肉兒成長記錄-仙人掌與多肉展

作者: 菜妹 發表于 2017-9-13 02:58:36
18820 222
菜妹 發表於 2019-2-3 22:58:57 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-2-3 22:41
我一次過浸左一大樽諗住慢慢用。
不過,我自作聰明用左煲過嘅水,因為驚會發酵發霉。
如果 ...

浸咁多,咁bb既植物數量一定係海量,我浸700cc全年都用唔到一半。不過到年尾若果用唔晒d柑皮水可以溝大量清水用黎淋水,當開花植物同多肉既薄肥。
回復

violet_bb 發表於 2019-2-3 23:31:52 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-2-3 22:58
浸咁多,咁bb既植物數量一定係海量,我浸700cc全年都用唔到一半。不過到年尾若果用唔晒d柑皮水可以溝大量 ...

唔係呀,係咁啱今日食左好多柑,同埋有大玻璃樽。其實係皮多水唔多架。
我驚蟲蟲所以諗住會時時噴
回復

violet_bb 發表於 2019-2-3 23:45:47 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-2-3 22:58
浸咁多,咁bb既植物數量一定係海量,我浸700cc全年都用唔到一半。不過到年尾若果用唔晒d柑皮水可以溝大量 ...

上網睇到橘子皮可以防蚊,我好惹蚊,可以用來噴埋自己呀!{:emoji
https://www.aboluowang.com/2016/1109/832184.html

好介紹,防蚊噴霧係廚餘升級再造。  發表於 2019-2-4 00:40
回復

菜妹 發表於 2019-2-5 23:28:16 |顯示全部樓層

祝各位花友: 肉常在!靚 長開! 事圓滿!

DCDEAC8B-F6C2-4531-B3F9-9046F6F6A3B5.jpeg 62553CFB-4C72-479C-9250-F84E555F596D.jpeg 85C98B39-6BB8-48B5-BBE3-FD40295F63A7.jpeg CBCDFD1D-007B-42DD-97D9-5CF78D358EF0.jpeg 2958A900-6F67-4FEA-8E4D-7449CDE6F95C.jpeg 8D721E60-05A9-4D70-98B2-62B20A75F3FD.jpeg
沒有種大紅大紫品種,用上淺粉色低調肉照同各位拜年,新春狀態依舊。
回復

lamkaicheung 發表於 2019-2-6 15:54:36 來自手機 |顯示全部樓層
祝前輩年行大運
笑口常開肉不停
萬事如意肉圓潤
豐衣足食肉旺人
衣食無憂肉香肥

新年快樂

祝師兄都"盆滿肉肥"猪年大吉!我唔係前輩!前排好忙依家先睇到,唔好意思!  發表於 2019-3-19 00:24
回復

菜妹 發表於 2019-3-19 00:10:41 |顯示全部樓層

春天一到就有返陽光,紅卷絹色彩返晒黎。冇控水露養狀態,控水應該會全紅。
IMG_0948.JPG IMG_0944.JPG IMG_0945.JPG IMG_0943.JPG IMG_0942.JPG IMG_0941.JPG IMG_0940.JPG IMG_0939.JPG IMG_0957.JPG IMG_0952.JPG IMG_0955.JPG
回復

菜妹 發表於 2019-3-19 00:20:15 |顯示全部樓層
薄化妝

藍黛蓮(左)霜之鶴(右)

E. sunkissed
回復

菜妹 發表於 2019-3-19 00:53:41 |顯示全部樓層

野生山地玫瑰,葡萄牙小島海邊常見。

野生多肉,西班牙沿海地區常見。

IMG_0969.JPG IMG_0965.JPG
IMG_0963.JPG IMG_0968.JPG

某戶人家前苑

IMG_0977.JPG IMG_0749.JPG
私人多肉公園,鄰近高第公園旁邊, 公園不對外開放,但都可以近距離賞肉。
回復

菜妹 發表於 2019-3-19 01:01:46 來自手機 |顯示全部樓層

艷日輝

IMG_0962.JPG IMG_0964.JPG
爆花家樂花

野生多肉群:
IMG_0973.JPG IMG_0975.JPG IMG_0974.JPG
IMG_0972.JPG IMG_0967.JPG

葡萄牙海邊野生多肉種類豐富,自駕遊途中仲見到海邊有大量法師,蘆薈,仙人掌,行車期間未能拍照。
回復

lamkaicheung 發表於 2019-3-19 10:05:15 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-3-19 01:01
艷日輝

西葡两地原來野外都有咁多靚肉,好想帶回家種植,心諗呢一世都好難會去唔倒,應該係話冇乜機會去! 哈哈~
回復

菜妹 發表於 2019-3-19 10:23:17 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-3-19 10:05
西葡两地原來野外都有咁多靚肉,好想帶回家種植,心諗呢一世都好難會去唔倒,應該係話冇乜機會去! 哈哈~
...

野生同人工種植都超多。
有心冇話去唔到,個人推薦遊歐洲要坐郵輪,郵輪包食包住仲慳交通費,香港有賣歐洲郵輪團,包埋來回機票抵玩過去日本/韓國,又可以幾日內遊玩多個國家。
回復

lamkaicheung 發表於 2019-3-19 11:38:11 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-3-19 10:23
野生同人工種植都超多。
有心冇話去唔到,個人推薦遊歐洲要坐郵輪,郵輪包食包住仲慳交通費,香港有賣歐 ...

我屋企大多小動物又狗又鸚鵡暫時都行唔開,我諗都要等退休先行得開。
坐郵輪一定會去做的事,因自己對海洋超鍾,以前經常在本港租船出海釣魚、最遠去過南海油田釣巨物,船身只有60呎,所以坐郵輪一定一定點都要試一次!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-3-19 12:03:10 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-3-19 00:10
春天一到就有返陽光,紅卷絹色彩返晒黎。冇控水露養狀態,控水應該會全紅。
...

講翻啲肉肉,你啲肉棵棵精神奕奕,養得好好,仲拼埋一大堆色彩繽紛好靚。
回復

little_stone 發表於 2019-3-19 12:31:33 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-3-19 01:01
艷日輝

俾我見到一定顛咗 好想去掘幾棵
回復

菜妹 發表於 2019-3-19 20:25:38 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-3-19 12:31
俾我見到一定顛咗 好想去掘幾棵 ...

野生既草皮多肉當地人當雜草,鍾意既除便掘啦。 山地玫瑰同法師野生生長位置嚴峻,係難以接觸既距離。
回復

little_stone 發表於 2019-3-20 12:29:03 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-3-19 20:25
野生既草皮多肉當地人當雜草,鍾意既除便掘啦。 山地玫瑰同法師野生生長位置嚴峻,係難以接觸既距離。 ...

掘掘掘,只要唔告我破壞公物,又俾我帶出境嘅話,攀山涉水都去掘
回復

powergun 發表於 2019-3-20 12:38:32 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-3-20 12:29
掘掘掘,只要唔告我破壞公物,又俾我帶出境嘅話,攀山涉水都去掘 ...

掘左出黎, 就算比你帶到返香港都未必種到, 要種不如直接去淘幾棵重好
回復

little_stone 發表於 2019-3-20 12:40:08 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-20 12:38
掘左出黎, 就算比你帶到返香港都未必種到, 要種不如直接去淘幾棵重好

露養嘅先夠強壯啊
回復

powergun 發表於 2019-3-20 13:00:52 |顯示全部樓層

環境唔同, 歐洲同香港天氣顯著唔同, 植物未必適應到, 反而係大陸的應較易適應的
回復

little_stone 發表於 2019-3-20 13:49:36 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-20 13:00
環境唔同, 歐洲同香港天氣顯著唔同, 植物未必適應到, 反而係大陸的應較易適應的 ...

咁又係 算啦,都冇錢去,純粹發夢
回復