胆粗粗學人種……珊瑚蘭

作者: 小雷子 发表于 2017-9-13 14:44:08
12013 339
小雷子 發表於 2018-1-3 22:36:11 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-1-3 22:34
原來冬天種球根植物都好難㗎!<span class="emoji emoji1f605"></span>

第1次玩根球!新奇又刺激!
雙魚座 發表於 2018-1-3 22:59:01 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-1-3 22:34
原來冬天種球根植物都好難㗎!<span class="emoji emoji1f605"></span>

唔難的。有啲是新手根球。例如中國水仙99%開花。
小雷子 發表於 2018-1-3 23:02:20 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-3 22:59
唔難的。有啲是新手根球。例如中國水仙99%開花。

上次行花墟已經有水仙頭!一大盒裝!但我唔識!所以未買!你買左未?
tarepanda817 發表於 2018-1-3 23:10:21 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-3 23:02
上次行花墟已經有水仙頭!一大盒裝!但我唔識!所以未買!你買左未?

個D好似要自己返屋cut的今年想買細盆蘭花,早前去台北假日花市見到有D細細盆,好有興趣,反正都未種過,想試下
小雷子 發表於 2018-1-3 23:14:46 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-1-3 23:10
個D好似要自己返屋cut的今年想買細盆蘭花,早前去台北假日花市見到有D細細盆,好有興趣,反 ...

上年買嘅蘭花,到今日仍然得塊葉!
tarepanda817 發表於 2018-1-3 23:22:33 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-3 23:14
上年買嘅蘭花,到今日仍然得塊葉!<span class="emoji emoji1f602"></span>

又話D蘭花開完可以再開,上年買時有冇開過?
小雷子 發表於 2018-1-3 23:24:35 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-1-3 23:22

新年開花后,唔想浪費,繼續種!
雙魚座 發表於 2018-1-3 23:31:34 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-1-3 23:22

蘭花重難種。落肥時間可控制花期。啲高手可控制新年開花和越種越多菖。唔識種幾年都唔開花。
雙魚座 發表於 2018-1-3 23:37:20 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-3 23:02

水仙有單瓣和重瓣(好香,好重,快謝)。重瓣要訂的。除了買水仙皇,其他盒都差不多。買來玩下送下親戚,通常買八頭、十頭。我無咁早去,通常快切水仙才去買。
tarepanda817 發表於 2018-1-4 07:58:05 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-3 22:25
你那盆就快開,只差養花芽,落小量肥會不會有幫助呢?

今早加了3粗粒魔肥,再用了雪凍的山水兜頭淋,再放到較光位置,睇下可否成功催花
雙魚座 發表於 2018-1-4 09:10:03 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-1-4 07:58
今早加了3粗粒魔肥,再用了雪凍的山水兜頭淋,再放到較光位置,睇下可否成功催花 ...

網上話15°C生長。5°C以下花芽生長不良,又不要太凍。
花芽生長不良是有原因,但未找到而已。
小雷子 發表於 2018-1-4 09:18:52 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-4 09:10
網上話15°C生長。5°C以下花芽生長不良,又不要太凍。
花芽生長不良是有原因,但未找到而已。 ...

魚魚!小雷子温室冷宮已完成!你覺得如何? 20180104_091535.jpg 20180104_091331.jpg
雙魚座 發表於 2018-1-4 09:35:08 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-4 09:18
魚魚!小雷子温室冷宮已完成!你覺得如何?<span class="emoji emoji1f601"></span>

唔識講,未做過,植物都要空氣的。上咗園藝館先知可自制温室(學習中)。
小雷子 發表於 2018-1-4 09:43:34 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-4 09:35
唔識講,未做過,植物都要空氣的。上咗園藝館先知可自制温室(學習中)。 ...

咪當做實驗,結果冇人知!有危先有機!唔試只有c路一條!洗唔洗夜晚放雪櫃呢?
tarepanda817 發表於 2018-1-4 10:00:09 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-4 09:43
咪當做實驗,結果冇人知!有危先有機!唔試只有c路一條!洗唔洗夜晚放雪櫃呢?<span class="emoji emoji1f605"></span> ...

我都有諗過放入雪櫃呢個方法
雙魚座 發表於 2018-1-4 10:02:05 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-4 09:43
咪當做實驗,結果冇人知!有危先有機!唔試只有c路一條!洗唔洗夜晚放雪櫃呢?<span class="emoji emoji1f605"></span> ...

應不用放雪櫃。在寒冷地方珊瑚蘭是大地回春的代表植物。春天來臨開始溶雪,它便開花。想像開花環境,自己决定。
小雷子 發表於 2018-1-4 10:03:49 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-1-4 10:00
我都有諗過放入雪櫃呢個方法

花花耍爭氣!有好人睇住我地……
小雷子 發表於 2018-1-4 10:09:29 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-4 10:02
應不用放雪櫃。在寒冷地方珊瑚蘭是大地回春的代表植物。春天來臨開始溶雪,它便開花。想像開花環境,自己 ...

超鐘意……我地咁團結的氣氛!雖然唔知結果,至少我地友情又加增了!
B17 發表於 2018-1-4 11:07:09 |顯示全部樓層
雷大走火入魔啦
雙魚座 發表於 2018-1-4 11:46:24 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-4 11:07
雷大走火入魔啦

雷大不是走火入魔,是不甘心臨門一腳。
爬文見好多大大衰在珊瑚蘭手,我驚開唔到花,實驗式栽種,分批每星期種啲,希望有個星期中。
珊瑚蘭是會中途啞花的。出花未捷身花先C。B大來年又試玩下,落泥日子天氣要合適。