小叢林之家

作者: 菜妹 发表于 2017-9-12 19:59:07
10259 46

箭羽竹竽(紫背浪心),第一次見到呢個品種,手感好似羽毛,即刻忍唔住帶佢返屋企。種左兩年,除左夏天,平時一個月只淋兩次水。 IMG_20170912_100600.jpg [attachimg]

IMG_20170912_100605.jpg IMG_20170912_100558.jpg 金芯吊蘭,種左大概半年就開花,之後就開始有小苗可以同佢開枝散葉。鍾意佢垂吊樹形,對改善室內空氣既室內植物中係最有效,冬天唔開窗室內環境,一定要有佢地。 IMG_20170912_100529.jpg

金邊虎尾蘭,種左年半,生長速度好慢,冇乜大過。

IMG_20170912_100540.jpg 牛油果樹苗,種左十幾棵,但最後得5棵雌既可以存活到,雄既升晒仙。次次放出花園即日就見有蟲食葉,所以而家只種室內裝飾, IMG_20170912_100640.jpg

IMG_20170912_100607.jpg IMG_20170912_100609.jpg 想介紹係呢棵由切花種出黎既康乃馨,今年開左最少6朵花,頭幾朵顏色深,到最後冇營養,加上已經有4個月時間冇晒過太陽,只得散光同燈光。 IMG_20170912_120710.jpg

IMG_20170912_100622.jpg IMG_20170912_100451.jpg 吊竹梅,雖然徒長得好嚴重,但垂吊效果好似仲靚。

紅邊竹蕉, 非常吸麈,經常要幫佢洗葉。 IMG_20170912_100613.jpg

鶯歌鳳梨,3年前開花後冇生過側芽
Aking 發表於 2017-9-12 20:34:22 來自手機 |顯示全部樓層
室內都種得咁靚!叻叻
第一張是箭羽竹芋,
dracaena Marginata是紅邊竹蕉/五彩千年木
菜妹 發表於 2017-9-13 01:59:00 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-9-12 20:34
室內都種得咁靚!叻叻  
第一張是箭羽竹芋,
dracaena Marginata是紅邊竹蕉/五彩千年木 {:emo ...

全因呢D都係生命力強既品種,蘭花同多肉種不計其數都c左。
Aking 發表於 2017-9-13 19:05:17 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2017-9-13 01:59
全因呢D都係生命力強既品種,蘭花同多肉種不計其數都c左。

這些植物也不是易種的,水竹草仲可以種到開花,
佩服佩服
菜妹 發表於 2017-11-6 07:54:46 |顯示全部樓層
屋企個個窗檯都用黎放晒植物,逼到新貨冇位放。搞左個層架係廁所,又可以再去入貨。
B17 發表於 2017-11-6 19:30:59 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2017-11-6 07:54
屋企個個窗檯都用黎放晒植物,逼到新貨冇位放。搞左個層架係廁所,又可以再去入貨。

...

好厲害,種花種到上頭頂

17大見笑喇[emoji]1f60a[/emoji]寸金尺土,植物版棺材房。  發表於 2017-11-7 01:57
tarepanda817 發表於 2017-11-6 20:53:28 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-6 19:30
好厲害,種花種到上頭頂

哈哈,B大可以諗諗,又可以多一個繁殖空間!
小雷子 發表於 2017-11-7 22:05:37 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹咁勁! 廁所都唔放過!
菜妹 發表於 2017-11-8 13:06:09 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-7 22:05
菜妹咁勁! 廁所都唔放過!

呢個廁所難得係全屋最光位置。
菜妹 發表於 2018-6-11 07:07:16 |顯示全部樓層

鏡面草

外型好似銅錢草,但係完全唔同種。
鏡面草(Pilea)原產地係中國,不過流行歐美,傳到外國升價十倍。
香港天氣太熱唔岩種,大部分歐洲國家天氣都適合鏡面草生長,非常粗生又易出側芽,唔明點解身價咁高。

網路相片
https://goo.gl/images/bKRvsw
菜妹 發表於 2018-6-11 12:17:23 |顯示全部樓層

終於有我既第一棵萬年青,同花友交換返黎既。

母株種左係好暗既位成年都唔死,剪左枝又好快大既小雨點,真係一早就應該要同佢繁殖。

武竹,唔知點解會有種子係盆多肉苗盆發芽,完全係驚喜。

金邊吊蘭,呢種大得更快。
金心吊蘭,屋企有四大棵,不停送俾人都係仲有一大堆小苗。
種咁多吊蘭我係用黎食架,因為有藥用功效,醫喉嚨痛同發炎,煲紅豆水加埋葉同根煲,上個月飲左兩日就醫返好喉嚨痛。

如薏蔓,煲水可以代替涼茶飲,清熱,降血壓,花友俾既,今年一月由兩枝種起,已經剪左好多次送俾人。

家樂花今年第二次開

評分

查看全部評分

菜妹 發表於 2018-6-14 20:49:17 |顯示全部樓層
吊竹梅同吊蘭大得太快啦,不停搵人要都處理唔晒,裝多左個架係廁所安置佢地,好過掉左佢。

呢棵係花園剪返黎種既,唔知乜東東,落雪都見佢開左一大串黃色花好靚,決定幫佢繁殖。
Aking 發表於 2018-6-14 22:47:38 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-6-14 20:49
吊竹梅同吊蘭大得太快啦,不停搵人要都處理唔晒,裝多左個架係廁所安置佢地,好過掉左佢。

是不是花葉野芝麻?

http://www.hua36.com/huahui/caoben/44.html
菜妹 發表於 2018-6-14 23:01:55 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-6-14 22:47
是不是花葉野芝麻?

http://www.hua36.com/huahui/caoben/44.html

係佢啦,Aking 大大果真係見多識廣,再次多謝幫手認植物名稱。
菜妹 發表於 2018-6-15 19:26:57 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-6-11 12:17
終於有我既第一棵萬年青,同花友交換返黎既。

多謝17大賞分
Aking 發表於 2018-6-15 21:35:15 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-6-14 23:01
係佢啦,Aking 大大果真係見多識廣,再次多謝幫手認植物名稱。

不用客氣!
冇見過實物呀~只是大大相影得清,提示
又好,Google一下就查到了
菜妹 發表於 2018-8-11 01:52:23 |顯示全部樓層

交換植物拎返黎,唔知係咩,近排天熱放戶外通風,點知曬傷葉,已經收返入屋賞花。

鏡面草出左幾塊新葉。

其中幾棵吊蘭。

睇園藝節目講,外國人整靚個前苑大部分係晒命多過真係鍾意種野,鄰居之間互相比較邊個門口靚d, 經過幾年黎觀察結論所得晒命既人真係多過鍾意種植,以我附近幾戶鄰居為例,只會不停買時花,開完花即換過新既,唔會浪費時間去播種培苗,種到下年再開花。呢幅係人地既前苑,靚到每個經過既途人都忍唔住要拍下,我都唔客氣咁影左張相。
菜妹 發表於 2018-8-22 08:55:23 |顯示全部樓層

由三年前開始種室內植物,計埋要將放緊花園既多肉搬入屋過冬,原來我已經有超過二百盆植物種係屋企,變左個小叢林。可以係每間房都見到植物,感覺好幸福。

小雨點經常修剪,依家有幾盆。

兩棵鏡面草係分別同唔同花友交換返黎。每次出遠門返歸都必定有傷亡,有兩棵減低風險。

白班水竹草係我第四款水竹草,仲搵緊個三色水竹草就齊啦。

終於搵到名,叫菫蘭。

灰綠冷水花,由兩吋枝條浸水種起,都大得幾快,爆盆應該唔難。

點紋十二卷大左好多,上次返香港分左好多側芽俾花友,依家又有幾棵側芽生返出黎。

附加花園摘既野生黑莓,今年呢邊夏季特別長,蔬果樣樣都大豐收。

客廳部分植物亂放一堆,要搵返個大型植物架先得。
菜妹 發表於 2018-12-13 17:43:04 |顯示全部樓層
窗外冇乜風景睇,掛返兩棵植物上去。

冬天將戶外植物搬入屋,可以放既地方都植物滿座,用舊羊毛整左幾條吊繩將幾盆較耐陰既植物掛門,美觀又慳位。

咁掛好靚呀!  發表於 2019-1-9 16:24
yunge0 發表於 2018-12-13 20:21:34 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-12-13 17:43
窗外冇乜風景睇,掛返兩棵植物上去。

最尾那幅相的做法, 咁都俾你諗到, 佩服!
123下一頁