發表於 7 天前 | 顯示全部樓層
老公仔 發表於 2019-1-9 17:17
原來菜前輩是中產,奈何我還是草根吊絲一名!

你地有獨立屋住的點會係草根吊絲, 我連露台都無的就真係啦
 樓主| 發表於 7 天前 | 顯示全部樓層
老公仔 發表於 2019-1-9 17:17
原來菜前輩是中產,奈何我還是草根吊絲一名!

有邊幾個可以好似公仔大咁用水桶種肉,公仔大直頭係大富戶。
根大淘咁多錦最少都係中產級別,點可能係草根。
至於晚輩d肉十有八九都係打劫返黎,以劫匪形容比較貼切。
 樓主| 發表於 4 天前 | 顯示全部樓層

讓多肉出錦方法介紹

https://www.huabaike.com/yhjq/15313.html

以下係網站上介紹兩種可在家試驗既出錦方法:
「(3)第三种就是植株先放在完全黑暗的房间中过上一星期。之后,在中午将它取出来,放在太阳下晒一晒。这样做,有一定概率成功。不过,可能只有一片叶子出锦成功,然后需要通过繁殖来得到全株。看似簡單,但需時較耐,植物亦有機成株焗死,要用普貨試較安全

(4)通过组织培养,在其过程中,使用一些激素,诱发基因改变。也有可能成功,并且遗传。这是最常用的方法。」葉插時沾少量生根粉增加出錦化綴機率

以上兩種方法我都會搵日用普貨試下,遲d更新報告。
 樓主| 發表於 4 天前 | 顯示全部樓層

今晚去左仙人掌與多肉學會聚會,覺得活動好有趣,想同園藝館肉友分享下經驗。
學會每月有一次固定聚會,非會員亦可參加,每次聚會都有主題講座。
付費會員可以在場出售自家種既植物,另有主題植物table show全年計分比賽(每月不同種類)。

會員出售既植物區,非會員只可以買。

455227848_167437.jpg 455022397_92334.jpg 449014174_169774.jpg 455016378_91664.jpg 455031819_90184.jpg
Table show 比賽區,都係只限會員,因為要投票計分,非員會如果放植物上檯會影響比賽計分。

活動開始有個一小時講坐及問答時間,非常有誠意既講座,圖文並茂,加專人講解足足一小時冇悶場。之後有茶點時間,提供咖啡熱茶及蛋糕餅乾,每樣收費約港紙5元,食件新鮮蛋糕加熱飲都係10元,所以排晒人龍。
茶點時間有抽獎活動,收益用作學會經費。
455102928_90721.jpg 448414163_447555.jpg
個人抽獎運麻麻,所以通常都係當捐款,係意料之中唔中獎。我有問點解大部分獎品同種植冇關,搞手話係捐d唔要既聖誕物資,笑左

雖然抽獎落空,但之後去超市執到平貨,超開心,個花盆Q,連埋棵家樂花都係約6元港紙。呢d超市減價植物,通常好搶手,一年好彩都係遇到一兩次,今年咁快就俾我搶到,睇黎呢年有運行啦,不求富貴,唔好行衰運就得喇!
發表於 4 天前 | 顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-1-12 02:23
https://www.huabaike.com/yhjq/15313.html

以下係網站上介紹兩種可在家試驗既出錦方法:

多謝介紹,我都找找一些聲稱什麼錦的多肉,無錦苗試試。