肉兒成長記錄-仙人掌與多肉展

作者: 菜妹 发表于 2017-9-13 02:58:36
18747 221
lamkaicheung 發表於 2019-1-7 18:26:58 來自手機 |顯示全部樓層
菜前輩的報道非常之精彩,真的嘆為觀止,睇到我都目定口呆, 真的要向前輩致敬!

希望日後有更多機會能睇到前輩的多肉!

菜妹 發表於 2019-1-7 20:04:52 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-1-5 09:38
今天照片。

立即修剪, 移往更光之處。

呢種需強光,耐熱耐寒,宜乾不宜濕。救唔到我下次返去再拎過俾你。
菜妹 發表於 2019-1-7 20:12:53 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-1-7 18:26
菜前輩的報道非常之精彩,真的嘆為觀止,睇到我都目定口呆, 真的要向前輩致敬!
[emo ...

多謝師兄賞圖。
多肉板前輩大有人在,遠遠未倫到我,細既都仲係種緊大普貨,連植物名字都未認清,真係有排學。
老公仔 發表於 2019-1-7 23:11:33 |顯示全部樓層
前輩現居哪裡啊?
菜妹 發表於 2019-1-7 23:36:04 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2019-1-7 23:11
前輩現居哪裡啊?

公仔大前輩為何問人自己住邊?我記得係嚮四季如畫既澳洲,晚輩現居英國北部。
老公仔 發表於 2019-1-7 23:44:29 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-1-7 23:36
公仔大前輩為何問人自己住邊?我記得係嚮四季如畫既澳洲。晚輩現居英國北部。 ...

你說住在寒冷地方,只係好奇問下你住在歐洲哪裡,看看有冇機會去你哪邊玩!
菜妹 發表於 2019-1-8 00:04:43 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2019-1-7 23:44
你說住在寒冷地方,只係好奇問下你住在歐洲哪裡,看看有冇機會去你哪邊玩! ...

非常歡迎公仔大前輩黎玩,我係距離Manchester約一小時火車既South Yorkshire, Yorkshire景點多,係最熱門旅遊地區之一,但對外國人可以比較陌生。
菜妹 發表於 2019-1-8 03:28:53 |顯示全部樓層

種出錦,出狀態。

睇返上年自拍肉照,舊相中有驚人發現,都真係後知後覺。
總覺得棵十字星錦得新葉有錦怪怪的,原來係自己出錦,遲左幾個月先識驚喜,真係好糊塗。

曾經相似得難以分辨既兩棵,出狀態後已不再相似。

將兩棵薄化妝種埋一齊,半紅半不紅,原來一直係相鄰種植,只有植料不同,出狀態不能只靠溫差與日照,泥土都影響甚大。
yunge0 發表於 2019-1-8 08:25:21 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-1-8 03:28
睇返上年自拍肉照,舊相中有驚人發現,都真係後知後覺。

總覺得棵十字星錦得新葉有錦怪怪的,原來係自己出 ...

犀利呀!恭喜哂。種多肉樂趣在於隨時它們有大變化, 富挑戰性又耐看。
菜妹 發表於 2019-1-8 09:15:00 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-1-8 08:25
犀利呀!恭喜哂。種多肉樂趣在於隨時它們有大變化, 富挑戰性又耐看。

今次種出錦真係冇技術可言, 純粹天氣突變既意外收穫。多肉色彩變化無窮,真係好好玩。
Forumdata 發表於 2019-1-8 18:48:35 來自手機 |顯示全部樓層
多肉似乎蟲害較少
lamkaicheung 發表於 2019-1-8 19:50:05 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-1-8 09:15
今次種出錦真係冇技術可言, 純粹天氣突變既意外收穫。多肉色彩變化無窮,真係好好玩。 ...

認同菜師姐嘅講法,多肉色彩真係變化無窮,我喜歡多肉就係因為佢千變萬化無窮無盡,品種又多顏色又豐富,好開心可以係倒同菜師姐傾下偈!
我已經中咗肉毒,唔算太深,但係都掹唔返隻腳上嚟 ,玩啲肉都係平價貨,但係都有佢靚嘅一面,正所謂平有平玩!
而家玩多肉仲係學習階段,有好多未掌握倒,會經常上網揾多肉資料,睇倒啲人玩多肉真係玩到出神入化,用唔同嘅盆器,用各式各樣物料, 製造出不同擺設,講都講唔晒,講到呢倒要停停先,再講就畀人覺得口水多過茶!
菜妹 發表於 2019-1-8 20:33:27 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2019-1-8 18:48
多肉似乎蟲害較少

都唔一定架,唔少品種環境一唔通風即生蟲,抗病力強既先冇蟲害(例如:風車屬係,十二卷都係);對光照要求較高水份要求又低既既品種,只要泥太濕或室內養個人認為比較易生蟲。所以都係帶回家前成先做功課,家中環境合適先認養,勉強種維持唔耐都會死居多。
Forumdata 發表於 2019-1-8 20:35:47 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-1-8 20:33
都唔一定架,唔少品種環保一唔通風即生蟲,抗病力強既先冇蟲害(例如:風車屬係,十二卷都係);對光照要 ...

事前功夫真係積陰德

十萬個同感。  發表於 2019-1-8 21:24
菜妹 發表於 2019-1-8 21:19:17 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-1-8 19:50
認同菜師姐嘅講法,多肉色彩真係變化無窮,我喜歡多肉就係因為佢千變萬化無窮無盡,品種又多顏色又豐富, ...

大普貨都有過二百種,計埋仙人掌類有幾百種,平玩都難以種到每樣一棵,種得多不如種得好。我依家都係以交換代替購買,遇到種得多既花友,通常會非常慷慨,換一樣送幾樣,或者種到勁多直頭唔使換一樣樂意分享。大得太快唔修剪冇位種,大普貨經常要搵人收留係常事。種植需要考驗耐性,面對各樣既等待亦係種植樂趣之一。普貨適合新手,多肉我加埋未夠一百種都覺得自己好似係中產咁忙,大戶人家真係會變做花奴。Kaicheung師兄多上黎交流種植心得,期待師兄出貼分享下依家種緊乜俾大家睇。
lamkaicheung 發表於 2019-1-8 22:42:13 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-1-8 21:19
大普貨都有過二百種,計埋仙人掌類有幾百種,平玩都難以種到每樣一棵,種得多不如種得好。我依家都係以交 ...

我啲肉肉大部都係單獨苗仔,暫時都未見得人,遲啲繁殖倒數量有翻咁上下,我又曬到面☻☻就會post多肉相照大家睇睇,到時師姐記得來襯下熱鬧,畀啲意見!
我都好希望到時可以跟師姐交換些多肉種下,交流一些種植心得,這樣我要同多肉一起努力曬多啲太陽先得啦!
Forumdata 發表於 2019-1-8 23:00:06 來自手機 |顯示全部樓層
大普貨都有過二百種,計埋仙人掌類有幾百種,平玩都難以種到每樣一棵,種得多不如種得好。我依家都係以交 ...

種得多不如種得好...

同意, 所以現在買貴貨多肉, 變相似乎更值得花時間精養

唔好毒我啦,你果d苗單價唔平既。  發表於 2019-1-9 00:05
菜妹 發表於 2019-1-9 00:02:22 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-1-8 22:42
我啲肉肉大部都係單獨苗仔,暫時都未見得人,遲啲繁殖倒數量有翻咁上下,我又曬到面☻☻就會post多肉相照 ...

只要多留意分享板,好快會種到冇位。
老公仔 發表於 2019-1-9 17:17:40 |顯示全部樓層

原來菜前輩是中產,奈何我還是草根吊絲一名!
powergun 發表於 2019-1-9 18:32:08 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2019-1-9 17:17
原來菜前輩是中產,奈何我還是草根吊絲一名!

你地有獨立屋住的點會係草根吊絲, 我連露台都無的就真係啦