返回列表 發新帖
little_stone 發表於 2018-8-2 15:10
樓主點解話肉肉唔識大嘅?都已經爆哂盆又開支散葉咁 好多都又大又靚[emoji]1f606[/emo ...

真係大部分都好細,放窗邊全部係迷你盆,得果一兩吋大,同石大大果D差太遠太遠啦。只有耐寒既係種得比較好。
菜妹 發表於 2018-8-2 22:11
真係大部分都好細,放窗邊全部係迷你盆,得果一兩吋大,同石大大果D差太遠太遠啦。只有耐寒既係種得比較 ...

叫我石妹得架啦 都只係入坑兩年,咁啱娘家有天台曬肉啫。不過都係唔夠位,冇辦法好似老公仔師兄咁用水桶種,師兄啲多肉真係大得好誇張
little_stone 發表於 2018-8-2 22:55
叫我石妹得架啦 都只係入坑兩年,咁啱娘家有天台曬肉啫。不過都係唔夠位,冇辦法好 ...

各地天氣環境不同,老師兄所在地陽光多,氣候溫和,我地恨唔到咁多,但各有各好,香港買肉又平又多款,仲可以淘肉,我呢邊就可以種耐寒品種

又啱! XD  發表於 2018-8-3 00:44
 樓主| 發表於 5 天前 | 顯示全部樓層

更新下其中一部分花友Claim 師姐今年一月送既多肉,雖然唔係話種得好好,但我有俾心機照顧佢地,每樣植物令返黎都會用做功課,務求種到健健康康,對無私分享者同植物都有個交代。

呢棵好難生根,得左幾個月先望到佢出新葉。

由葉插出黎,冬季粉紅色,依家天暖變藍。

幾時都咁靚既華麗風車/紫樂?

等左幾個月到近期天暖先生根,大左少少。

又係等幾個月先生根,之前甩左幾塊葉,好彩識返生。

呢棵最快生根,易養。

台灣佛甲草就快又開花,冬天同春季都停止生長,一到夏天就不停大,依家有三盆,仲送左兩盆出去。

原先有6條枝條,幾個月後得返兩枝係健在,依家天暖出新葉啦。

姬秋麗, 冬天係粉藍色,一直都係迷你size,但分左三小盆。

生緊仔,好耐陰,之前放戶外俾佢曬下太陽葉變啡,放返入屋又識變返翠綠。

大合照,但唔係全家幅,因為分別放屋企唔同角落,好難搬埋一齊影相。
 樓主| 發表於 5 天前 | 顯示全部樓層

盆仔太細,驚佢太重會斷,所以切左個頭分多盆。

大陽花開過幾朵花,D 葉向下彎好難賞花。波尼亞萬年草,之前種室內不停生粉芥蟲,依家健康返晒。

樓主| 發表於 前天 21:53 | 顯示全部樓層

呢盆八寶景天係6月份插枝所得

母株上年做耐寒測試凍死左,由葉插留既種。

英國臉書有幾個石頭會群組,將石頭畫上圖案同寫字後收埋係公眾地方等人執。我既第一塊石頭,組左個仙人掌盆。

雨後更嬌艷既巫毒法師

燕子掌