇你果啲生得咁快!<span class="emoji emoji1f914"></span>

珊瑚蘭出根了。
見珊瑚蘭長高了。11月初試在雪櫃養球,出了根,下星期可以出冷宮了。
小雷子 發表於 2017-11-7 10:41:55 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-11-7 10:26
珊瑚蘭出根了。
見珊瑚蘭長高了。11月初試在雪櫃養球,出了根,下星期可以出冷宮了。 ...

嘩!太驚喜!我未check!好緊張呀!
小雷子 發表於 2017-11-7 21:39:48 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-11-7 10:26
珊瑚蘭出根了。
見珊瑚蘭長高了。11月初試在雪櫃養球,出了根,下星期可以出冷宮了。 ...

魚魚!我果D都出左少少根,但冇你果D咁多根,芽仔長左少少!我諗12月先可以出冷宫! 20171107_123414.jpg 20171107_123313.jpg 20171107_110654.jpg
雙魚座 發表於 2017-11-7 21:57:26 來自手機 |顯示全部樓層
出咗根,小心啲。
這類根球根斷了不會再生的,就算出咗葉也無養份開花。
小雷子 發表於 2017-11-7 22:01:12 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-11-7 21:57
出咗根,小心啲。
這類根球根斷了不會再生的,就算出咗葉也無養份開花。 ...

明白!多謝提醒 !
雙魚座 發表於 2017-11-13 13:45:50 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-7 21:39
魚魚!我果D都出左少少根,但冇你果D咁多根,芽仔長左少少!我諗12月先可以出冷宫! ...

11月中了,珊瑚蘭要種啦。有棵根長所以住獨立屋,其他在冷宮種。
小雷子 發表於 2017-11-13 14:03:49 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-11-13 13:45
11月中了,珊瑚蘭要種啦。有棵根長所以住獨立屋,其他在冷宮種。

魚魚!你咁醒嘅!多謝好兄弟!
好!我會加油!
雙魚座 發表於 2017-11-20 13:40:01 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-7 21:39
魚魚!我果D都出左少少根,但冇你果D咁多根,芽仔長左少少!我諗12月先可以出冷宫! ...

出宮一星期的珊瑚蘭頂尖隱約看見綠色。
小雷子 發表於 2017-11-20 13:45:16 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-11-20 13:40

呢粒,係咪浸水出好多根果粒?開始生長,加油!盆仔好靚,係邊到入貨架?
我D盆用晒,係時候入貨!圆盆定方盆慳位D?
小雷子 發表於 2017-11-20 13:54:11 來自手機 |顯示全部樓層

今日去左冷宮探小寶貝!第一盆,芽仔長得好慢!但根已到盆底! 20171120_091800.jpg 20171120_091815.jpg
第2盆芽仔長了少少!
希望12月中可以出冷宮!
雙魚座 發表於 2017-11-20 13:54:20 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-20 13:45
呢粒,係咪浸水出好多根果粒?開始生長,加油<span class="emoji emoji1f4aa"></span>!盆仔好靚,係邊到入貨架?<span class="emoji emoji1f6 ...

盆仔是蛋糕舖買的。用來做盆栽甜品, 交完功課,用來種花。啲膠好靚的又厚又唔易爛。
雙魚座 發表於 2017-11-20 13:58:19 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-20 13:54
今日去左冷宮探小寶貝!第一盆,芽仔長得好慢!但根已到盆底!<span class="emoji emoji1f60a"></span>
第2盆芽仔長了少少! ...

啲根咁長,出宮見陽光啦!不見光葉仔唔出的。根球都會有徒長家。
小雷子 發表於 2017-11-20 14:00:08 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-11-20 13:54
盆仔是蛋糕舖買的。用來做盆栽甜品, 交完功課,用來種花。啲膠好靚的又厚又唔易爛。 ...

士多啤又係自己種?
你去左學整蛋糕甜品?
雙魚座 發表於 2017-11-20 14:02:43 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-20 14:00
士多啤又係自己種?<span class="emoji emoji1f601"></span>
你去左學整蛋糕甜品?<span class="emoji emoji263a"></span><span class="emoji emoji1f370"></span> ...

有想過種士多啤梨,但鳥兒多,算了吧!
小雷子 發表於 2017-11-20 14:07:48 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-11-20 14:02
有想過種士多啤梨,但鳥兒多,算了吧!

魚魚!不如開返間園藝茶座!種吓花,賣吓蛋糕甜品!
又可以比大家欣賞你的花花!
B17 發表於 2017-11-20 14:12:28 來自手機 |顯示全部樓層

圓碌碌,好似有咗
小雷子 發表於 2017-11-20 14:16:27 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-20 14:12
圓碌碌,好似有咗

哈!有左?咁大鑊!
B17 發表於 2017-11-20 14:51:48 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-20 14:16
哈!有左?咁大鑊!

睇錯左,報左假案,咁先叫圓碌碌
http://hkplants.com/thread-185534-1-1.html