肉兒成長記錄-仙人掌與多肉展

作者: 菜妹 发表于 2017-9-13 02:58:36
18746 221
little_stone 發表於 2018-8-2 22:55:32 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-8-2 22:11
真係大部分都好細,放窗邊全部係迷你盆,得果一兩吋大,同石大大果D差太遠太遠啦。只有耐寒既係種得比較 ...

叫我石妹得架啦 都只係入坑兩年,咁啱娘家有天台曬肉啫。不過都係唔夠位,冇辦法好似老公仔師兄咁用水桶種,師兄啲多肉真係大得好誇張
菜妹 發表於 2018-8-3 00:37:15 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-8-2 22:55
叫我石妹得架啦 都只係入坑兩年,咁啱娘家有天台曬肉啫。不過都係唔夠位,冇辦法好 ...

各地天氣環境不同,老師兄所在地陽光多,氣候溫和,我地恨唔到咁多,但各有各好,香港買肉又平又多款,仲可以淘肉,我呢邊就可以種耐寒品種
菜妹 發表於 2018-8-10 22:35:24 |顯示全部樓層

更新下其中一部分花友Claim 師姐今年一月送既多肉,雖然唔係話種得好好,但我有俾心機照顧佢地,每樣植物令返黎都會用做功課,務求種到健健康康,對無私分享者同植物都有個交代。

呢棵好難生根,得左幾個月先望到佢出新葉。

由葉插出黎,冬季粉紅色,依家天暖變藍。

幾時都咁靚既華麗風車/紫樂?

等左幾個月到近期天暖先生根,大左少少。

又係等幾個月先生根,之前甩左幾塊葉,好彩識返生。

呢棵最快生根,易養。

台灣佛甲草就快又開花,冬天同春季都停止生長,一到夏天就不停大,依家有三盆,仲送左兩盆出去。

原先有6條枝條,幾個月後得返兩枝係健在,依家天暖出新葉啦。

姬秋麗, 冬天係粉藍色,一直都係迷你size,但分左三小盆。

生緊仔,好耐陰,之前放戶外俾佢曬下太陽葉變啡,放返入屋又識變返翠綠。

大合照,但唔係全家幅,因為分別放屋企唔同角落,好難搬埋一齊影相。
菜妹 發表於 2018-8-10 22:41:20 |顯示全部樓層

盆仔太細,驚佢太重會斷,所以切左個頭分多盆。

大陽花開過幾朵花,D 葉向下彎好難賞花。波尼亞萬年草,之前種室內不停生粉芥蟲,依家健康返晒。

菜妹 發表於 2018-8-13 21:53:53 |顯示全部樓層

呢盆八寶景天係6月份插枝所得

母株上年做耐寒測試凍死左,由葉插留既種。

英國臉書有幾個石頭會群組,將石頭畫上圖案同寫字後收埋係公眾地方等人執。我既第一塊石頭,組左個仙人掌盆。

雨後更嬌艷既巫毒法師

燕子掌

菜妹 發表於 2018-8-27 01:42:33 |顯示全部樓層
落完雨有水珠係葉上係最佳賞肉時間。

薄化妝微微上色

菜妹 發表於 2018-10-31 00:00:02 |顯示全部樓層

交功課俾Claim 師姐

再次多謝園藝館慷慨分享既花友,特別係俾到我冇手拎既Claim 師姐。加埋十月頭帶返黎既多肉,以下圖片中最少有六成係由Claim 師姐送贈。有幾棵未生根就不幸凍c左,仲有d未得閒影,所以今次冇上鏡。

華麗風車?

華麗風車?

朧月

朧月

華麗風車?右邊葉插既都有三個幾月,應該要等下年先會出現完整株形。
天氣急降,噚日朝早結霜,要急忙搬入屋取暖,今日升返幾度,又放返幾日出去受風吹雨打。
朧月,葉插中生長得最快既其中一種,有控水葉片會較深色。

買唔起真正既盆景,自已砌返幾盆多肉盆景,另有一種美態。

入秋後每日都天陰陰,巫毒法師冇太陽曬愈退愈青。

菜妹 發表於 2018-10-31 00:57:38 |顯示全部樓層

部分植物睇落細棵左同少左,因為就黎要準備搬入屋過冬,所以剪左好多俾人。

三盆薄化妝係同樣種植環境,有一盆唔出狀態。

最初唔係咁鍾意呢種 臥地延命草,初時拎返黎同香港山邊既都一樣係冇葉紋,亦未上色,經過半年就係依家咁,好特別,仲不停開緊d好迷你既紫色花。

官塘地鐵站口有一大片臥地延命草同兩款不死鳥。
菜妹 發表於 2018-12-9 13:07:24 |顯示全部樓層

虎尾蘭,又係要多謝Claim師姐。

仙人球,多謝石子師妹送贈。

黃斑倒手香,多謝chan4216送贈。
枝條原本好長,我剪開兩枝種,帶到返屋企天氣經已轉涼又乾燥,暫時只有一條種到,睇落要等春天先定生死。

草玉露

未來兩三個月都可以唔使淋水既一盆。

呢棵有冇大大知道正確名稱?

金毛掌,都係石子師妹送,天氣太凍仲未定殖,過到冬就要睇春天先知生唔生到。

兩盆仙人球都搵緊個靚盆俾佢地。

超市貨,為仙人球有一刻心動,7磅兩盆一齊賣,只有一盆鍾意都係慳返冇買。
little_stone 發表於 2018-12-9 19:48:52 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-12-9 13:07
虎尾蘭,又係要多謝Claim師姐。

金毛掌粗生應該冇問題嘅
菜妹 發表於 2018-12-10 01:11:11 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-12-9 19:48
金毛掌粗生應該冇問題嘅

依家又乾又軟,應該要剪頂插過。
菜妹 發表於 2018-12-10 03:32:13 |顯示全部樓層

Halloween Cactus ,今日係交換植物換到。

熊童子,一直都好想種返盆,都係由活動中帶左佢返屋企。
回家途中甩左好多葉,據知熊童子並不能單用葉片繁殖,葉片需要連帶枝條先生到根,落葉由得佢地自生自滅,假如有生到根會更新情況。

更新下戶外情況:
火祭
法師
三個月前左邊棵較大,右邊細,依家size對轉,真估佢唔到。
紫珍珠
波尼亞萬年草, 上個月修剪後又大棵返,仲開緊小白花。
錦晃星
家樂花錦?
唔肯定係咪蒂亞,未轉過色,又冇花開。
露娜蓮,粉紅葉尖同靜夜一樣可愛。
朧月
星美人,幾度曾想棄養,常出現黑腐病,又大得超慢。
是錦不是錦,十字星錦與錢串。
紫珍珠
子寶
黑兔耳,今年機乎唔覺有大到。
千佛手
新貨,葉有薄荷香味。
姬朧月
黑王子,放戶外窗邊養,葉插四個月。
黃麗

呢幾盆係耐寒多肉係野草級別,白霜同中間棵觀音蓮除外。

美杏錦,石妹送既; 甩葉甩到以為冇得救時就開始生根,今日天氣降到0度,要搬入屋過冬。

最近出遠門,見到某公園內有一大面開緊米白色花,隨手摘左塊葉。應該係大葉不死鳥,自己種左兩盆香港既露邊不死鳥,生到鬼咁大棵又唔開花,所以唔想再種多種不死鳥,但我呢邊不死鳥一般係冇得賣既,只能由歐洲帶/賣過黎,呢塊葉係繁殖黎做人情,事關每次去活動不死鳥到係最搶手既多肉,咁我又點可以唔種呢。

多肉盆景凍傷左,緊急入屋治療中。

心葉球蘭唔係多肉,唔想開新貼順便係度貼埋。分別由兩位花友分享俾既,多謝蘭花花師姐同Clarion 師兄,師姐仲送左幾條愛之蔓枝條俾我,太凍生唔到根,應該都種唔到。球蘭脫泥後手提上機飛機返屋企(海關檢查冇泥後就放植物過關)。初時拎返黎葉面翠綠,依家d葉冇咁健康,都未有新葉出,希望只係冬季停止生長之後會回春生長。

碰碰香怕凍,所以已搬種室內。

菜妹 發表於 2018-12-22 19:32:46 |顯示全部樓層

DSC02628.JPG DSC02629.JPG
入秋後,長生草屬進入生長季節,比起夏季明顯見到生長不少。

巫毒法師冇曬太陽都生長得好快。

DSC02643.JPG DSC02642.JPG

露娜蓮有花芽。

DSC02640.JPG DSC02641.JPG
呢棵等左兩個月都唔開花。

黃麗與銘月, 兩者相似但不難分辨。

可憐既朧月俾蟲咬到花晒。

凍傷後既江戶紫得返最後一片葉,估唔到既係同盆中兩棵點紋十二卷側芽0度天氣下都冇事。

臥地延命草與鎬馬最先凍死。

家中唯一聖誕裝飾,預祝大家聖誕快樂!

菜妹 發表於 2019-1-5 03:43:15 |顯示全部樓層

薄化妝係寒冬中盛開,星形小黃花。

Echeveria gibbiflora hybrid

呢棵今年種唔出狀態,小紅邊不見影。

花苞待放

Echeveria Pallid 退左色,好似都想開花咁。
菜妹 發表於 2019-1-5 04:53:03 來自手機 |顯示全部樓層

綠龜之卵,天陰下細小既龜紋睇到人眼濛。

455103398_74643.jpg 455214402_35167.jpg
十字星錦

照波

紫珍珠,大得快,岩岩換大盆。

446735199_430251.jpg 455210223_33740.jpg

455013848_76120.jpg 449016566_152470.jpg
岩岩安全渡過-1度,黎緊落雪都會在外留守。

455102470_75561.jpg 455228185_150494.jpg
Peperomia raindrop, 上年30/8插葉,三塊出苗,仲有塊等緊。

yunge0 發表於 2019-1-5 06:58:53 來自手機 |顯示全部樓層

我的蕾絲公主達種到一米左右會花開, 只是未必年年有花。他們在寒天也長得快, 不要灰心。
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=204549&mobile=2

咁我俾多一兩年時間棵不死鳥再睇吓。  發表於 2019-1-7 19:56
yunge0 發表於 2019-1-5 07:22:05 來自手機 |顯示全部樓層
此款植物是樓主上次分享給我的, 下泥種後, 一直很弱。請問種植它們要注意什麼?
老公仔 發表於 2019-1-5 09:06:18 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-1-5 07:22
此款植物是樓主上次分享給我的, 下泥種後, 一直很弱。請問種植它們要注意什麼? ...

這個似是徒長了的虹之玉,先剪掉枯萎的枝葉,然後再慢慢的增加光照,看看情況有否改善!
yunge0 發表於 2019-1-5 09:38:28 來自手機 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2019-1-5 09:06
這個似是徒長了的虹之玉,先剪掉枯萎的枝葉,然後再慢慢的增加光照,看看情況有否改善! ...

今天照片。 20190105_091042.jpg

立即修剪, 移往更光之處。
Forumdata 發表於 2019-1-6 22:41:15 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-1-5 07:22
此款植物是樓主上次分享給我的, 下泥種後, 一直很弱。請問種植它們要注意什麼? ...

看圖似乎泥土太多水?!要加入細石/沙, 加快去水,否則可能爛根