香港園藝館

加入園藝館
查看: 415|回復: 9

室內種D乜

箭羽竹竽,第一次見到呢個品種,手感好似羽毛,即刻忍唔住帶佢返屋企。種左兩年,除左夏天,平時一個月只淋兩次水。 IMG_20170912_100600.jpg [attachimg]

IMG_20170912_100605.jpg IMG_20170912_100558.jpg 金芯吊蘭,種左大概半年就開花,之後就開始有小苗可以同佢開枝散葉。鍾意佢垂吊樹形,對改善室內空氣既室內植物中係最有效既,冬天唔開窗室內環境,一定要有佢地。 IMG_20170912_100529.jpg

金邊虎尾蘭,種左年半,生長速度好慢,冇乜大過。

IMG_20170912_100540.jpg 牛油果樹苗,種左十幾棵,但最後得5棵雌既可以存活到,雄既一一病亡。次次放出花園即日就見有蟲食葉,所以而家只種室內裝飾, IMG_20170912_100640.jpg

IMG_20170912_100607.jpg IMG_20170912_100609.jpg 想介紹係呢棵由切花種出黎既康乃馨,今年開左最少6朵花,頭幾朵顏色深,到最後冇營養,加上已經有4個月時間冇晒過太陽,只得散光同燈光。 IMG_20170912_120710.jpg

IMG_20170912_100622.jpg IMG_20170912_100451.jpg 吊竹梅,雖然徒長得好嚴重,但垂吊效果好似仲靚。

紅邊竹蕉, 非常吸麈,經常要幫佢洗葉。 IMG_20170912_100613.jpg

鶯歌鳳梨,3年前開花後冇生過側芽,中間支野都生左接近兩年,請問有冇人知到底係葉定出緊花芽?
室內都種得咁靚!叻叻
第一張是箭羽竹芋,
dracaena Marginata是紅邊竹蕉/五彩千年木
Aking 發表於 2017-9-12 20:34
室內都種得咁靚!叻叻  
第一張是箭羽竹芋,
dracaena Marginata是紅邊竹蕉/五彩千年木 {:emo ...

全因呢D都係生命力強既品種,蘭花同多肉種不計其數都c左。
菜妹 發表於 2017-9-13 01:59
全因呢D都係生命力強既品種,蘭花同多肉種不計其數都c左。

這些植物也不是易種的,水竹草仲可以種到開花,
佩服佩服
屋企個個窗檯都用黎放晒植物,逼到新貨冇位放。搞左個層架係廁所,又可以再去入貨。
菜妹 發表於 2017-11-6 07:54
屋企個個窗檯都用黎放晒植物,逼到新貨冇位放。搞左個層架係廁所,又可以再去入貨。

...

好厲害,種花種到上頭頂

17大見笑喇[emoji]1f60a[/emoji]寸金尺土,植物版棺材房。  發表於 2017-11-7 01:57
B17 發表於 2017-11-6 19:30
好厲害,種花種到上頭頂

哈哈,B大可以諗諗,又可以多一個繁殖空間!
菜妹咁勁! 廁所都唔放過!
小雷子 發表於 2017-11-7 22:05
菜妹咁勁! 廁所都唔放過!

呢個廁所難得係全屋最光位置。